Μια πολύ σημαντική επιτυχία: Αντικαταστάτες στην προτεραιότητά μας


ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΤΙΝΗ*

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, η ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ πρωταγωνιστεί σε όλα τα ζητήματα των αντικαταστατών. Ξεκινήσαμε με το ζήτημα της διαφάνειας στις αντικαταστάσεις, για την οποία καταθέσαμε δημόσια πρόταση και την προωθήσαμε στη Βουλή, μέσα από τη συνεισφορά του τότε Προέδρου της Επιτροπής Παιδείας Νίκου Τορναρίτη. Μια πρόταση που απορρίφθηκε από την τότε ηγεσία της ΕΕΥ, αλλά ευτυχώς, υιοθετήθηκε μόλις πριν ένα χρόνο, βοηθώντας στο να δοθούν μερικές χιλιάδες αντικαταστάσεις στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας.  

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, τον Μάιο του 2020 δόθηκαν 400+ αντικαταστάσεις σε μερικές μέρες, ενώ αν είχαμε το παλιό σύστημα της τηλεφωνικής επικοινωνίας θα περνούσαν εβδομάδες μέχρι να ολοκληρωθεί. Όλα με διαφάνεια και ανοικτά και προσβάσιμα σε όλους.

Δεν σταματήσαμε όμως, εδώ. Πρωτοστατήσαμε στη νομική διεκδίκηση του 30μηνου και για τους αντικαταστάτες, ενώ με την πανδημία προτείναμε πληθώρα εισηγήσεων για υλοποίηση και έγκριση. Κάποιες εξ αυτών υιοθετήθηκαν, εξέλιξη για την οποία εκφράζουμε την ικανοποίησή μας:

Α. Άνοιγμα καταλόγων διοριστέων για να μπορέσουν όσο γίνεται περισσότεροι αντικαταστάτες να διεκδικήσουν τις θέσεις.

Β. Διαγωνισμός επί καθημερινής βάσεως, ακόμη και κάθε Πέμπτη.

Γ. Αποστολή αντικατάστασης από την πρώτη κιόλας μέρα.

Δ. Κίνητρα για αντικαταστάτες (όπως το επίδομα σε περίπτωση που κάποιος είναι επαφή)

Ε. Αποστολή αντικαταστατών για 29δπ, ώστε να μειωθεί το πρόβλημα με τις αναπληρώσεις και να στηριχθούν με κάποιες πρόσθετες ώρες οι σχολικές μονάδες.

Αυτά, όπως και άλλα που θα μπορούσαν να γίνουν, είναι πρακτικοί τρόποι με τους οποίους μπορούν να στηριχθούν οι σχολικές μονάδες, οι οποίες βρίσκονται στα όριά τους. Αν και ορισμένα από αυτά τα μέτρα άργησαν να εφαρμοστούν (όπως τα δυο τελευταία που ανακοινώθηκαν προχθές), εντούτοις πιστεύουμε ότι η μόνιμη υιοθέτησή τους θα βοηθήσει σε καλύτερη στήριξη των σχολικών μας μονάδων.

Ως ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ θεωρούμε αναγκαία, λοιπόν, τη μόνιμη υιοθέτηση των πιο πάνω εισηγήσεων από πλευράς Επίσημης Πλευράς. Γιατί γνωρίζουμε πως αυτές, αλλά και άλλες εισηγήσεις (σχέδια εργασίας κλπ), θα κατοχυρώσουν εργασιακά ακόμη περισσότερο τους συναδέλφους αντικαταστάτες, για τους οποίους εμείς στην ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ γνωρίζουν ότι είμαστε καθημερινά δίπλα τους!

*Εκπρόσωπος ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ στη Γραμματεία ΠΟΕΔ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










899