ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΣΕΜ ζητούν κατάργηση αγοράς υπηρεσιών στα ΑΒΠ του ΥΠΠΑΝ


Την κατάργηση του καθεστώτος απασχόλησης με αγορά υπηρεσιών για τους περίπου 4.600 εκπαιδευτικούς στα απογευματινά και βραδινά εκπαιδευτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και την επαναφορά του καθεστώτος της μισθωτής απασχόλησης, ζήτησαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΟΕΚΔΥ - ΣΕΚ και ΠΑΣΕΥ - ΠΕΟ καθώς και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, οι οποίες τόνισαν την ετοιμότητά τους να συνεχιστεί η επ΄ αόριστο απεργία στα προγράμματα που ξεκίνησε στις 11 Μαΐου μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημα τους.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο ΓΓ της ΠΑΣΕΥ - ΠΕΟ Σάββας Τούλουπος είπε ότι έφθασε το χρονικό διάστημα που αυτή η διαφορά που χρονολογείται από το 2013 να τερματιστεί με ένα δίκαιο και ισορροπημένο τρόπο ώστε και οι εργαζόμενοι να μετατραπούν από αγορά υπηρεσίας σε καθεστώς μισθωτής απασχόλησης αλλά και τα ίδια τα προγράμματα να μπορούν να λειτουργήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ούτως ώστε να συνεχίσουν την προσφορά τους η οποία ξεκίνησε πριν από την ίδρυση της Δημοκρατίας και συνεχίζεται».

«Είναι προγράμματα που εκτελούν ένα κοινωνικό έργο και συνεισφέρουν στην παιδεία και στην μόρφωση του τόπου συμβάλλοντας σε όλα τα επίπεδα από την προδημοτική μέχρι και την δια βίου μάθηση», πρόσθεσε. Ο κ. Τούλουπος ξεκαθάρισε ότι «σε καμία των περιπτώσεων δεν τίθεται στο τραπέζι θέμα μετατροπής αυτών των εργαζομένων σε καθεστώς δημοσίου υπαλλήλου» και τα όσα λέγονται ότι ζητούμε από την Κυβέρνηση, όπως είπε, «να μετατρέψει γύρω στους 5.000 εργαζόμενους σε δημόσιους υπαλλήλους δεν ισχύει και δεν τέθηκε ποτέ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάτι τέτοιο».

Αντίθετα, συνέχισε, «υπήρξε μια ρύθμιση πριν από το 2013 που δημιούργησε ένα οργανισμό ιδιωτικού δικαίου και αν υπάρχουν απόψεις γύρω από αυτό το ζήτημα μπορούμε να επανιδρύσουμε αυτό τον οργανισμό ή άλλο οργανισμό ο οποίος θα μπορεί να απασχολήσει αυτούς τους ανθρώπους και να μην δίδει δικαίωμα να διεκδικηθεί οποιαδήποτε σχέση με την δημόσια υπηρεσία».

Ο ΓΓ της ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ Γιώργος Κωνσταντίνου είπε ότι «η απόφαση για επ΄ αόριστον απεργία λήφθηκε μετά που είχαν εξαντληθεί όλα τα χρονικά περιθώρια και απαντηθεί όλα τα ζητήματα που τέθηκαν από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας στο διάλογο για κατάργηση της αγοράς υπηρεσιών από εκπαιδευτικούς στα Απογευματινά και Βραδινά Εκπαιδευτικά Προγράμματα».  Πρόσθεσε ότι «από την ίδρυση τους και μέχρι τον Μάρτη του 2013, τα προγράμματα λειτουργούσαν με καθεστώς μισθωτής εργασίας και στελεχώνονταν από ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτές, οι οποίοι είχαν πρόσβαση στα κοινωνικά ταμεία (ανεργιακό επίδομα και ταμείο αδειών) κατά την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων και του Πάσχα, καθώς επίσης και κατά τη καλοκαιρινή περίοδο».

Ο κ. Κωνσταντίνου είπε ακόμη ότι μετά από αριθμό συναντήσεων συμφωνήθηκε να προωθηθεί από το Υπουργείο Παιδείας πρόταση προς το Υπουργείο Οικονομικών για κατάργηση της αγοράς υπηρεσιών με τρόπο που να μην αυξάνεται το κόστος λειτουργίας των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και να μην αδικεί τους εργαζόμενους. Ανέφερε ότι «συμφωνήθηκε να  δημιουργηθεί ένας ευέλικτος τρόπος εργοδότησης μισθωτής εργασίας, ο οποίος θα δίνει την ευκαιρία στον εργοδότη να προσλαμβάνει ανάλογα με τις δικαιολογημένες εκπαιδευτικές ανάγκες που υπάρχουν κατά την κάθε σχολική χρονιά στα διάφορα προγράμματα» και πρόσθεσε ότι «παρά την πίστωση χρόνου που δόθηκε στη άλλη πλευρά με επιστολή των οργανώσεων με ημερομηνία 26 Μαρτίου 2021 και την παράταση που δόθηκε με δεύτερη επιστολή στις 16 Απριλίου 2021 δεν υπήρξε καμία απάντηση από τη κυβέρνηση».

«Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι λήγουν τα συμβόλαια σε μεγάλο αριθμό απασχολουμένων και θα γίνουν νέες προκηρύξεις οι οποίες θα δεσμεύσουν τους εκπαιδευτικούς για ακόμη τρία χρόνια με το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών οι εκπαιδευτικοί υποχρεώθηκαν από  την στάση της Κυβέρνησης να χρησιμοποιήσουν  το έσχατο μέτρο της απεργίας  για να διεκδικήσουν αξιοπρεπή εργασία με τα ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα που υπάρχουν στον ιδιωτικό τομέα στην Κύπρο», πρόσθεσε. «Δεν ζητούμε αύξηση, δεν ζητούμε μονιμότητα, ζητούμε τα ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα ως εργαζόμενοι για να έχουμε αξιοπρεπή διαβίωση την περίοδο που τερματίζεται η απασχόληση μας όπως συμβαίνει σε όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και σε καμία των περιπτώσεων την μετατροπή μας σε δημοσίους υπαλλήλους», υπογράμμισε.

Η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Μύρια Βασιλείου είπε ότι «η ΠΟΕΔ στήριξε από την πρώτη στιγμή και συνεχίζει να στηρίζει την όλη προσπάθεια και τον δίκαιο αγώνα των συναδέλφων εκπαιδευτικών που εργάζονται στα απογευματινά και βραδινά εκπαιδευτικά προγράμματα», προσθέτοντας ότι «η ΠΟΕΔ υποστηρίζει την κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος της αγοράς υπηρεσιών στην εκπαίδευση και ζητούμε άμεσα την επαναφορά του καθεστώτος της μισθωτής απασχόλησης». Επίσης, αναφέρθηκε στη θέση της ΠΟΕΔ «για ποιοτική αναβάθμιση του προαιρετικού ολοήμερου σχολείου και την διασύνδεση του με το πρωινό» και τόνισε πως «είναι αδιανόητο σε προγράμματα που αποτελούν συνέχεια του πρωινού σχολείου να αναγκάζονται να υπηρετούν εκπαιδευτικοί με διαφορετικό καθεστώς, δηλαδή αυτό της αγοράς υπηρεσιών».
 «Αυτό το καθεστώς έχει επιφέρει τόσο εκπαιδευτικά όσο και εργασιακά προβλήματα» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «επιδίωξη είναι η επίτευξη συμφωνίας η οποία να λειτουργεί προς όφελος και της εκπαίδευσης και της κοινωνίας και να εφαρμόζεται δίκαιη μεταχείριση για τους εκπαιδευτικούς που απασχολούνται τόσο στο προαιρετικά ολοήμερα προγράμματα όσο και στο σύνολο των απογευματινών, βραδινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας».

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Θέμης Πολυβίου είπε ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα είναι βασικός πυλώνας της παρεχόμενης εκπαίδευσης και για αυτό το λόγο πρέπει να βοηθηθούν ώστε να μπορέσουν να επιτελέσουν το έργο που πρέπει να επιτελέσουν» και πρόσθεσε πως η ΟΕΛΜΕΚ θεωρεί «απαράδεκτη τη συμπεριφορά και αντιμετώπιση του επίσημου κράτους σε αυτή την τάξη εργαζομένων». «Είμαστε στον 21ο αιώνα και πρέπει οι εργαζόμενοι να εργάζονται και να ζουν σε συνθήκες σωστές και όχι να προσπαθούμε να τους δημιουργούμε επιπρόσθετα προβλήματα», ανέφερε και πρόσθεσε πως η ΟΕΛΜΕΚ στηρίζει «με όλες τις δυνάμεις της αυτό τον αγώνα» και ελπίζει «το επίσημο κράτος να αντιληφθεί επιτέλους τη μεγάλη αδικία και να προχωρήσει σε επίλυση του προβλήματος».

Ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσάνδρου είπε ότι η οργάνωση στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στο Υπουργείο Παιδείας και εξέφρασε την ευχή να υπάρξει «σύντομα θετική κατάληξη στο θέμα έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σύντομα στην ομαλότητα».

Ο εκπρόσωπος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ) Γρηγόρης Γρηγορίου είπε ότι οι μαθητές δεν θα μπορούσαν να μην είναι δίπλα στους εκπαιδευτικούς σε αυτό τον αγώνα που γίνεται, όπως είπε, «για τα εργασιακά σας δικαιώματα και κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος» στο οποίο τους ανάγκασαν να εργάζονται. «Είμαστε οι πρώτοι που αναγνωρίζουν το πολύτιμο έργο που επιτελούν οι εκπαιδευτικοί γιατί σας βιώνουμε καθημερινά», ανέφερε και πρόσθεσε πως «το κράτος θα πρέπει να στηρίξει το έργο σας αλλά και σας τους ιδίους τους εκπαιδευτικούς που εργάζεστε στα απογευματινά και βραδινά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας υπό το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών». Ανέφερε επίσης ότι «θα πρέπει να αναγνωριστεί το έργο και οι θυσίες των καθηγητών μας στις πράξεις και όχι στα λόγια».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1440