Ας ξεκινήσουμε να επουλώνουμε πληγές (1)


Συνταξιοδοτικά ωφελήματα: Από το 2011 μια ανοικτή πληγή, οδεύει προς επούλωση

ΤΗΣ ΒΑΣΟΥΛΑΣ ΚΟΥΛΑ*

Ιστορικής σημασίας είναι η σημερινή υπογραφή της Συμφωνίας-Πλαίσιο για τα Συνταξιοδοτικά Ωφελήματα στον Κρατικό Τομέα μεταξύ των εκπαιδευτικών οργανώσεων, της ΠΑΣΥΔΥ και του Υπουργού Οικονομικών. Το Συνταξιοδοτικό, μια ανοικτή πληγή από το 2011, επουλώνεται σήμερα μετά την κατάθεση της πρότασης από την εργοδοτική πλευρά. Μιας πρότασης η οποία έρχεται μετά από αρκετές συλλογικές προσπάθειες των εκπαιδευτικών Οργανώσεων και της ΠΑΣΥΔΥ. Μιας πρότασης την οποία, ως ΠΟΕΔ ζητήσαμε έντονα από την πρώτη στιγμή, αφού το 2011  ψηφίστηκε η κατάργηση του επαγγελματικού σχεδίου σύνταξης.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Αύγουστο του 2011 το Κυβερνητικό Ταμείο Συντάξεων (Επαγγελματική Σύνταξη) έκλεισε για τα νεοεισερχόμενα μέλη (στη Δημόσια και Εκπαιδευτική Υπηρεσία) από την 1 Οκτωβρίου 2011, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων και ιδιαίτερα της ΠΟΕΔ.  Από τότε (2011) δόθηκε η υπόσχεση από την κυβέρνηση να φέρει στο τραπέζι των συζητήσεων πρόταση για νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο το οποίο θα λειτουργεί (κυρίως) σαν σχέδιο καθορισμένων εισφορών.

Επίσης, τον Δεκέμβριο του 2012, για τα υφιστάμενα μέλη έγιναν αλλαγές στα συνταξιοδοτικά ωφελήματα με διαχωρισμό της υπηρεσίας πριν και μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2012. Τα ωφελήματα για υπηρεσία πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2012 δεν επηρεάστηκαν καθόλου, ενώ όσα απορρέουν από υπηρεσία μετά από αυτή την ημερομηνία επηρεάστηκαν από τις εξής αλλαγές:

  1. Φορολόγηση του εφάπαξ
  2. Αλλαγή του συντάξιμου μισθού για τον υπολογισμό της σύνταξης από τελικό μισθό σε μέσο μισθό καριέρας
  3. Αναλογιστικές μειώσεις για πρόωρη αφυπηρέτηση

Υπενθυμίζουμε, πως τον Αύγουστο του 2011 η τότε ηγεσία της  ΠΟΕΔ βρέθηκε στη Βουλή προσπαθώντας να πείσει για το ΑΔΙΚΟ του τότε νομοσχεδίου.

Θέση της ΠΟΕΔ από την πρώτη στιγμή ήταν:

  • Οι εκπαιδευτικοί Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής που έχουν μονιμοποιηθεί/ θα μονιμοποιηθούν μετά την 30η Σεπτεμβρίου 2011 να ενταχθούν/εντάσσονται στο κυβερνητικό ή σε ανάλογο σχέδιο συντάξεων.
  • Κατοχύρωση των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων στο επαγγελματικό σχέδιο σύνταξης.
  • Κατάργηση όλων των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών αποκοπών και μειώσεων που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν στους νεοεισερχομένους εκπαιδευτικούς και της μείωσης που επιβάλλεται στη σύνταξη και το εφάπαξ φιλοδώρημα στην περίπτωση πρόωρης αφυπηρέτησης.

Για να φθάσουμε στη σημερινή πρόταση χρειάστηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια από τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις. Η ΠΟΕΔ έδωσε τη μάχη της δυναμικά για να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις που είχε θέσει και επέμενε εδώ και χρόνια πως δε δέχεται να αδικηθεί κανένα μέλος της. Άλλα και με τη σύμπνοια που υπήρξε με τις άλλες εκπαιδευτικές οργανώσεις (ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ) και με την ΠΑΣΥΔΥ, δεν μπορούσε παρά να επιτευχθεί ο στόχος! Με σωστά επιχειρήματα το κράτος πείσθηκε πως η επιστροφή στο υφιστάμενο σχέδιό του, είναι η καλύτερη λύση!

Σήμερα λοιπόν, συμφωνήθηκε μια πρόταση που ουσιαστικά ΔΙΟΡΘΩΝΕΙ τη στρέβλωση και αφαιρεί την ΑΔΙΚΙΑ που δημιουργήθηκε το 2011! Μια πρόταση που επαναφέρει όλους τους εκπαιδευτικούς σε επαγγελματικό σχέδιο σύνταξης, μια πρόταση που βελτιώνει τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα όλων των εκπαιδευτικών!

Οι άοκνες προσπάθειες δέκα (10) και πλέον χρόνων  απέδωσαν καρπούς και η εξεύρεση μιας δίκαιης και λειτουργικής φόρμουλας, είναι γεγονός. Η επίτευξη συμφωνίας για το Συνταξιοδοτικό μπορούμε να πούμε ότι είναι ιστορικής σημασίας. Κι αυτό γιατί οι πρόνοιες της συμφωνίας είναι σημαντικές καθώς:

  • κανείς πλέον συνάδελφος δεν θα είναι ανασφάλιστος (επαγγελματική σύνταξη και εφάπαξ)
  • πετυχαίνεται ίση μεταχείριση των συναδέλφων (μόνιμων, συμβασιούχων, αορίστου)
  • επανέρχεται το αφορολόγητο εφάπαξ

Ευχόμαστε πως το νομοσχέδιο θα περάσει άμεσα από τη νέα Βουλή!

Καταλήγοντας:

  • Μετά από δέκα (10) και πλέον χρόνια συζητήσεων και διαβουλεύσεων φτάνουμε στη σημερινή Ιστορική Μέρα!
  • Μετά από δέκα (10) και πλέον χρόνια μια ανοικτή πληγή επουλώνεται!
  • Με ενότητα, επιμονή και υπομονή, με σωστά επιχειρήματα και σωστή διαπραγμάτευση, ο δίκαιος αγώνας δεν μπορεί παρά να δικαιωθεί!
  • Μόνο ικανοποίηση και περηφάνια!
  • Με συντονισμό, μεθοδικότητα και συνεργασία Προχωρούμε Μπροστά για τα παιδιά, για τον/την κάθε συνάδελφο, για το Δημόσιο Σχολείο!

 *Πρόεδρος ΠΑΔΕΔ – Πρωτοπορία

Πρόεδρος ΠΟΕΔ Λάρνακας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1086