Από τις αποκοπές Χριστόφια στη σημερινή δικαίωση


ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΤΙΝΗ*

Το μέγεθος της επιτυχίας μπορεί να γίνει αντιληπτό μόνο εάν γυρίσουμε το ρολόι πίσω. Μια δεκαετία. Ήταν η περίοδος 2011-2012, όπου η οικονομική κατάσταση του τόπου επιδεινωνόταν μέρα με τη μέρα. Είχε προηγηθεί η αλόγιστη σπατάλη εκατοντάδων εκατομμυρίων δημιουργώντας τεράστια ελλείμματα στον κρατικό προϋπολογισμό (η οικονομική λογική λέει ότι πρέπει να είναι τουλάχιστον ισοσκελισμένος για να μην δημιουργεί χρέη και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί τυχόν πλεόνασμα σε δύσκολες περιόδους), η άνευ όρων αποδοχή του λεγόμενου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους που δημιούργησε τρύπα 4 δισεκατομμυρίων στις τράπεζες που είχαν εκτεθεί σε ομόλογα, ο άρον άρον δανεισμός από τη Ρωσία 2.5 δις, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε αρκετά συνεργατικά και εμπορικές τράπεζες που διεύρυναν τη μαύρη τρύπα, η έκρηξη στο Μαρί, η αδυναμία δανεισμού με υποφερτό επιτόκιο, η αύξηση της ανεργίας κ.ά.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, η τότε κυβέρνηση Χριστόφια (ΑΚΕΛ) προχώρησε σε μια ουσιαστική «σφαγή» στη μισθοδοσία και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων. Νέοι φόροι και «εισφορές», αποκοπές, μειώσεις και δραστικός περιορισμός συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της περιόδου αυτής. Και ασφαλώς, το τίμημα ήταν εξαιρετικά μεγάλο για όλους τους υπαλλήλους: είτε στον ιδιωτικό τομέα, είτε στο δημόσιο.

Σήμερα, μια δεκαετία μετά, πολλές από τις αποκοπές και μειώσεις έχουν σταματήσει ή περιοριστεί. 

Με τη συμφωνία για το συνταξιοδοτικό, η οποία έχει υπογραφτεί από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, τερματίζεται σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό η αδικία. Ναι, η νέα συμφωνία αποτελεί σταθμό. Γιατί κλείνει μια και καλή την πληγή που άφησε το 2011 η τότε κυβέρνηση, δίνοντας το δικαίωμα σε όλους να απολαμβάνουν ικανοποιητική σύνταξη και εφάπαξ.

Θερμές είναι oi ευχαριστίες προς τις συντεχνίες και τον Υπουργό Οικονομικών, τα στελέχη του Υπουργείου και όλους όσοι έχουν συνεισφέρει στο τελικό αποτέλεσμα.

Οφείλω να εκφράσω ταυτόχρονα, την ικανοποίησή μου για τη συμβολή της ΠΟΕΔ και της ΠΑΣΥΔΥ στην όλη προσπάθεια, αλλά και όλων των συντεχνιών του Δημοσίου. Από τη διευθέτηση για τη φορολόγηση, της αναγνώρισης ολόκληρης της υπηρεσίας στο Δημόσιο, την καταβολή του ίδιου ποσοστού για όλους (χωρίς διακρίσεις) κ.ά.

Ο πιο κάτω πίνακας είναι ενδεικτικός του τι έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, σε σχέση με τις αποκοπές Χριστόφια – ΑΚΕΛ του 2011:

ΑΠΟΚΟΠΗ 2011-2012

ΣΗΜΕΡΑ

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Έκτακτη εισφορά (οριζόντια, 3%)

Καταργήθηκε από το 2016

Δεν υπάρχει σήμερα τέτοια αποκοπή

Μείωση απολαβών περίπου 15% (αναλογικά) – κρίθηκε νόμιμη από το Ανώτατο Δικαστήριο

Υπάρχει ακόμη αποκοπή, όμως έχει μειωθεί ήδη σημαντικά (από το 2017)

Με βάση τη συμφωνία ΠΟΕΔ και άλλων οργανώσεων με το Υπουργείο Οικονομικών, η αποκοπή αναμένεται να καταργηθεί σταδιακά ως το 2023.

Αποκοπή για το σχέδιο συντάξεων 3%

Κρίθηκε νόμιμη από το Ανώτατο Δικαστήριο και ισχύει

Μέρος της συμφωνίας με το Υπουργείο Οικονομικών.

Αύξηση εισφοράς για Ταμείο Χηρών και Ορφανών στο 2%

Ισχύει

Μέρος της συμφωνίας με το Υπουργείο Οικονομικών.

Προσαυξήσεις: τερματίστηκαν από το 2011 και μετά (για 6 χρονιές)

Ξανάρχισαν από το 2017 και δίνονται κανονικά

Κρίθηκε νόμιμη η διακοπή των προσαυξήσεων 2011-2016 από το Ανώτατο Δικαστήριο

Λιγότερη σύνταξη και εφάπαξ για όλους τους δημοσίους

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΤΕΧΝΙΩΝ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Συγκεκριμένες ρυθμίσεις προς όφελος όλων των δημοσίων υπαλλήλων.

Κατάργηση κυβερνητικής σύνταξης και μηδέν (0) εφάπαξ για τους νεοεισερχόμενους

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΤΕΧΝΙΩΝ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Θα δίνεται κυβερνητική σύνταξη και εφάπαξ, με ίση αποκοπή για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

 Όλα αυτά καταδεικνύουν στην πράξη ότι, με επιμονή και ορθή προσέγγιση από όλους, λύσεις μπορούν να υπάρξουν. Να το έχουμε όλοι υπόψη μας. Περισσότερα, η ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ θα ενημερώσει τα στελέχη, μέλη και φίλους της παράταξης σε ενημερωτική τηλεσυνάντηση την Τρίτη 25/5/21, δίνοντας και αριθμητικά παραδείγματα για ολόκληρη τη Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση!

*Εκπρόσωπος ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ




Comments (4)

  1. Κυριάκος Παπασολομώντος:
    May 23, 2021 at 10:24 PM

    Απλά να θυμήσω κάποια γεγονότα τα οποία εννοείται έχεις ξεχάσει να αναφέρεις (πέραν της διαστρέβλωσης της αλήθειας):
    Πέρσι όταν δικαιωθήκαμε αρχικά για επιστροφή των αποκοπών η αντίδραση της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ και του κ. Αβέρωφ ήταν πολύ μεγάλη γιατί με τις επιστροφές δήθεν να τινάζονταν τα οικονομικά του κράτους. Επίσης σε "κελαήδημα" του κ. Αβέρωφ, είχε αναφέρει: το 2013 παραλάβαμε δημοσιονομικό χρέος 80% του ΑΕΠ, δεν θα τινάξουμε την οικονομία. Επίσης, όταν ξανατέθηκε το θέμα των άδικων αποκοπών, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απλά "ένιψε τας χείρας" του λέγοντας ότι τις αποκοπές τις κληρονόμησε από τη διακυβέρνηση Χριστόφια. Γιατί εφόσον δεν αποκατέστησε την αδικία αυτή;
    Τέλος, όσον αφορά στις τράπεζες (στήθηκε ολόκληρη προεκλογική το 2013 στην τραγική κατάσταση των δημόσιων οικονομικών, 80% του ΑΕΠ σε χρέος, μόλις ανέλαβε η νέα κυβέρνηση μικούσαν δεξιά κι αριστερά για τραπεζικό πρόβλημα, το οποίο για χρόνια ο κ.Αβέρωφ και ο κ.Παπαδόπουλος έλεγαν ότι το τραπεζικό μας σύστημα είχε πολύ στέρεες βάσεις), γιατί δεν καταδίκασε κανένα για την κατάρρευση του τραπεζικού μας συστήματος η κυβέρνηση κ. Αναστασιάδη η οποία ανέλαβε τις εξυγιάνσεις; Γιατί δεν ξεκινούν ποινικές υποθέσεις κατά του υποψήφιου του ΔΗΣΥ κ. Χάρη Γεωργιάδη τη στιγμή που το πόρισμα του Συνεργατισμού του ρίχνει ποινικές ευθύνες;
    Εν καλή η ενημέρωση, αλλά στην προπαγάνδα κάποιοι έχουν πάρει διδακτορικό.

  2. ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΙΝΗΣ:
    May 24, 2021 at 06:55 AM

    Όντως, το έχω "διαστρεβλώσει" για το 2011-2012. Ξέχασα να αναφέρω την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης από το 63ο στο 65ο (κατά δύο χρόνια για όλους), τα πέναλτυ στις συντάξεις Δημοσίων και Ιδιωτικών υπαλλήλων (12% για τις Κ.Α.), το ότι άφησαν τους νεοεισερχόμενους εκπαιδευτικούς Δημοτικής χωρίς σύνταξη από το 62ο μέχρι το 65ο κ.α. Θα επανέλθω με νέα αρθρογραφία αν χρειαστεί.

  3. Βασίλης Νικολάου:
    May 24, 2021 at 07:53 AM

    Πολύ καλή προσπάθεια να τα ρήξεις όλα στους Χριστόφια-ΑΚΕΛ, που απευθήνεται σε ένα ακροατήριο των Εθνικοφρόνων Σωματείων Λιοπετριού. Οχτώ χρόνια μετά τη κρίση, να πιστέψω ότι ακόμα δεν κατάλαβες ότι δεν ήταν δημοσιονομική αλλά Τραπεζική?? Απο ποιο κόμμα και τάξη προέρχονταν οι "καλύτεροι τραπεζίτες" τζαι απο ποιους είχαν στήριξη?? Ποια "η οικονομική λογική" λέει ότι πρέπει να είναι ο προϋπολογισμός τουλάχιστον ισοσκελισμένος??? υπονοώντας ότι πρεπει να ειναι πλεονασματικός??? Ποιος οικονομολόγος υποστηρίζει αυτή τη θέση???

  4. Καλλής Κάππελος:
    May 24, 2021 at 04:01 PM

    Αγαπητέ κ. Τίνη, είναι καλή η προσπάθεια να κρατήσει τα ποσοστά του ο ΔΗΣΥ αφού έτσι αποτρέπουμε να μην αυξηθούν εκθετικά τα ποσοστά του ΕΛΑΜ. Όμως πρέπει να ξέρεις ότι ο λαός δεν ξεχνά τη στείρα αντιπολίτευση που έκανε η ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ για πολλού μήνες πριν τις αποκοπές του 2011 όπου και ανάγκασαν την Κυβέρνηση Χριστόφια να προχωρήσει στις αποκοπές αυτές. Σε θυμίζω ότι η αντιπολίτευση ισχυριζόταν ότι θα βυθιζόταν η Κύπρος αν δεν έμπαινε σε Μνημόνιο.
    Αφιερωμένο με πολλή πολλή αγάπη το τραγούδι του Μηλιώκα «Να δεις που κάποτε Θα μας πούνε και μαλάκες»
    https://www.youtube.com/watch?v=iqYO852ICv4


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2044