Ας αρχίσουμε να επουλώνουμε πληγές (2)


Ο θεσμός του Υπεύθυνου Τμήματος: Μια ανοικτή πληγή από το 2012, οδεύει προς επούλωση

ΤΗΣ ΒΑΣΟΥΛΑΣ ΚΟΥΛΑ*

Ιστορικής σημασίας είναι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την Επέκταση του Θεσμού του Υπεύθυνου Τμήματος σε Ειδική, Προδημοτική και Δημοτική Εκπαίδευση.  Ο θεσμός του υπεύθυνου τμήματος, μια ανοικτή πληγή από το 2012, επουλώνεται μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου!

Υπενθυμίζουμε ότι το 2010 επήλθε συμφωνία μεταξύ ΥΠΠΑΝ και ΠΟΕΔ για τον θεσμό του Υπεύθυνου Τμήματος. Το 2011 ξεκίνησε η εφαρμογή του στη Δημοτική Εκπαίδευση, αλλά το 2012 αναστάληκε. Από τότε η ΠΟΕΔ διεκδικούσε έντονα την Επέκταση του θεσμού, στηρίζοντας με επιχειρήματα τη σημασία και την αναγκαιότητά του για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου.

Υπεύθυνος Τμήματος: Ένας θεσμός που αμφισβητήθηκε έντονα! Ένας θεσμός που πέρασε από χίλια, μύρια κύματα! Ένας θεσμός που μας έβγαλε στους δρόμους, μαζί με τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές οργανώσεις, το 2018. Η ΠΟΕΔ εκμεταλλεύτηκε ορθά τα γεγονότα του 2018, κατάφερε να πείσει και να το αποτέλεσμα:

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕΠΕΥ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (Υ.Π.Π.Α.Ν) και η Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ) κατέληξαν σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της επέκτασης του θεσμού του Υπεύθυνου Τμήματος, με βάση τις πρόνοιες της μεταξύ τους συμφωνίας στη Μικτή Επιτροπή Προσωπικού Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΜΕΠΕΥ) ημερ. 22.5.19 και της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου ημερ. 18.6.2019 ως ακολούθως:

1. Ο θεσμός του Υπεύθυνου Τμήματος θα επεκταθεί σε όλες τις βαθμίδες αρχίζοντας από τη σχολική χρονιά 2021-2022, με την παραχώρηση 2ης ώρας Υπεύθυνου Τμήματος σε 2 τάξεις (Α΄ και Στ΄) και στη συνέχεια η εφαρμογή του θεσμού θα ολοκληρωθεί σταδιακά σε περίοδο 4 χρόνων εκτός αν οι δημοσιονομικές συνθήκες επιτρέψουν την ενωρίτερη υλοποίησή του.

2. Συμφωνείται πως  το καθηκοντολόγιο του υπεύθυνου τμήματος που αφορά τη Δημοτική Εκπαίδευση θα επικαιροποιηθεί. Επιπλέον θα ετοιμαστεί αντίστοιχο καθηκοντολόγιο υπεύθυνου τμήματος για Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση.

Οι επίπονες προσπάθειες εννέα (9) και πλέον χρόνων και ιδιαίτερα των τριών τελευταίων χρόνων -από το 2018 και μετά- απέδωσαν καρπούς!

Η επίτευξη συμφωνίας για τον Υπεύθυνο Τμήματος είναι ιστορικής σημασίας!

Ένας θεσμός πάρα πολύ σημαντικός για την αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου, αποτελεί άλλη μια κατάκτηση της ΠΟΕΔ!

Καταλήγοντας:

  • Μετά από εννιά (9) και πλέον χρόνια αναμονής, συζητήσεων και διαβουλεύσεων φτάνουμε σε άλλη μια Ιστορική Μέρα!
  • Mετά από εννέα (9) και πλέον χρόνια άλλη μια πληγή επουλώνεται!
  • Με ενότητα, επιμονή και υπομονή, με σωστά επιχειρήματα και σωστή διαπραγμάτευση, ο δίκαιος αγώνας δεν μπορεί παρά να δικαιωθεί!
  • Μόνο ικανοποίηση και περηφάνια!
  • Με συντονισμό, μεθοδικότητα και υπευθυνότητα, Προχωρούμε Μπροστά για τα παιδιά, για τον/την κάθε συνάδελφο, για το Δημόσιο Σχολείο!


*Πρόεδρος ΠΑΔΕΔ – Πρωτοπορία

Πρόεδρος ΠΟΕΔ Λάρνακας

Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter


363