Στις 30 του Μάη θωρακίζουμε τη δημόσια παιδεία


Οι εκπαιδευτικοί θα στηρίξουν αυτούς που τους στηρίζουν

ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΚΟΥΡΟΥΠΑΤΗ*

Οι συνέπειες της εφαρμογής των πολιτικών των τελευταίων χρόνων υπήρξαν δραματικές, επηρεάζοντας άμεσα την ποιότητα της λειτουργίας της δημόσιας εκπαίδευσης. Η επέλαση της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας της κυβέρνησης και ΔΗΣΥ, τα τελευταία 8 χρόνια, έχει δημιουργήσει, μέσα από συγκεκριμένες πρακτικές και ρυθμίσεις με συγκεκριμένα ιδεολογικά πρόσημα, ένα συγκεντρωτικό, αυταρχικό και εξετασιοκεντρικό σχολείο το οποίο εμποδίζει τους εκπαιδευτικούς να εργαστούν ελεύθερα και αυτόνομα και λειτουργεί σε βάρος της δημιουργικής μάθησης, της ανάπτυξης της κριτικής σκέψης, της διαμόρφωσης δομημένων και ελεύθερα σκεπτόμενων πολιτών.

Παρά τις προσπάθειες που έγιναν συλλογικά για να δημιουργηθούν και να εφαρμοστούν Αναλυτικά Προγράμματα ανοικτού τύπου και πιο ελεύθερα, ευέλικτα ωρολόγια προγράμματα, οι αλλαγές που έγιναν με την αλλαγή της κυβέρνησης το 2013 έχουν επιφέρει ολική οπισθοδρόμηση. Τόσο η μείωση του χρόνου των διαλειμμάτων στο δημοτικό, όσο η αφαίρεση της ελεύθερης ζώνης της εμπέδωσης καθώς και η προσπάθεια σχολειοποίησης της προδημοτικής εκπαίδευσης, αποτελούν κινήσεις ενίσχυσης του εξετασιοκεντρικού και συγκεντρωτικού χαρακτήρα του δημοσίου σχολείου.

Είναι γνωστά τα κτυπήματα που δέχτηκε τόσο το δημόσιο σχολείο όσο και οι εκπαιδευτικοί από την κυβέρνηση και το ΔΗΣΥ τα τελευταία χρόνια. Η απαξίωση, η αμφισβήτηση και ο εξευτελισμός των εκπαιδευτικών έπληξαν ανεπανόρθωτα το κύρος του επαγγέλματος αλλά και το δημόσιο σχολείο. Η επίθεση που δέχθηκαν οι εκπαιδευτικοί και το δημόσιο σχολείο από την παρούσα κυβέρνηση, οδήγησε 13000 εκπαιδευτικούς στους δρόμους το καλοκαίρι του 2018.

Δυστυχώς, παρά τις αντιδράσεις, τις αντιστάσεις, τις διαμαρτυρίες και τις διαφωνίες, κυβέρνηση και ΔΗΣΥ προχωρούν με την εφαρμογή νέων αντιπαιδαγωγικών πολιτικών στη δημόσια παιδεία, επικαλούμενοι μάλιστα αυτή τη φορά επιχορηγήσεις από τα ταμεία ανάκαμψης και συνοχής της ΕΕ. Προτού αλέκτωρ λαλήσει, είδαμε τις προθέσεις τους, οι οποίες μάλιστα προμηνύουν τσουνάμι νέων πολίτικών εις βάρος της δημόσιας παιδείας:

-       Με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου έκλεισαν τα εκπαιδευτήρια της Φανερωμένης, επικαλούμενοι αξιοποίηση του κτηρίου για άλλο σκοπό και υποσχόμενοι εκατομμύρια επενδύσεων στην περιοχή. Οι λόγοι καθαρά πολιτικοί.

-       Ανακοίνωσαν επέκταση της Υποχρεωτικής Δημόσιας Προδημοτικής Εκπαίδευσης προς τα κάτω για να καλύψει παιδιά ηλικίας 4 ετών και άνω, αλλά αντί να κτίσουν νέα νηπιαγωγεία και να προσλάβουν εκπαιδευτικό προσωπικό, θα επιδοτήσουν τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Οι λόγοι καθαρά πολιτικοί.

-       Ανακοίνωσαν νέες εκπαιδευτικές πολιτικές για να καλύψουν τα κενά που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει εδώ και 8 χρόνια για τους μαθητές/ριες με μεταναστευτική βιογραφία καθώς και για αντιμετώπιση του λειτουργικού αλφαβητισμού και αντί να τις ενσωματώσουν στο Αναλυτικό Πρόγραμμα και να κάνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με συμβάσεις, θα καλύψουν τα κενά μέσα από εργοδότηση εκπαιδευτικών με το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών. Οι λόγοι καθαρά πολιτικοί….

-       Μόλις χθες ο ΥΠΠΑΝ μας ανακοίνωσε ότι «ο τρόπος πρόσληψης εκπαιδευτικών θα αλλάξει και θα γίνει όπως και στο δημόσιο», δηλαδή οι νέοι εκπαιδευτικοί θα παρακάθονται κάθε χρόνο εξετάσεις για να μπορούν να διοριστούν στη δημόσια εκπαίδευση. Οι λόγοι καθαρά πολιτικοί.

Η νέα βουλή καλείται να σταθεί ως ανάχωμα σε αυτές τις απαράδεκτες αντιπαιδαγωγικές και αντικοινωνικές πολιτικές, οι οποίες ενισχύουν την τάση ιδιωτικοποίησης της δημόσιας εκπαίδευσης. Βασικός στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία ενός ανθρώπινου και δημοκρατικού σχολείου, το οποίο στο τέλος της ημέρας θα δίνει στην κοινωνία πολίτες με κριτική σκέψη, με άποψη και ενεργό συμμετοχή. Η νέα βουλή οφείλει να θωρακίσει τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του εκπαιδευτικού μας συστήματος για ουσιαστική ανάπτυξη, ευημερία, κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή. Οι εκπαιδευτικοί θα στηρίξουν αυτούς που τους στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια. Την ερχόμενη Κυριακή, ο περήφανος εκπαιδευτικός κόσμος θα δώσει τις απαντήσεις του στην κάλπη και θα στείλει ξανά ισχυρά μηνύματα υπεράσπισης του δημόσιου σχολείου.

*Εκπαιδευτικός – Αντιπρόεδρος ΠΟΕΔ

Υποψήφιος Βουλευτής ΑΚΕΛ Επαρχίας Λευκωσίας

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1287