Επένδυση σε καλοκαιρινές οικογενειακές δράσεις για βελτίωση της ψυχολογιας των παιδιών


ΤΟΥ ΠΑΜΠΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ*

Το κράτος πρέπει να είναι αρωγός σε καλοκαιρινές δραστηριότητες για αντιμετώπιση πιθανών αρνητικών επιπτώσεων στην ψυχολογία των παιδιών

Η πανδημία κυριαρχεί στη σχολική ζωή πέραν του ενός χρόνου. Ένας χρόνος, στον οποίο λόγω πρωτοκόλλων, μπορεί από την μια, να έχει μεγιστοποιηθεί, ο λεγόμενος «ωφέλιμος διδακτικός χρόνος» μιας και τα παιδιά παραμένουν στις τάξεις, αλλά από την άλλη, δεν τους δίνεται η ευκαιρία για εξωδιδακτικές δραστηριότητες. Δε γίνονται πια εκδρομές, θεατρικές παραστάσεις, επισκέψεις σε Μουσεία και συμμετοχή σε προγράμματα, αθλητικές ημερίδες και γνωριμία με διάφορα αθλήματα, επισκέψεις σε περιβαλλοντικά κέντρα και συμμετοχή σε βιωματικά προγράμματα, επισκέψεις αρχαιολογικούς χώρους, συμμετοχή σε άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα όπως τα ναυταθλήματα και η γνωριμία με το άθλημα των χιονοδρομιών, κλπ.

Επιπλέον σύμφωνα με διαπιστώσεις του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) ο φόβος για την ασθένεια, η ανασφάλεια για το μέλλον, το αίσθημα απώλειας και η διατάραξη της καθημερινότητας έφεραν αρκετά θέματα στην ψυχολογία των παιδιών όπως το να έχουν καταθλιπτικό συναίσθημα, να παρουσιάζουν διαδικτυακή εξάρτηση, κλπ. Σε συνδυασμό με την απουσία των εξωδιδακτικών δραστηριοτήτων, τόσο στη σχολική ζωή όσο και στην υπόλοιπη, η πανδημία έχει στερήσει από τα παιδιά σημαντικές δραστηριότητες, που συμβάλλουν κυρίως στην ψυχική τους υγεία και στην κοινωνικοποίησή τους. 

Οι καλοκαιρινές διακοπές που πλησιάζουν είναι μια καλή ευκαιρία ώστε να δοθούν ευκαιρίες για τέτοιες εξωδιδακτικές δραστηριότητες  σε επίπεδο οικογένειας αφού με αυτό τον τρόπο θα βοηθηθεί η προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές συνέπειες που βιώνουν τα παιδιά μέσα στην πανδημία. Γι’ αυτό θα πρέπει να δοθεί, τόσο ο χρόνος, όσο και οι ευκαιρίες από την Πολιτεία στις οικογένειες να αφιερώσουν ποιοτικό χρόνο στα παιδιά και  να τους δώσουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε όλες αυτές τις δραστηριότητες. Τέτοιες ευκαιρίες θα μπορούσε να δοθούν μέσα από επιχορηγημένες δράσεις για την κάθε οικογένεια

Ενδεικτικά θα μπορούσε να οργανωθούν επιχορηγημένα ή/και δωρεάν ψυχαγωγικά εκπαιδευτικά προγράμματα σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους ή/και πάρα πολλές άλλες δράσεις για όλη την οικογένεια, τόσο τις καθημερινές όσο και τα σαββατοκύριακα. Δραστηριότητες που θα βοηθούσαν, πέραν από τη ψυχολογική στήριξη των παιδιών μας και των οικογενειών τους και στην τόνωση της οικονομίας και της τοπικής τουριστικής βιομηχανίας αφού θα μπορούσε να συνδυαστούν με διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα και προσφορά εργασίας σε άνεργους όπως π.χ. ξεναγούς, αδιόριστους εκπαιδευτικούς κλπ. Το κράτος μπορεί και πρέπει να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια για επανεκκίνηση της κανονικότητας για όλους.

*Εκπαιδευτικός

Μέλος Γραμματείας ΠΟΕΔ

(Εκ μέρους ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ)

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1055