Προοδευτική Δασκάλων: Το ΥΠΠΑΝ δημιούργησε λιγότερες ανάγκες με «κούρεμα» ωρών και μείωση τμημάτων


Με ανακοίνωση της Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών αναφέρει:

«Πολλά ακούγονται τις τελευταίες μέρες για τη στελέχωση, τους διορισμούς και τις ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό στη Δημοτική Εκπαίδευση. Ήδη εκπαιδευτική παράταξη προσέτρεξε σε θριαμβευτικές ανακοινώσεις επιχειρώντας να οικειοποιηθεί  πρόσφατες εξαγγελίες του ΥΠΠΑΝ, οι οποίες αποτελούν πάγιες θέσεις και προτάσεις της ΠΟΕΔ. Προς αποκατάσταση της αλήθειας και ενημέρωση των συναδέλφων, σημειώνουμε τα εξής:

-          Τη σχολική χρονιά 2020-2021 είχαμε 1600 μαθητές/τριες λιγότερους/ες στη ΔΗΜΟΤΙΚΗ, 21 τμήματα λιγότερα, αποκοπές στα αλλόγλωσσα και στον αλφαβητισμό και παρόλα αυτά είχαμε αύξηση 25 δασκάλων στο σύνολο των εκπαιδευτικών Δημοτικής.

-          Την νέα σχολική χρονιά 2021-2022 θα έχουμε 1722 λιγότερους/ες μαθητές/ες και το ΥΠΠΑΝ έχει ήδη ανακοινώσει 74 λιγότερα τμήματα στη ΔΗΜΟΤΙΚΗ Εκπαίδευση. Είναι φανερό ότι η μείωση επιπλέον 50 τμημάτων σε σχέση με πέρσι, προέκυψε είτε από κλείσιμο σχολικών μονάδων ,είτε από «στοίβαγμα» μαθητών σε τάξεις των 25, μέσα από απαγόρευση εγγραφών ή/και μεταγραφών μαθητών/ριων εκεί και όπου θα δημιουργούνταν νέα τμήματα.

-          Οι ώρες ενίσχυσης των μαθητών/τριών με μεταναστευτική βιογραφία που προσφέρονται μέσα από το Αναλυτικό Πρόγραμμα μειώνονται κατά  500 σε σχέση με την προηγούμενη σχολική χρονιά, και την ίδια στιγμή αυξάνονται αντίστοιχα και επανέρχονται στα επίπεδα της σχολικής χρονιάς 2017-2018, οι ώρες για αντιμετώπιση του λειτουργικού αλφαβητισμού. Επιπλέον, 3000 ώρες θα προσφερθούν μέσα από το πρόγραμμα ΔΡΑΣΕ με το απαράδεκτο καθεστώς εργοδότησης της αγοράς υπηρεσιών.

-          Οι ώρες που προσφέρονται για στήριξη από δασκάλους δημοτικής εκπαίδευσης σε παιδιά με δυσκολίες συμπεριφοράς καθώς και σε παιδιά με αναπηρίες μειώνονται κατά 400 τη νέα σχολική χρονιά.

Και επί της ουσίας πλέον για τη νέα σχολική χρονιά:

-          Με τις ενέργειες του το ΥΠΠΑΝ, πέτυχε να δημιουργήσει λιγότερες ανάγκες για εκπαιδευτικούς Δημοτικής για τη νέα σχολική χρονιά, κυρίως μέσα από το «κούρεμα» ωρών και τη μείωση τμημάτων.

-          Η πρόσφατη συμφωνία για ολοκλήρωση του θεσμού του Υπεύθυνου Τμήματος προνοεί ότι «η επέκτασή του θα ολοκληρωθεί συντομότερα αν τα οικονομικά του κράτους το επιτρέπουν». Η εφαρμογή και επέκταση του θεσμού του Υπεύθυνου Τμήματος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, έχει κερδηθεί μετά από αγώνες του διδασκαλικού κόσμου, έχει συζητηθεί και θεσμοθετηθεί στη ΜΕΠΕΥ και είναι υπόχρεη η πολιτεία να εφαρμόσει τη συμφωνία, χωρίς να θέτει οποιεσδήποτε άλλες προϋποθέσεις και απαιτήσεις.

-          Η μείωση του διδακτικού χρόνου των Διευθυντών/τριών και η ταυτόχρονη αύξηση του διοικητικού τους χρόνου, αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της Οργάνωσης το οποίο έχει τεκμηριωθεί και επιστημονικά από μελέτες και έρευνες, και το οποίο δεν έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης συναρτήσει με την αξιολόγηση του/της εκπαιδευτικού. Αντίθετα, παρατηρείται μια αδικία και σοβαρή διάκριση μεταξύ διευθυντών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και των συναδέλφων μας της δευτεροβάθμιας. Ως εκ τούτου και σε συνέχεια παλαιότερης συμφωνίας μεταξύ ΥΠΠΑΝ και ΠΟΕΔ, ο διδακτικός χρόνος των διευθυντών πρέπει να μειωθεί το συντομότερο δυνατό, ανεξάρτητα από την όποια εξέλιξη στο θέμα της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού και του εκπαιδευτικού έργου.

-          Οποιαδήποτε άλλη καινοτομία επιθυμεί να εφαρμόσει το ΥΠΠΑΝ για στήριξη των σχολικών μονάδων και των παιδιών, και η οποία θα αποφέρει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και κατεπέκταση νέων προσλήψεων εκπαιδευτικών, δεν πρέπει να συσχετίζεται με κανένα τρόπο ή να  αποτελεί προϋπόθεση για  συμφωνία της ΠΟΕΔ με την πρόταση του ΥΠΠΑΝ όσον αφορά την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού και του εκπαιδευτικού έργου.

-          Η κάλυψη αναγκών και οργανικών θέσεων που προκύπτουν από θεσμοθετημένες συμφωνίες ή τα αριθμητικά δεδομένα των μαθητών της κάθε χρονιάς δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης για αποδοχή οποιονδήποτε αλλαγών στον τρόπο αξιολόγησης/προαγωγής εκπαιδευτικών.

-          Η επέκταση  της εργοδότησης μέσα από το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης καθώς και η συνέχιση εφαρμογής της στο Προαιρετικό Ολοήμερο σχολείο, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αφού πέραν της αφαίρεσης κάθε εργασιακού δικαιώματος των εκπαιδευτικών, παραβιάζονται επίσης εργασιακές συμβάσεις  συναδέλφων που προσφέρουν εδώ και χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση και δυσχεραίνεται το έργο και η ομαλή λειτουργία της σχολικής μονάδας.

Η Προοδευτική αντιμετωπίζει θετικά τις όποιες αλλαγές συμβάλλουν στην ποιοτική βελτίωση και αναβάθμιση του δημοσίου σχολείου (Υπεύθυνος Τμήματος, αύξηση διοικητικού χρόνου διευθυντή κλπ). Την ίδια στιγμή καλούμε το ΥΠΠΑΝ όπως προχωρήσει άμεσα σε όλα τα απαραίτητα μέτρα που απαιτούνται για να κρατήσει τα σχολεία μας ανοικτά τον Σεπτέμβρη και να μην χρειαστεί να επαναληφθούν τα σενάρια του 2020-2021 στα πλαίσια αντιμετώπισης της πανδημίας. Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας για μείωση μαθητών/τριών ανά τμήμα, καθώς και την εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού στις αίθουσες διδασκαλίας. Επιπλέον, πρέπει να δοθούν στους εκπαιδευτικούς όλα τα παιδαγωγικά μέτρα και μέσα που απαιτούνται για στήριξη των μαθητών/ριων τους».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1594