Ευχάριστα νέα για τους διορισμούς 2021-2022 στη Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση


ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΤΙΝΗ*

Ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, έτυχε να συζητηθεί με πολλούς ενδιαφερόμενους συναδέλφους και όχι μόνο, το ζήτημα των διορισμών της επόμενης σχολικής χρονιάς. Ένα κρίσιμο ζήτημα γιατί αφορά το μέλλον εκατοντάδων ανθρώπων.

Όσοι παρακολουθούν το θέμα από κοντά, έχουν εντοπίσει την από μεριάς μας υπεύθυνη τοποθέτηση (με δημόσια αρθρογραφία) όσον αφορά πληθώρα θεμάτων που αφορούν τη στελέχωση, τις μονιμοποιήσεις, τους αορίστου χρόνου συμβασιούχους, το ερώτημα μέχρι ποιον αριθμό θα φτάσουν οι κατάλογοι για την επόμενη σχολική χρονιά 2021-2022, αλλά και τις αφυπηρετήσεις των επόμενων χρόνων.

Με αίσθημα ευθύνης αναφερθήκαμε στις πρώτες ενδείξεις που προέκυψαν από τις εγγραφές και τη μείωση τμημάτων στη Δημοτική, αλλά και την αύξηση τμημάτων στην Προδημοτική.

Τώρα όμως, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για τα εξής:

Α. Δημοτική

Όλο αυτό το διάστημα, αποφύγαμε να εισέλθουμε δημόσια σε αριθμητικές λεπτομέρειες όσον αφορά τους διορισμούς, μιας και βρίσκονταν σε εξέλιξη διαβουλεύσεις μεταξύ ΠΟΕΔ και Υπουργείου Παιδείας, μέσω της Προέδρου Μύριας Βασιλείου και της ηγεσίας της Οργάνωσης. Παράλληλα, και η ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, έκανε τις δικές της ενέργειες αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σε μια προσπάθεια να υπάρξει ευτυχής κατάληξη. Κατάληξη που να ικανοποιεί παράλληλα και το δίπτυχο ουσιαστικής ενίσχυση σχολικών μονάδων αφενός και αφετέρου να γίνουν επωφελείς ενέργειες για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου.

Τις τελευταίες μέρες, οι διαβουλεύσεις ήταν έντονες και συνεχείς. Με ανακοίνωσή της (Σάββατο 3/7/2021), η ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ έδωσε το στίγμα ότι αναμένεται συμφωνία.

Πράγματι, την Τρίτη 6/7 υπήρξε ενημέρωση από πλευράς Υπουργείου Παιδείας ότι για την επόμενη σχολική χρονιά 2021-2022 θα δοθούν τα ακόλουθα:

  1. Υπεύθυνος Τμήματος (Υ.Τ.): επέκταση του θεσμού του Υπεύθυνου Τμήματος με την παραχώρηση δεύτερης ώρας Υ.Τ. σε ακόμη δυο τάξεις (εκτός από Α΄ και Στ΄ τάξη, θα επεκταθεί και στη Β΄ και Γ΄ τάξη). Σύνολο 4 τάξεις για την επόμενη χρονιά.
  2. Μείωση διδακτικού χρόνου διευθυντών/ντριων: μέσα στο πλαίσιο του διαλόγου για νέο σχέδιο αξιολόγησης και ως ένδειξη καλής θέλησης εκ μέρους του Υπουργείου.
  3. Μια σειρά από άλλα, αρκετά σημαντικά θέματα (π.χ. παρεκκλίσεις στα επηρεαζόμενα σχολεία των πυρόπληκτων περιοχών). 

Σχετικά, έχει ενημερωθεί το Δ.Σ. της ΠΟΕΔ σε συνεδρία (7/7/2021).

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, μαζί με τις αφυπηρετήσεις που υπάρχουν στη Δημοτική (περίπου 15, μαζί με τις έκτακτες), τις αποχωρήσεις που υπήρξαν αυτό το διάστημα από τη Δημοτική κ.ά., αναμένεται να υπάρξει διατήρηση του συνολικού αριθμού συμβάσεων και μονιμοποιήσεων με τα περσινά επίπεδα.

Β. Προδημοτική:

Αναμένεται αύξηση των συνολικού αριθμού: γύρω στις 30 περίπου συμβάσεις και μονιμοποιήσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Γ. Ειδική:

Από την ενημέρωση που υπάρχει από πλευράς Υπουργείου, αναμένεται αύξηση του αριθμού συμβάσεων. Λόγω της φύσεως της δομής στελέχωσης της Ειδικής, οι διορισμοί συνεχίζονται και κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Αναμένονται πάνω από 20 νέες συμβάσεις και μονιμοποιήσεις συνολικά.

Όλα τα πιο πάνω, πάντοτε, μεταφέρονται με επιφύλαξη, μιας και αναμένουμε να τα δούμε να υλοποιούνται στην πράξη.

*Εκπρόσωπος ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ στη Γραμματεία ΠΟΕΔ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










4268