Κλιματισμός στις σχολικές τάξεις: ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ


ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΤΙΝΗ*

Εδώ και αρκετά χρόνια, καθεχρονικά, ως εκπαιδευτικοί και ως Οργανώσεις θέτουμε το φλέγον ζήτημα της εισαγωγής των κλιματιστικών στις σχολικές αίθουσες. Και είναι φλέγον γιατί επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την εκπαιδευτική πραγματικότητα που βιώνουμε στα σχολεία. Ήδη, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι έντονες και φάνηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό το καλοκαίρι.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε από την αρχή ότι δεν αναμένουμε από τη μια μέρα στην άλλη να τοποθετηθούν κλιματιστικά σε όλες τις αίθουσες. Μια αρχή, όμως, έπρεπε ήδη να έχει γίνει. Οι δικαιολογίες για τη χρήση δραματικά αυξημένου ηλεκτρικού φορτίου στα σχολεία και του συνεπαγόμενου οικονομικού κόστους ΔΕΝ επαρκεί, μιας και ανακοινώθηκε η συμφωνία με την Α.Η.Κ. για την εγκατάσταση εκατοντάδων σημείων φωτοβολταϊκών στις ταράτσες των σχολικών κτηρίων. Γεγονός που θα φέρει τεράστια έσοδα για την ΑΗΚ, από την παραγωγή ρεύματος και τη μείωση των δαπανών σε πετρέλαιο.

Ως εκ τούτου, ένας είναι ο δρόμος που απομένει: αυτός της εγκατάστασης συσκευών κλιματισμού κρύου και ζεστού αέρα, ώστε να μην χρειάζεται και η χρήση των (μη φιλικών προς το περιβάλλον) θερμάνσεων πετρελαίου που έχουν τα σχολεία μας το χειμώνα.

Τα οφέλη πολλά: φιλικότερες συσκευές στο περιβάλλον, ζεστός και κρύος αέρας όλες τις εποχές που χρειάζεται, αύξηση και μεγιστοποίηση κατά το δυνατόν του ωφέλιμου διδακτικού χρόνου, καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Ήρθε, λοιπόν, ο καιρός για το αρμόδιο Υπουργείο να προσφέρει στα παιδιά μας τη στοιχειώδη αυτή παροχή. Γιατί οι θερμοκρασίες αυξάνονται δραματικά, η σκόνη είναι πλέον μέρος της ζωής μας, η ανάγκη για δροσερό μαθησιακό περιβάλλον είναι επιτακτική. Οι δε χειμώνες προβλέπονται δυσκολότεροι. Ας μην αναβάλλουμε αυτό που έπρεπε ήδη να γίνει.

Επομένως, κλιματιστικά τώρα! Δεν πρέπει ως κοινωνία ανεχτούμε καμιά καθυστέρηση, καμιά κωλυσιεργία!   

*Εκπρόσωπος ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ στη Γραμματεία ΠΟΕΔ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1708