Π.Ο.Υ., UNESCO, UNICEF απευθύνουν κάλεσμα για τα σχολεία


*ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΤΙΝΗ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ημερομηνίας 2/7/21) το οποίο και αναμεταδόθηκε από τα ΜΜΕ, τρεις παγκόσμιοι φορείς ενώνουν δυνάμεις για να τονίσουν στα κράτη και τις κοινωνίες την ανάγκη να γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες ώστε τα σχολεία να λειτουργήσουν με φυσική παρουσία.

Συγκεκριμένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η UNESCO και η UNICEF απευθύνουν δραματική έκκληση σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποφευχθεί η διαρκής προσφυγή στην τηλεκπαίδευση.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ ανέφερε πως «Οι θερινοί μήνες προσφέρουν στις κυβερνήσεις μια χρυσή ευκαιρία για να θέσουν σε εφαρμογή ένα σύνολο μέτρων τα οποία θα συμβάλουν στη μείωση των ποσοστών μόλυνσης και στο να αποφευχθεί το κλείσιμο των σχολείων».

Την ίδια στιγμή, ο ΠΟΥ, η UNESCO και η UNICEF εκτιμούν πως το κλείσιμο των σχολείων είχε «βλαβερή επίδραση στην εκπαίδευση και την κοινωνική και ψυχική ευημερία των παδιών μας και των νέων μας…, ενώ την ίδια ώρα δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην πανδημία να στερήσει την εκπαίδευση και την ανάπτυξη από τα παιδιά μας

Για τους τρεις πιο πάνω θεσμούς, το κλείσιμο των σχολείων δεν πρέπει να εξετάζεται παρά ως ύστατο μέτρο, μόνον αν υπάρχει «έκρηξη κρουσμάτων ή η μετάδοση στην κοινότητα δεν μπορεί να ελεγχθεί με κανένα άλλο μέσο».

Παρόμοιες δηλώσεις έγιναν και από εκπρόσωπο της UNICEF (οι οποίες μεταφέρθηκαν από το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στις 27/7/2021), τα σχολεία πρέπει να είναι οι τελευταίοι χώροι που κλείνουν και οι πρώτοι που ξανανοίγουν», αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι κάποιες φορές πρόκειται για δύσκολη επιλογή για τις Αρχές. Όμως, συνέχισε ο ίδιος εκπρόσωπος, ο προϋπολογισμός για τα σχολεία πρέπει να προστατευθεί, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, ενώ πρόσθεσε πως το άνοιγμα των σχολείων δεν μπορεί να περιμένει να εμβολιαστούν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί. Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν!

Ως εκ τούτου, και εδώ στην πατρίδα μας, είναι αναγκαίο η Πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς να κάνουν όσο το δυνατό περισσότερες προσπάθειες για να έχουμε, τον προσεχή Σεπτέμβρη, πιο ασφαλές επανάνοιγμα των σχολείων με φυσική παρουσία εκπαιδευτικών και παιδιών.

*Εκπρόσωπος ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ στη Γραμματεία ΠΟΕΔ.

Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter


787