Προοδευτική Δασκάλων: Οι πολιτικές ΥΠΠΑΝ οδηγούν στην ανεργία δεκάδες εκπαιδευτικούς στη Δημοτική


«Το Δ.Σ. της ΠΟΕΔ οφείλει να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της Οργάνωσης για λήψη δυναμικών μέτρων αντίδρασης»

Με ανακοίνωσή της, η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών αναφέρει:

 «Οι εντεινόμενες πολιτικές λιτότητας, οι οποίες υιοθετούνται και εφαρμόζονται από την  κυβέρνηση στον χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης, πλήττουν ποικιλοτρόπως το εκπαιδευτικό οικοδόμημα. Δεν είναι μονάχα η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης που τραυματίζεται. Δεν είναι μονάχα τα παιδιά μας που πληρώνουν τον λογαριασμό. Την ίδια ώρα, δεκάδες νέοι εκπαιδευτικοί καταδικάζονται στην ανεργία. Όλα όσα η Προοδευτική προειδοποιούσε ότι θα ακολουθούσαν (ως αποτέλεσμα των εφαρμοσμένων πολιτικών «συρρίκνωσης» του αριθμού των τμημάτων, αλλά και της επέκτασης της μεθόδου εργοδότησης με αγορά υπηρεσιών στα σχολεία ΔΡΑΣΕ+), φαίνεται δυστυχώς να επιβεβαιώνονται.

Συγκεκριμένα, τα παιδαγωγικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί στα πλαίσια των νέων εκπαιδευτικών πολιτικών, τα οποία θα μπορούσαν να καλύψουν κενά και ελλείψεις που πιθανόν να έχουν δημιουργηθεί σε συγκεκριμένες ομάδες του μαθητικού πληθυσμού, προγραμματίζονται να εφαρμοστούν με εντελώς λανθασμένο τρόπο (μέσα από την αγορά υπηρεσιών). Η εφαρμογή τους μέσα από την αγορά υπηρεσιών, αναμφίβολα, θα έχει παιδαγωγικά αρνητικό αντίκτυπο. Επιπλέον, φαίνεται να έχουν αποκοπεί αρκετές ώρες, που αφορούν στη στήριξη μαθητών με αναπηρία από τους υπεύθυνους τμημάτων.

Μετά από αρκετά χρόνια είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αδιόριστοι συνάδελφοι, εξαιτίας και της μείωσης του αριθμού των τμημάτων της φετινής σχολικής χρονιάς, στην οποία έχει προχωρήσει το ΥΠΠΑΝ.  Για την Προοδευτική, ο μειωμένος αριθμός των μαθητών/τριών σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αιτιολογήσει εξ ολοκλήρου τη μείωση του αριθμού των τμημάτων. Οι πολιτικές που προώθησε και εφάρμοσε το ΥΠΠΑΝ επί του συγκεκριμένου ζητήματος, έπαιξαν τον δικό τους καθοριστικό ρόλο. Γινόμαστε μάρτυρες κλεισίματος σχολικών μονάδων, μη δημιουργίας νέων τμημάτων (μη έγκριση εγγραφών ή μετεγγραφών), στοιβάγματος μαθητών/τριών σε αίθουσες διδασκαλίας. Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που το ΥΠΠΑΝ όφειλε να εξετάσει τη μείωση του αριθμού των μαθητών/τριών κατά τμήμα ως το κυριότερο μέτρο για αντιμετώπιση της πανδημίας.

Κι ενώ δεκάδες συνάδελφοι οδηγούνται στην ανεργία, η αγορά υπηρεσιών επεκτείνεται σε όλο τα φάσμα της εκπαίδευσης, με την επέκταση των σχολείων ΔΡΑΣΕ+. Θα μπορούσε κάλλιστα η κυβέρνηση να καλύψει όλες τις συμβάσεις που χάνονται (εξαιτίας της μείωσης του αριθμού των τμημάτων), μέσα από το πρόγραμμα ΔΡΑΣΕ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το ΥΠΠΑΝ αθέτησε την προφορική συμφωνία για παραχώρηση 900 ωρών επιπρόσθετου διευθυντικού χρόνου. Χωρίς καμία αιτιολόγηση ή άλλη ενημέρωση, το ΥΠΠΑΝ προχώρησε στην παραχώρηση μονάχα 300 επιπλέον ωρών για τη φετινή σχολική χρονιά.    

Έχοντας υπόψη τον μεγάλο αριθμό συναδέλφων/ισσών που αναμένεται να οδηγηθούν στην ανεργία εξαιτίας των πιο πάνω, καθώς και όλα τα αλυσιδωτά προβλήματα που θα δημιουργήσει η μέθοδος εργοδότησης με αγορά υπηρεσιών στην εκπαίδευση, καλούμε το ΥΠΠΑΝ όπως αναθεωρήσει άμεσα τους σχεδιασμούς του. Καλούμε το ΥΠΠΑΝ όπως προχωρήσει στην αξιοποίηση όλων αυτών των εκπαιδευτικών για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών (πέραν των 7000 δ.π.) στις σχολικές μονάδες  ΔΡΑΣΕ+.

Την ίδια στιγμή, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ οφείλει να υλοποιήσει το συντομότερο δυνατό τις εξαγγελίες της Οργάνωσης για λήψη δυναμικών μέτρων αντίδρασης, έτσι ώστε να αποτραπεί η εφαρμογή της εργοδότησης του 12% του συνόλου των εκπαιδευτικών στη Δημοτική Εκπαίδευση με τη μέθοδο της αγοράς υπηρεσιών».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










742