Στην Παγκύπρια Γ. Συνέλευση της ΠΟΕΔ δίνουμε ηχηρό μήνυμα ενάντια στην αγορά υπηρεσιών


ΤΟΥ ΠΑΜΠΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ*

Μπορεί κάποιος να πιστέψει πως υπάρχουν αυτοεργοδοτούμενοι εργαζόμενοι στο δημόσιο σχολείο; Κι όμως, ναι, το Υπουργείο Παιδείας από το 2013 έχει βρει τον τρόπο και εργοδοτεί εκπαιδευτικούς με το καθεστώς του αυτοεργοδοτούμενου στα σχολεία μας. Αυτό έγινε εργοδοτώντας εκπαιδευτικούς με αγορά υπηρεσιών στο πρόγραμμα ΔΡΑΣΕ και στο προαιρετικό Ολοήμερο σχολείο, αλλά και στα ΑΒΠ του Υπουργείου Παιδείας.

Εργοδότηση που κανονικά θα έπρεπε να είναι με το καθεστώς μισθωτού. Κι όμως το Υπουργείο Παιδείας πρωτοτύπησε και εργοδότησε εκπαιδευτικούς ως αυτοεργοδοτουμενους. Αφήνοντας τους ξεκρέμαστους χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Και ουσιαστικά αποξενωμένους από το πρωινό σχολείο.

Και ενώ στις 8 Οκτωβρίου 2020 το Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε ως παράνομη την απασχόληση των εκπαιδευτικών υπό το καθεστώς των αυτοεργοδοτούμενων (η γνωστή αγορά υπηρεσιών) το ΥΠΠΑΝ αρνείται να συμμορφωθεί και ταυτόχρονα επεκτείνει τη χρήση του. Και ενώ όλοι γνωρίζουν πως με το ίδιο κόστος θα μπορούσαν να διοριστούν οι εκπαιδευτικοί με το καθεστώς του συμβασιούχου. Μια αγορά υπηρεσιών που ουσιαστικά δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Η ΠΟΕΔ διαφωνεί με το καθεστώς αυτοεργοδοτούμενου στην εκπαίδευση:

  • Γιατί οδηγεί σε εργασιακό μεσαίωνα...
  • Γιατί αλλοιώνει τη μορφή του δημοσίου σχολείου...

Γι’ αυτό το ΔΣ της Οργάνωσης καλεί τα μέλη της σε Παγκύπρια Γενική Συνέλευσή. Για να δώσουν στην ΠΟΕΔ τη δυναμική να διεκδικήσει το καλύτερο για το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Την Παρασκευή όλοι μαζί μπορούμε δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στο καθεστώς του αυτοεργοδοτούμενου στην εκπαίδευση. Ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στην αγορά υπηρεσιών.

*Εκπαιδευτικός

Μέλος Γραμματείας ΠΟΕΔ

(Εκ μέρους ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ)

Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter


314