Παγκόσμια Μέρα Εκπαιδευτικού: επενδύοντας στην εκπαίδευση, επενδύοντας στο μέλλον


ΤΗΣ ΜΥΡΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ*

Από το 1994 η 5η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών, ως η μέρα που υπενθυμίζει τον καθοριστικό ρόλο που έχουν οι Εκπαιδευτικοί στην κοινωνία, είτε αυτοί εργάζονται σε μια σύγχρονη αίθουσα διδασκαλίας μιας πλούσιας χώρας της Δύσης, είτε εργάζονται σε μια αυτοσχέδια σχολική αίθουσα σε κάποια εγκατάσταση προσφύγων. Είναι η μέρα τιμής όλων εκείνων των εκατομμυρίων μάχιμων Εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, σε όλο τον κόσμο, που με το έργο τους συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία των κοινωνιών.

Η 5η Οκτωβρίου είναι μια μέρα που θέτει στο επίκεντρο τους Εκπαιδευτικούς, τιμώντας το πολύτιμο έργο τους και τους αγώνες που καταβάλλουν διαχρονικά για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2015, ηγέτες ανά το παγκόσμιο ενέκριναν ομόφωνα την Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, η οποία περιλάμβανε 17 στόχους. Ο τέταρτος στόχος αφορά την εκπαίδευση, κάτι που επιβεβαιώνει τη σπουδαιότητα της εκπαίδευσης ως προς τη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής και της βιώσιμης ανάπτυξης ενώ ταυτόχρονα επισημαίνεται ο καθοριστικός ρόλος που διαδραματίζουν οι Εκπαιδευτικοί ως προς την επίτευξη των στόχων της ατζέντας. Όπως άλλωστε αναφέρει και ο Αμερικανός πολιτικός Βενιαμίν Φραγκλίνος «Μια επένδυση στη μόρφωση αποδίδει τον καλύτερο τόκο».

Η πανδημία που συνεχίζει να ταλανίζει τόσο τη χώρα μας όσο και ολόκληρο τον πλανήτη έχει αναδείξει αδυναμίες και ελλείψεις του εκπαιδευτικού μας συστήματος: υλικοτεχνική υποδομή σχολικών μονάδων, ελλείψεις ψηφιακών συσκευών κ.ά. Παράλληλα, έχει αναδείξει τη σπουδαιότητα του έργου και του ρόλου των Εκπαιδευτικών. Παρόλες τις ελλείψεις, στάθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των παιδιών και των οικογενειών τους, παρέχοντας την εκπαίδευση που κάθε παιδί δικαιούται, έστω και εξ αποστάσεως. Από την πρώτη στιγμή κατάφεραν να «μπουν» στο σπίτι του κάθε παιδιού για να το βοηθήσουν σε όλους του τομείς: γνωσιολογικό, συναισθηματικό, κοινωνικό. Ταυτόχρονα, οι εκπαιδευτικοί μέσα στις σχολικές μονάδες έδιναν και συνεχίζουν να δίνουν καθημερινά τον αγώνα τους ώστε τα σχολεία μας να παραμείνουν ανοικτά με φυσική παρουσία παιδιών και εκπαιδευτικών.

Δυστυχώς και σε διεθνές επίπεδο, καταγράφονται στοιχεία που δείχνουν σοβαρά προβλήματα όσον αφορά τόσο στις συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών, όσο και στα εργασιακά τους δικαιώματα. Ας μη ξεχνούμε όμως ότι οι εκπαιδευτικοί «πρέπει να τιμώνται περισσότερο από εκείνους που τα γέννησαν, γιατί οι γονείς τους έδωσαν μόνο τη ζωή, οι παιδαγωγοί όμως την ικανότητα να ζουν καλά» όπως εύστοχα αναφέρει ο Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης.

 Θα πρέπει επομένως η πολιτεία να στηρίζει με όλους τους τρόπους τόσο το Δημόσιο Σχολείο όσο και τους Εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε αυτό γιατί ο στόχος είναι κοινός και ιερός: ποιοτική εκπαίδευση και επένδυση στις νέες γενιές, στο μέλλον της χώρας μας. Γιατί όπως αναφέρει και ο Αδαμάντιος Κοραής «Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

*Πρόεδρος ΠΟΕΔ

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










872