Νέα μέτρα για την πανδημία στα σχολεία, πώς προχωρούμε;


ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΧΑΤΖΗΛΟΪΖΟΥ*

Για άλλη μια φορά η πολιτεία και κατ’ επέκταση η κοινωνία πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα υγειονομικά δεδομένα. Ένα νέο κύμα της πανδημίας είναι ήδη γεγονός και αφού οι ειδικοί εισηγήθηκαν νέα μέτρα, το Υπουργικό πήρε τις αποφάσεις του.

Στο μικροσκόπιο τα σχολεία, και κυρίως τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και τα Ειδικά σχολεία. Εκεί τα παιδιά είναι απροστάτευτα αφού το κράτος απέτυχε να τα προστατεύσει. Με μοναδικό εφόδιο τα μονά θρανία και τα αντισηπτικά, οι φωνές και οι προειδοποιήσεις των εκπαιδευτικών και της ΠΟΕΔ έφταναν σε ώτα μη ακουόντων. Οι εκπαιδευτικοί, αυτοί που πραγματικά γνωρίζουν την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία και τις πραγματικές ανάγκες, προειδοποιούσαν εδώ και καιρό. Ζητούσαν λιγότερους μαθητές στις τάξεις έτσι ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις, καλύτερο εξαερισμό, κλείσιμο ολόκληρης της τάξης όταν εντοπιστεί κρούσμα για να μη δημιουργούνται αλυσίδες μετάδοσης κ.ά. Αντί αυτού το ΥΠΠΑΝ εφάρμοσε ένα πρωτόκολλο που βασιζόταν στο φιλότιμο των εκπαιδευτικών και των μαθητών για να δουλέψει, και αυτό κάτω από ιδανικές συνθήκες.

Το ίδιο πρωτόκολλο έχει διατηρηθεί για 18 και πλέον μήνες, έστω και αν έχουν αλλάξει άρδην τα δεδομένα της πανδημίας από τότε, λόγω νέων επιστημονικών δεδομένων και μεταλλάξεων. Ένα υγειονομικό πρωτόκολλο που αρχικά εφαρμόστηκε με ευλάβεια, επειδή οι συνθήκες το απαιτούσαν, κατάντησε πλέον «ανέκδοτο» για μεγάλη μερίδα μαθητών. Βλέπετε, το πρωί στο σχολείο οι δασκάλες και οι δάσκαλοι «μουρμουρούν» στα παιδιά να κρατούν αποστάσεις και το απόγευμα τα περισσότερα παιδιά δεν τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Το πρωί στο σχολείο υπάρχει μεγάλη αυστηρότητα με το μοίρασμα αντικειμένων και με τα ομαδικά παιχνίδια και δραστηριότητες ενώ το απόγευμα τα παιδιά κάνουν προπονήσεις, συμμετέχουν σε αγώνες και πηγαίνουν σε πάρτι γενεθλίων. Με το σχολείο έχει μήνες να πάνε μια εκδρομή ή έστω μια επίσκεψη επειδή υπάρχουν αυστηρά μέτρα όσον αφορά τα λεωφορεία και τις επισκέψεις, ενώ το απόγευμα τσουβαλιάζονται στο λεωφορείο για να πάνε στο σπίτι τους ή στη λέσχη. Το πρωί στο σχολείο δεν μπορούν να πλησιάσουν παιδιά άλλων τάξεων αλλά με το που κτυπά το κουδούνι για σχόλασμα μαζεύονται παιδιά από όλες τις τάξεις σε μια αίθουσα για το ολοήμερο. Όλες αυτές τις αντιφάσεις τα παιδιά τις γνωρίζουν και πλέον είναι πολύ δύσκολο να σεβαστούν τα οποιαδήποτε μέτρα.

Χθες λήφθηκε η απόφαση να διαφοροποιηθούν τα μέτρα στα σχολεία. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας από τη Δευτέρα:

- Τα παιδιά άνω των 6 ετών θα πρέπει να φοράνε μάσκα.

 - Τα παιδιά άνω των 6 θα πρέπει να προσκομίζουν safepass (πιστοποιητικό ανάρρωσης από τον covid-19 ή PCR ή rapid test με ισχύ 7 ημερών). Στα σχολεία θα υπάρχουν κινητές μονάδες δειγματοληψίας σε εβδομαδιαία βάση.

- Αναστέλλονται οι Χριστουγεννιάτικες σχολικές εορτές.

Σκοπός του παρόντος άρθρου δεν είναι να απορρίψει ή να αποδεχθεί τα εξαγγελθέντα μέτρα αλλά να θέσει κάποια ερωτήματα, αφού τα προαναφερθέντα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν (ή καλύτερα να πούμε να επιβληθούν) από τους εκπαιδευτικούς. Το ΥΠΠΑΝ θα πρέπει άμεσα και έγκαιρα να εκδώσει ξεκάθαρες και σαφείς οδηγίες ως προς την εφαρμογή των μέτρων στα σχολεία Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής εκπαίδευσης. Κάποια από τα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν είναι τα εξής:

- Θα παρασχεθούν δωρεάν μάσκες στα παιδιά από την πολιτεία; Το μέγεθος θα είναι κατάλληλο για την ηλικία αυτή;

- Θα πρέπει τα παιδιά να φοράνε τη μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας τους στο σχολείο ή θα πρέπει να τη φοράνε σε συγκεκριμένες περιστάσεις (π.χ. όταν μπαίνουν σε γραμμές, όταν τους πλησιάζει κάποιος σε συγκεκριμένη απόσταση, όταν μιλάνε εντός της τάξης, στο κυλικείο);

- Θα ληφθεί πρόνοια για παιδιά που για ιατρικούς ή άλλους λόγους δεν θα μπορούν να φοράνε μάσκα;

- Υπάρχουν αρκετές κινητές μονάδες δειγματοληψίας για να καλύψουν και τα 330 Δημοτικά και 9 Ειδικά Σχολεία; Μικρά και μεγάλα; Στην πόλη και στην ύπαιθρο;

- Υπάρχει η δυνατότητα για διενέργεια τεστ σάλιου για τα παιδιά;

- Αν κάποιο παιδί απουσιάζει τη μέρα που γίνεται η δειγματοληψία στο σχολείο τι γίνεται;

- Τον έλεγχο του safepass ποιος θα τον κάνει, με ποια μέσα και πότε;

- Τα παιδιά που είναι ήδη 6 ετών αλλά φοιτούν σε νηπιαγωγεία θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ και να φοράνε μάσκα; Έχουν δει το φως της δημοσιότητας διάφορα δημοσιεύματα που αναφέρουν πως δεν θα ισχύσουν τα μέτρα για τα νηπιαγωγεία όμως πρέπει να υπάρξουν ξεκάθαρες οδηγίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

- Πώς θα προστατευτούν τα παιδιά και το προσωπικό των νηπιαγωγείων;

Το πιο δύσκολο και βασανιστικό ερώτημα όμως αφορά στη διαχείριση των παιδιών που θα αρνηθούν να φορέσουν μάσκα ή να υποβληθούν σε τεστ, είτε μετά από δική τους πρωτοβουλία είτε επειδή ακολουθούν οδηγίες των γονιών τους. Οι εκπαιδευτικοί, σε ρόλο αστυνομικού, θα διώχνουν τα παιδιά από το σχολείο; Πώς θα επηρεάσει αυτό τη σχέση εκπαιδευτικού/μαθητή και εκπαιδευτικού/γονέα; Τις αντιδράσεις και τον θυμό των γονέων ποιος θα τον κατευνάσει και ποιος θα προστατέψει τους εκπαιδευτικούς; Πώς θα διασφαλιστεί η πρόσβαση των παιδιών αυτών στην εκπαίδευση;

Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα οφείλει να απαντήσει άμεσα το ΥΠΠΑΝ. Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες και η επιτυχής εφαρμογή των νέων μέτρων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις οδηγίες και τις διαβεβαιώσεις που θα δώσει το ΥΠΠΑΝ σε γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς.

Ένα μάθημα που πρέπει να αντλήσει η Επίσημη Πλευρά από τη διαμορφωθείσα κατάσταση είναι πως η ισοπέδωση και η οριζόντια αντιμετώπιση της πανδημίας δημιουργεί προβλήματα. Όταν εφαρμόζονται ισοπεδωτικά τα ίδια μέτρα καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, μέτρα τα οποία έρχονται σε αντίθεση με την πραγματικότητα εκτός σχολείου, αναπόφευκτα είναι καταδικασμένα να αποτύχουν. Πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνύπαρξης δύο πρωτοκόλλων, ενός «κανονικού» και ενός «αυστηρού». Όταν δεν υπάρχει αυξημένος αριθμός κρουσμάτων στην κοινότητα ή κρούσματα εντός της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας να εφαρμόζεται το «κανονικό» πρωτόκολλο, ένα πρωτόκολλο που να επιτρέπει τη συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών και να συνάδει με την πραγματικότητα εκτός σχολείου. Όταν εντοπίζονται κρούσματα στην κοινότητα ή εντός της σχολικής μονάδας να ενεργοποιείται το «αυστηρό» πρωτόκολλο προσωρινά. Τότε, τα παιδιά θα μπορούν να αντιληφθούν την ιδιαιτερότητα και τη σημασία των μέτρων και θα τα τηρούν.

*Οργανωτικός Γραμματέας ΠΟΕΔ

Οργανωτικός Γραμματέας ΑΚΙΔΑ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1164