Διχασμός, εξαναγκασμός, αποκλεισμός παιδιών, για το καλό μας. Όχι, κύριοι. Δεν σας επιτρέπουμε


Για το καλό μας, για το καλό μας, ώσπου δεν άντεξε στο τέλος το μυαλό μας

ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΑΝΤΡΗΣ ΝΕΟΦΥΤΟΥ*

Αναμφίβολα, η διαχείριση μιας πανδημίας, είναι μια μεγάλη πρόκληση. Πλέον, εφόσον έχουν περάσει τρία ολόκληρα χρόνια, αυτό που ζούμε, δεν είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση! Δυστυχώς, στην περίπτωσή μας η διαχείριση της πανδημίας δεν κλείνει πληγές, αλλά αντίθετα, τις ξύνει και τις βαθαίνει. Ως εμβολιασμένη μητέρα, δασκάλα και διδάκτορας κοινωνιολογίας, νιώθω μεγάλη απογοήτευση, αλλά και έντονο θυμό με την ανακοίνωση των νέων μέτρων!

Εδώ και πολλούς μήνες οι συνάνθρωποί μας έχουν χωριστεί σε στρατόπεδα, εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Αλληλοκατηγορούνται, βρίζονται, διαγράφουν φίλους και λύνουν οικογενειακούς δεσμούς. Δάσκαλοι και δασκάλες να παίρνουν τον ρόλο των αστυνομικών, γονείς και διευθυντές/τριες να τσακώνονται. Παιδιά να ΣΚΥΒΟΥΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ από ντροπή, εν ώρα σχολείου, γιατί αποκλείονται από τη μάθηση και τα κλειδώνουν σε κάποια αίθουσα μέχρι να έρθει είτε ο γονιός τους, είτε η αστυνομία να τα πάρει. Γονείς να ΕΞΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ με πόνο στο στομάχι να εμβολιάσουν τα 12-18 ετών παιδιά τους, ενώ δεν πείστηκαν ότι τα παιδιά τους χρειάζονται το εμβόλιο….

Όλα τα πιο πάνω θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν οι κυβερνητικές αποφάσεις/ διατάγματα/φιρμάνια δεν χαρακτηρίζονταν από το στοιχείο του εξαναγκασμού. Οι άνθρωποι δικαιούνται να έχουν επιλογές, δικαιούνται ν’ αποφασίζουν για τους εαυτούς και τα παιδιά τους. Εκτός από την μάσκα, καλή επιλογή είναι και η ασπίδα. Εχτός από το τεστ με μπατονέτα, είναι και το τεστ σάλιου. Εκτός από το εμβόλιο για τα δωδεκάχρονα, είναι και τα τεστ.  Μια επιλογή = Φασισμός.

Επιπρόσθετα, η διχόνοια μεταξύ των ανθρώπων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μη ‘αίσθηση δικαίου΄. Οι εμβολιασμένοι, επίσης μεταδίδουν τον covid, όπως και οι ανεμβολίαστοι. Παρόλ’ αυτά, κάποιο εμβολιασμένο άτομο, θα μπορεί από τις 15 Δεκεμβρίου να πίνει καφέ σε καφετέρια, όμως ένα άτομο με pcr ή ράπιτ τεστ της ίδιας μέρας, δεν μπορεί να βρεθεί στον ίδιο χώρο. ΓΙΑΤΙ; Γιατί το κράτος γίνεται εκδικητικό, απειλητικό, τιμωρητικό προς τους πολίτες του και τους στερεί ευκαιρίες; Γιατι το κράτος επιτρέπει τον κοινωνικό αποκλεισμό εφήβων παιδιών από τις παρέες τους, χωρίς να τους δίνει επιλογές; Γιατί το κράτος τιμωρεί τα μωρά για τις αποφάσεις των γονέων τους; Αναμφίβολα,  τα πιο πάνω ερωτηματικά, συμβάλλουν στο να μην δείχνει ο κόσμος πλέον εμπιστοσύνη σε αυτούς που διαχειρίζονται την πανδημία. Και οι πληγές θα μεγαλώνουν, και η κρίση θα βαθαίνει και η εμπιστοσύνη θα χάνεται…

Όλοι εμείς, που έχουμε επαφή με τα παιδιά, έχουμε τεράστια ευθύνη και χρέος. Δεν είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι. Είμαστε εκπαιδευτικοί! Είμαστε ότι πιο κοντινό έχουν τα παιδιά μετά τη μητέρα και τον πατέρα τους. Έχουμε ευθύνη να προστατέψουμε και το τελευταίο παιδί ή έφηβο από τον ετσιθελισμό των διαταγμάτων. Οι οργανώσεις των εκπαιδευτικών να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Να προτείνουν λύσεις! Ν’ απαιτήσουν επιλογές! Πληρωνόμαστε για να υπηρετούμε το καλό των παιδιών και όχι να υπακούμε σε παράλογα διατάγματα που προσβάλλουν και μειώνουν την αξιοπρέπεια των παιδιών μας και την αγάπη τους για μάθηση!

Η ‘διαχείριση’ μιας πανδημίας, δεν σημαίνει απλώς να φέρουμε τους δείκτες (της οικονομίας πρωτίστως! και του κορονοϊού) εκεί που μας καθόρισαν οι ειδικοί εμπειρογνώμονες. Διαχείριση πανδημίας, σημαίνει μέσα από τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ να βρεθεί ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ. Δυστυχώς, η ισορροπία στην Κύπρο, έχει χαθεί! Στο όνομα της πανδημίας και για το «καλό του ανθρώπου», ξεχάστηκε ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Πολύ φοβάμαι, ότι εάν οι αποφάσεις δεν μετριασθούν, θ’ ακολουθήσουν πολύ χειρότερα! Οι άνθρωποι θέλουν να περπατούν με το κεφάλι ψηλά. Είναι στη φύση τους….

*Δασκάλα

ΔιδάκτοραςPhD Social Sciences (University of Eastern Finland)




Comments (14)

  1. Ανδρέας Γεωργίου:
    Nov 30, 2021 at 05:49 PM

    Το ότι θεωρεί την πλαστική ασπίδα που αποδεδειγμένα δεν βοηθά από μόνη της, ικανή να αντικαταστήσει την μάσκα είναι πραγματικά δείγμα άγνοιας. Θα συμφωνήσω πως οι άνθρωποι δικαιούνται επιλογές, όσο αυτές δεν παραβιάζουν τα δικαιώματα των υπόλοιπων. Στην προκειμένη περίπτωση το "δικαίωμα" κάποιου να μην φορεί μάσκα παραβιάζει το δικαίωμα των άλλων στην ασφάλεια. Η ελευθερία είναι ένα πράγμα το να κάνει ο καθένας ότι του καπνίσει είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.

  2. Γιώργος Απιδιανάκης:
    Dec 01, 2021 at 09:25 AM

    Υπάρχουν πολλά πράγματα που ο η πολιτεία δικαίως απαγορεύει ή εξαναγκάζει το άτομο να κάνει για το καλό του ίδιου του ατόμου αλλά και του κοινονικού συνόλου π.χ. η ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο, το κράνος στο μηχανάκι, η μη χρήση κινητού όταν οδηγούμε, η απαγόρευση του καπνίσματος σε εσωτετρικούς χώρους και πολλά άλλα. Αν π.χ. κάποιος πει ότι εγώ δεν θέλω η πολιτεία να μου πει αν θα βάλω καπνό στο σώμα μου, ακολουθεί μια πολύ ατομιστική λογική που δεν συνάδει με τη λογική ενός λειτουργικού κοινωνικού συνόλου. Επίσης πάντα υπάρχουν επιλογές σε ένα πολιτισμένο κράτος. Ο αρχαίος Σωκράτης για παράδειγμα προτίμησε να πιεί το κόνιο αποδεχόμενος τους νόμους του κράτους του.

  3. Σίσυ Φιλιππίδου :
    Dec 01, 2021 at 09:25 AM

    Πολύ σωστά τα λες Άντρη μου, αλλά ποιος ακούει εσένα ή εμάς τους υπόλοιπους. Πάνω από όλα το οικονομικό συμφέρον!!!

  4. Γιάννος Γεωργιάδης:
    Dec 01, 2021 at 03:06 PM

    Πολύ σωστές οι θέσεις σου αγαπητή Άνδρη.
    Που μπορώ να επικοινωνήσω μαζί σου;

  5. Ανδρέας Γεωργίου:
    Dec 01, 2021 at 04:54 PM

    Εσείς μόνο οικονομικό συμφέρον θεωρείτε πως είναι οι μάσκες και τα τεστ; Το ότι οι μάσκες μειώνουν σημαντικά την μεταδοτικότητα και συμβάλλουν σημαντικά στην ασφάλεια από τον ιό δεν το σκεφτήκατε; Και τα τεστ τα οποία θα βοηθήσουν να ξεκαθαρίσουν οι αλυσίδες μετάδοσης στα Δημοτικά, οι οποίες υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό αλλά λόγω του ότι δεν έκαναν τεστ δεν τις έβρισκαν. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημα που έχουν κάποιοι με τα μέτρα στα Δημοτικά. Δεν καταλαβαίνουν πως γίνονται για το καλό και των παιδιών και των υπόλοιπων;

  6. Τάσος Λάμπρου:
    Dec 04, 2021 at 03:25 AM

    Διαβ'αζω λοιπόν απο μια διδάκτορα κοινωνιολογίαςσυμβουλές για τεστ σάλιου αντί μπατονέτας μήπως και γδαρθεί η μύτη των μωρών,πλαστικές ασπίδες αντί τις μάσκες,μήπως και τα μωρά πάθουν ασφυξία τη στιγμή που στην κοντινή μας Ελλάδα είναι η τρίτη χρονιά που τις φορούν,ότι οι εμβολιασμένοι, επίσης μεταδίδουν τον covid, όπως και οι ανεμβολίαστοι και οτι εκτός από το εμβόλιο για τα δωδεκάχρονα, είναι και τα τεστ.Διερωτουμαι αν η εν λογω συνάδελφος εχει μπερδέψει τις ειδικότητες της κοινωνιολογίας με την λοιμωξιολογία αλλιώς δεν εξηγούνται διαφορετικά αύτά που ισχυρίζεται.Γτα την πρόληψη της νόσου έχουμε τον Π,Ο,Υ Τον Ευρωπαικό οργανισμό Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων τον Ευρωπαικό Οργανισμό Φαρμάκων και την εδώ επιστημονική ομάδα.Ατεκμηρίωτες συμβουλές από άλλους ευχαριστούμε αλλά δεν θα πάρουμε.
    . Αν υπάρχει διχασμός, αυτός έχει να κάνει με το ότι κάποιοι σέβονται την επιστήμη, την υπόλοιπη κοινωνία, τους κανόνες που θεσπίζονται από τους εκπροσώπους σε μια Δημοκρατία, τη ζωή και τα επιτεύγματα της εποχής και άλλοι δεν τα σέβονται και βρίσκουν άλλοθι για τον παρτακισμό ή τον φόβο τους στις συνωμοσίες, στα fake news και στην επιλεκτική ανάγνωση των πραγμάτων.

  7. Andri Neophytou:
    Dec 04, 2021 at 12:43 PM

    Αγαπητέ Τάσο Λάμπρου, σίγουρα δρν είμαι λοιμωξιολογος και ούτε θέλω να γίνω. Μπορώ όμως ν’αναγνωρισω τον διχασμό της επιστημονικής κοινότητας. Ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, πρώτος μίλησε για τις αρνητικές συνέπειες της μάσκας. Η UNICEF τόνισε ότι τα υγιή παιδιά δεν χρειάζονται εμβόλιο και εκατοντάδες άλλοι ειδικοί έχουν αντιθετη άποψη απ’αυτη που προβάλλει το κρατος. Επιπλέον, διακεκριμένοι συνταγματολόγοι έχουν εξηγήσει ότι ένα κρατος νομιμοποιείται να στερήσει κάποιες ελευθερίες του ανθρώπου σε περίπτωση πανδημιας, ΕΑΝ και ΜΟΝΟ εάν έχει εξαντλήσει ΟΛΕΣ τις άλλες επιλογές. Εδώ και τρία χρόνια, δεν μπορούσε το κρατος να βάλει εξαερισμούς στις σχολικες τάξεις; Δεν μπορούσε να μειώσει τον αριθμό παιδιών; Μπορώ να γράφω πράγματα που ΔΕΝ έγιναν με τις ώρες. Αυτά τα ΔΕΝ λοιπόν, μου δίνουν δικαίωμα να ασκώ κριτική στον ετσιθελισμο και τον εκφασισμό και στην άδικη μεταχείριση μερίδας συμπολιτών μου. Και κάτι τελευταίο….. Ούτε αστυνομικός είμαι, αλλά το κρατος με αναγκάζει ΝΑ ΔιΩΧΝω τους μαθητές μου, τα παιδιά μου!!! Γιατί εκτός από κοινωνιολόγος, πρωτίστως είμαι δασκάλα.

  8. Andri Neophytou:
    Dec 04, 2021 at 12:45 PM

    Το email μου Κε Γεωργιάδη είναι andri1us@yahoo.gr και μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου

  9. Andri Neophytou:
    Dec 04, 2021 at 01:05 PM

    Σωστά επισημάνατε Κε Λάμπρου. Στην Ελλάδα φορούν τρία συνέχομενα χρόνια μάσκες στα σχολεία, και αυτό δεν σταμάτησε την έξαρση του ιού στα σχολεία. Κατάλαβαν λοιπόν οι ειδήμονες εκει ότι φταίει ο υπερπληθυσμός στις τάξεις και ο κακός εξαερισμός. Εμείς φαίνεται παρακολουθούμε μόνο τις εξελίξεις που συμφέρουν…

  10. Τάσος Λάμπρου:
    Dec 04, 2021 at 03:30 PM

    Kυρία Νεοφύτου από πού κι ως πού η UNICEF είναι αρμόδιος οργανισμός για τις λοιμώξεις?Ποιοι εκατοντάδες άλλοι ειδικοί μίλησαν για την αντίθετη άποψη που όχι μονο προβάλλει το κρατος αλλά στο συνολό της η παγκόσμια κοινότητα. Πότε ο Π.Ο.Υ εξεφρασε την αντιθεση τους για τις μάσκες?Αντίθετες απόψεις μπορεί να υπάρχουν αλλά αυτές συνιστούν επιστημονική συναίνεση?Στην Ελλάδα κυρία Νεοφύτου καλπάζει ο ιος γιατί η εμβολιαστική κάλυψη ιδίως στην επαρχία είναι χαμηλή.Θα συμφωνήσω μαζι σας στο ότι το κράτος θα μπορούσε να κάνει αυτα που πολύ σωστά προτείνετε και να στηρίξει τη Δημόσια Παιδεία και με άλλους τρόπους.

  11. Ανδρέας Γεωργίου:
    Dec 04, 2021 at 03:42 PM

    Απλά να επισημάνω στην αρθρογράφο ότι ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του διευκρίνισε πως η μάσκα δεν επιφέρει κινδύνους ούτε έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία των παιδιών, οπότε δεν καταλαβαίνω που ακριβώς άκουσε κάτι τέτοιο. Επιπλέον πολλοί συνταγματολόγοι εξήγησαν πως η χρήση μάσκας δεν παραβιάζει κανενός την ελευθερία και τα δικαιώματα αφού δεν αποτελεί οποιουδήποτε είδους γιατρική πράξη(όπως με το εμβόλιο για παράδειγμα). Εξ' άλλου έχουν και τα άλλα παιδιά δικαίωμα στην ασφάλεια και με το να μην φορούν κάποιοι μαθητές ή εκπαιδευτικοί μάσκα τους καταπατούν αυτό το δικαίωμα! Συμφωνώ πως με λιγότερους μαθητές και καλύτερο εξαερισμό θα μειωθεί κάπως η μεταδοτικότητα όμως δεν νομίζω να φτάνει την προστασία που παρέχει η μάσκα. Όσο για το παράδειγμα της Ελλάδας, αν δεν κάνω λάθος δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα στα Δημοτικά αλλά συστήνεται, οπότε δεν μπορούμε να κρίνουμε την μάσκα αναποτελεσματική μόνο από την Ελλάδα. Εξ'άλλου παίζει ρόλο και το αν χρησιμοποιείται σωστά η μάσκα, κάτι το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την διαπαιδαγώγηση που τυγχάνει ο μαθητής από το σπίτι στο θέμα της μάσκας, αλλά και από το με πόση σοβαρότητα αντιμετωπίζει το ζήτημα ο εκπαιδευτικός. Δηλαδή αν ένα παιδί δεν το μάθουν από το σπίτι να φορεί την μάσκα, και δεν προσπαθήσει ούτε ο εκπαιδευτικός να το προτρέψει να την φορεί, τότε είναι λογικό ότι το παιδί δε θα την φορεί σωστά.

  12. Andri Neophytou:
    Dec 05, 2021 at 03:50 PM

    Κατ’αρχην για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις, εγώ δεν αντιτίθεμαι στη χρήση μάσκας από τα παιδιά, και ουδέποτε εγραψα κάτι τέτοιο. Αυτό που ζητησα μέσα από το άρθρο μου είναι να δοθούν επιλογές στην περίπτωση παιδιών που οι γονεις έχουν σοβαρές ενστάσεις. Στην αντίληψη μου, είναι καλύτερο ένα παιδί να έρχεται για παράδειγμα στο σχολείο με τεστ σάλιου και ασπίδα, παρα να μην έρχεται καθόλου και να αποκλειστεί από τη διαδικασία της μάθησης. Επιπρόσθετα, στην αρχή της πανδημιας ο ΠΟΥ εξέφρασε διαφορετική άποψη για τις μάσκες από τη σημερινή. Ακόμα και σήμερα όμως, εάν μπειτε στην ιστοσελίδα του ΠΟΥ(WHO) και διαβάσετε προσεκτικά τι λέει, θα αντιληφθείτε ότι οι προϋποθέσεις που θέτει για τη χρήση μάσκας για παιδιά 6-12 δεν πληρούνται στην Κύπρο, έτσι όπως εφαρμόστηκε το μέτρο. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, ο ΠΟΥ λέει ότι καθημερινά τα παιδιά πρέπει να φορούν καθαρή μάσκα. Με βάση αυτή την προϋπόθεση, οι δασκάλες/οι θα πρέπει να δίνουν καθημερινά στα παιδιά μια καθαρή μάσκα. Γίνεται κάτι τέτοιο; Και υπάρχουν και άλλα…Να μπειτε να τα διαβάσετε!

  13. Andri Neophytou:
    Dec 05, 2021 at 03:51 PM

    Απ’οσο γνωρίζω η μάσκα στην Ελλάδα ήταν υποχρεωτική τα τελευταία χρόνια και δεν φαίνεται να βοήθησε, ακριβώς διότι το Ελληνικό κρατος δεν έλαβε και επιπρόσθετα μετρα

  14. Ανδρέας Γεωργίου:
    Dec 05, 2021 at 05:58 PM

    Πρώτον να πούμε ότι η χρήση ασπίδας δεν πρόκειται να βοηθήσει ιδιαίτερα, αφού η ασπίδα είναι αποτελεσματική μόνο σε συνδυασμό με μάσκα, και απλά εμποδίζει να πάνε σταγονίδια στο πρόσωπο, χωρίς να εμποδίζει την εκπνοή σταγονιδίων, οπότε μια τρύπα στο νερό θα ήταν να έκαναν υποχρεωτική ασπίδα αλλά όχι μάσκα. Τα τεστ σάλιου επίσης δεν έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα με τα ρινικά, αν δεν κάνω λάθος. Για το ζήτημα των εναλλακτικών επιλογών θα έπρεπε να δίνονται μόνο σε περίπτωση που για σοβαρό λόγο το παιδί δεν μπορεί να φορεί μάσκα, και μόνο με πιστοποίηση από κάποιον επαγγελματία. Στην σελίδα του ΠΟΥ κοίταξα και δεν είδα να λέει για αρνητικές συνέπειες μόνο για προϋποθέσεις οι οποίες νομίζω πως θα μπορούν να τηρηθούν. Επίσης να σας επισημάνω ότι την μάσκα δεν είναι ο εκπαιδευτικός που την δίνει στα παιδιά, την φέρνουν από το σπίτι, οπότε το κατά πόσο η μάσκα θα είναι καθαρή εξαρτάται και από το σπίτι, δηλαδή αν οι γονείς θα στέλνουν τα παιδιά με καθαρή μάσκα στο σχολείο ή όχι. Αυτός είναι και ο λόγος που ο ΠΟΥ συνιστά σε τέτοιες ηλικίες και μάσκες ρούχενες τριών στρώσεων, οι οποίες καθαρίζονται και επαναχρησιμοποιούνται. Στην Μέση Εκπαίδευση είχαν δοθεί σε κάθε μαθητή δυο ρούχενες μάσκες και λογικά θα πρέπει να κάνουν και στην δημοτική κάτι τέτοιο. Σίγουρα δεν παρέχουν τόση προστασία όση η χειρουργικές, όμως είναι πιο άνετες και επαναχρησιμοποιούμενες, και πάλι από το τίποτα καλύτερο θα ήταν. Για το ζήτημα της Ελλάδας η μάσκα ήταν υποχρεωτική, αν δεν κάνω λάθος, από την αρχή της σχολικής χρονιάς, οπότε δεν έχουμε κάποιο μέτρο σύγκρισης για να δούμε αν δεν βοήθησε.


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










3543