«Ηταν η νύκτα μας χτες το βράδυ...»


ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΟΔΥΣΣΕΩΣ*

Τις προηγούμενες μέρες διαβάζαμε τόσο στον έντυπο όσο και τον ηλεκτρονικό τύπο διάφορους τίτλους ειδήσεων, οι οποίοι είχαν το ίδιο θέμα «Μπαράζ κλοπών και διαρρήξεων σημειώνονται το τελευταίο διάστημα σε σχολεία της επαρχίας Λευκωσίας».

Ο πιο πάνω τίτλος επιλέγηκε όχι τυχαία για αυτό το άρθρο. Με αυτό το λεκτικό έφθασε στο κινητό μου το μήνυμα την επομένη της ημέρας που αυτό το μπαράζ κτύπησε και το δικό μας το σχολείο, το σχολείο των παιδιών μας...

Το ΥΠΠΑΝ, όπως αναφέρεται και στις εγκυκλίους του, ότι σε συνεργασία με τις Σχολικές Εφορείες έχουν εισηγηθεί και υλοποιούν διάφορα μέτρα προστασίας των σχολικών κτιρίων, όπως η εγκατάσταση συστήματος συναγερμού, η τοποθέτηση κλειδαριών ασφαλείας και μεταλλικών σχαρών στα πορτοπαράθυρα, η τοποθέτηση ψηλής περίφραξης ή καγκελόπορτας, για απαγόρευση πρόσβασης στους κλειστούς χώρους του σχολείου, η εγκατάσταση θυροτηλεφώνων στις εισόδους και προβολέων, για φωτισμό των σχολείων κατά τις βραδινές ώρες, η διενέργεια συχνών περιπολιών από την Αστυνομία, καθώς και η αγορά υπηρεσιών ασφαλείας για την περιφρούρηση των σχολείων κατά τις βραδινές ώρες όχι όμως σε σταθερή βάση.

Δυστυχώς όμως η κατάσταση μας έχει προβληματίσει πολύ, πάρα πολύ... Γιατί ενώ έχουν περάσει τόσα πολλά χρόνια, που συζητείται αυτό το θέμα και έχουν βρεθεί πάρα πολλές «λύσεις» εντοίτοις η κατάσταση ακόμα παραμένει αναλλοίωτη ή ακόμα και πιο χειρότερη...

Όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος...

Μήπως θα έπρεπε να αναθεωρηθεί η πολιτική του ΥΠΠΑΝ για τα Κλειστά Κυκλώματα Παρακολούθησης και να αρχίσουμε σιγά σιγά την εγκατάστασή τους στα σχολεία; Οι ενστάσεις και οι προβληματισμοί που προβάλλει οι διάφοροι εμπλεκόμενοι, δηλαδή το ΥΠΠΑΝ, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις και οι συνομοσπονδίες γονέων, θα μπορούσαν με κάποιες πιο στοχευμένες συζητήσεις αυτών, να αρθούν. Μέσω αυτών θα βρεθεί τρόπος να μην παραβιάζονται οι πρόνοιες του «Περί Επεξεργασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Νόμου», αλλά και οι Τεχνικές Υπηρεσίες αλλά και το ίδιο το ΥΠΠΑΝ να βρουν το δρόμο για άρουν τα τυχόντα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής που είναι δυνατόν να προκύψουν όπως επίσης και να εξεύρουν λύσεις (με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους) ώστε να καλυφθεί το κόστος αγοράς/εγκατάστασης και συντήρησης.

Τα σχολεία είναι οι χώροι όπου τα παιδιά μας περνούν ουκ ολίγες ώρες της καθημερινότητάς τους. Οφείλουμε να τα προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε την ασφάλειά τους όσο αυτό γίνεται περισσότερο, γιατί είναι οι χώρου όπου τα παιδιά μας θα διδακτούν και θα μάθουν το «ευ ζειν».

*Εκπαιδευτικός

Μέλος Δ.Σ. Συνδέσμου Γονέων

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1035