Τοποθέτηση ΔΗΑΝΑ στο ΔΣ της ΠΟΕΔ: Αντί να βελτιώνεται, επιδεινώνεται η κατάσταση μέσα στα σχολεία


Η Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών ΔΗ.ΑΝ.Α. δημοσιοποιεί την τοποθέτηση της στο Δ.Σ. της ΠΟΕΔ την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

"O χειρισμός της Πανδημίας από πλευράς κυβέρνησης σε σχέση με τα σχολεία (Προδημοτικής , Δημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης) δεν μας αφήνει καθόλου ικανοποιημένους και έχουμε επανειλημμένα ασκήσει κριτική επί τούτου.

Τα θέματα που προκύπτουν καθημερινά είναι αρκετά αλλά και αλληλένδετα:

Α) Η λειτουργία της Προδημοτικής Εκπαίδευσης χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, η ανάγκη για αναθεώρηση των πρωτοκόλλων της Ειδικής Εκπαίδευσης και η διαφορετική αντιμετώπιση των δυο βαθμίδων από το ΥΠΠΑΝ σε σχέση με  τη Δημοτική.

Β) Η  υποστελέχωση των Σχολείων λόγω του ότι το ΥΠΠΑΝ δεν έκανε τίποτα από όσα ζητούμε στα θέματα των αντικαταστατών και των διευθύνσεων των Σχολείων.

Γ) Τα μέτρα ασφάλειας και μείωσης του συγχρωτισμού που εδώ και καιρό προτείνει η ΠΟΕΔ και για τα οποία επίσης το ΥΠΠΑΝ σφυρίζει αδιάφορα (εξαερισμοί, μείωση μαθητών ανά τάξη, ανεφάρμοστα πρωτόκολλα,  απουσία ακόμη μονών θρανίων, κτλ).

Ε) Το Test to stay.…κτλ.

Από την πρώτη στιγμή ως ΔΗ.ΑΝ.Α διαφωνήσαμε έντονα με τον διαχωρισμό της Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης (και είχαμε προτείνει την λήψη μέτρων), ο οποίος συνεχίζει να υφίσταται. Ιδιαίτερα τα νηπιαγωγεία μας σήμερα συνεχίζουν να λειτουργούν ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΤΡΟ προστασίας. Με δεδομένο πως στη συνάντηση που είχαμε χθες με τον επικεφαλής της Επιδημιολογικής Ομάδας Κωνσταντίνο Τσιούτη, μας ειπώθηκε πως αυτό θα αλλάξει σύντομα και το ότι επίκειται συνάντηση της ΠΟΕΔ με την Επιδημιολογική Ομάδα, μπορούμε να δώσουμε ένα χρονικό περιθώριο κάποιων ημερών για υλοποίηση όσων ακούσαμε. Σε διαφορετική περίπτωση  θα πρέπει να συγκαλέσουμε νέο Δ.Σ. την επόμενη Πέμπτη για επαναξιολόγηση της κατάστασης στην Προδημοτική  και λήψη  άμεσων μέτρων αντίδρασης αν η κατάσταση συνεχίσει ως έχει. (1η εισήγηση σε σχέση με την Προδημοτική Εκπαίδευση αποκλειστικά)

Ο λόγος που δίνουμε το χρονικό περιθώριο παρ’ όλο που το θέμα συζητήθηκε και στο προηγούμενο Δ.Σ. είναι πως φάνηκε να υπάρχει διάθεση υλοποίησης των αιτημάτων μας όπως αυτά τέθηκαν στην χθεσινή συνάντηση και δεν θέλουμε να δυναμιτίσουμε το κλίμα εν όψει της συνάντησης που θα ακολουθήσει.

Θα πρέπει όμως πριν από το επόμενο Υπουργικό να γίνει εκ νέου επικοινωνία για να διασφαλιστούν τα όσα μας λέχθηκαν στη συνάντηση: (α) Διεξαγωγή τεστ 1 φορά την εβδομάδα, β) Να κλείει το  τμήμα στο οποίο εντοπίζεται έστω και 1 κρούσμα, γ) Χρήση μάσκας όπου κρίνεται απαραίτητο από τις νηπιαγωγούς κατά τη διάρκεια της μέρας…).

Είναι πολλές οι φορές που αναφέραμε την ανάγκη για μείωση των μαθητών ανά τάξη, για εγκατάσταση εξαερισμών, για πλήρη υλοποίηση της χορήγησης μονών θρανίων στα σχολεία κτλ. Τίποτα από αυτά δεν έγινε. Ταυτόχρονα δεν ικανοποιήθηκε ούτε το αίτημα για δεξαμενή αντικαταστατών και φτάσαμε σήμερα στο σημείο τα σχολεία να  είναι σε τέτοιο βαθμό υποστελεχωμένα που να μην μπορούν να λειτουργήσουν. Οι συνάδελφοι εργάζονται ασταμάτητα και στις πλείστες των περιπτώσεων ούτε αυτό είναι αρκετό. Οι διευθύνσεις των σχολείων δεν έχουν χρόνο ούτε να αναπνεύσουν με όλα όσα έχουν να διαχειριστούν και ταυτόχρονα καλούνται να κάνουν και μάθημα αφού το υπουργείο δεν έχει προχωρήσει σε ικανοποίηση του αιτήματος για μείωση του χρόνου των διευθυντών και βοηθών.

Έχοντας όλα τα πιο πάνω να αντιμετωπίσουμε μας ανακοίνωσαν και την εισαγωγή του testtostay. Ενός μέτρου που, ανεξάρτητα με τους επιδημιολογικούς κινδύνους που εγκυμονεί,αφού οι ίδιοι παραδέχονται πως το «δοκιμάζουν» στα σχολεία έτσι ώστε αν πετύχει να επεκταθεί και στην υπόλοιπη κοινωνία, επιφορτίζει τα σχολεία και με ένα σωρό άλλα προβλήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. Το τεστ θα διενεργείται από τις 7:30 – 8:30π.μ. κάθε πρωί όπως μας έχουν πληροφορήσει. Τα σχολεία άρα έχουν επιπλέον όλων των άλλων να διαχειριστούν (τη φύλαξη των παιδιών πριν γίνει το τεστ (με επιπλέον προσωπικό που δεν υπάρχει), τη μεταφορά των παιδιών για διενέργεια των τεστ, τον χειρισμό των θετικών κρουσμάτων που θα προκύπτουν, τον χειρισμό των επαφών των θετικών κρουσμάτων που θα προκύψουν, τη συνεννόηση με την ομάδα που θα διενεργεί τα τεστ και ένα σωρό άλλα προβλήματα που έχουμε σαν ΠΟΕΔ παραθέσει στη συνάντηση στο Υπουργείο αλλά και στη χθεσινή.

Με βάση τα πιο πάνω θεωρούμε πως ως ένδειξη διαμαρτυρίας  αλλά και για να ασκηθεί πίεση αφού όπως φαίνεται δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί κάτι,  το Δ.Σ. της ΠΟΕΔ θα πρέπει να ανακοινώσει σήμερα μια σειρά από ενέργειες που θα διατρανώσουν την αντίθεση μας με αυτό που πάει να γίνει.

Εισηγήσεις:

1.       Διενέργεια δημοσιογραφικής διάσκεψης κατά την οποία θα εξηγηθούν οι θέσεις μας σε όλα τα πιο πάνω θέματα. Για το test to stay να τονιστεί η αντίθεσή μας στον εν λόγω μέτρο και οι λόγοι για τους οποίους διαφωνούμε. Δεν μπορούν να μας πείσουν πως είναι ασφαλές από τη στιγμή που δεν εφαρμόζεται καθολικά. Είναι φανερό πως «δοκιμάζεται» στα σχολεία. Επιπλέον προσθέτει ένα σωρό λειτουργικά προβλήματα που θα επιφορτίσουν κι άλλο τις διευθύνσεις και τα σχολεία που είναι ήδη  κάτι περισσότερο από επιβαρυμένα.

(υιοθετήθηκε από το Δ.Σ)          

2.      Καυστική ανακοίνωση προς όλα τα ΜΜΕ που θα περιλαμβάνει τα όσα θα λεχθούν στην δημοσιογραφική

(υιοθετήθηκε από το Δ.Σ.)

3.      Επιστολή προς ΥΠΠΑΝ και Υπουργείο Υγείας για Αναθεώρηση των Πρωτοκόλλων της Προδημοτικής Εκπαίδευσης. Ζητούμε την άμεση εφαρμογή μέτρων που στοχεύουν στην αύξηση της ασφάλειας αλλά και της λειτουργικότητας των Σχολείων Προδημοτικής και Ειδικής. Συγκεκριμένα θα πρέπει να τεθούν άμεσα σε ισχύ όσα μας έχουν ειπωθεί στην τελευταία συνάντηση (Διενέργεια test 1 φορά την εβδομάδα από συνεργεία που θα επισκέπτονται τα σχολεία στα παιδιά 5 ετών και άνω και προαιρετικά στις μικρότερες ηλικίες,  Κλείσιμο τμήματος για 1 εβδομάδα όπου εντοπίζεται κρούσμα, χρήση μάσκας όπου κρίνεται απαραίτητο από τη νηπιαγωγό…)

(υιοθετήθηκε από το Δ.Σ.)

4.      Επιστολή με την οποία ζητούμε αναθεώρηση πρωτοκόλλων και στη Δημοτική Εκπαίδευση. Σε τμήματα που εντοπίζονται  κρούσματα πέραν του 10% των μαθητών  κλείνει το τμήμα και ξεκινά τηλεκπαίδευση. Το ίδιο να γίνεται και αν απουσιάζουν είτε ως κρούσματα είτε ως επαφές πέραν του 50% των μαθητών του τμήματος. Τέθηκαν και τα δύο στη χθεσινή συνάντηση και δεν απορρίφθηκαν

(υιοθετήθηκε από το Δ.Σ.)

5.      Απαιτούμε ξανά από τον ΥΠΠΑΝ την επίλυση του προβλήματος της Υποστελέχωσης Σχολείων μέσω της Εφαρμογής των Εισηγήσεων της ΠΟΕΔ σε σχέση με τους Αντικαταστάτες

(υιοθετήθηκε από το Δ.Σ)

6.      Παραχώρηση επιπλέον χρόνου στους διευθυντές για χειρισμό του τεράστιου φόρτου εργασιών που τους ανατέθηκε

(υιοθετήθηκε από το Δ.Σ)

7.      Συνεργασία  με ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ για το θέμα του TesttoStay

(υιοθετήθηκε από το Δ.Σ.)

8.       Διαμαρτυρία εντός σχολείου την ερχόμενη εβδομάδα και διανομή ενημερωτικού εντύπου στους μαθητές και τους γονείς

(υιοθετήθηκε από το Δ.Σ.)

9.      Ενημερωτικές συναντήσεις με διευθύνσεις Σχολείων για να ακουστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εντός σχολείων

(υιοθετήθηκε από το Δ.Σ)

10.  Ενημέρωση των 100 Γενικών Αντιπροσώπων της ΠΟΕΔ και  εκδήλωση διαμαρτυρίας αυτών σε μη εργάσιμο χρόνο έξω από ΥΠΠΑΝ

(υιοθετήθηκε από το Δ.Σ.)

11.  Τέλος και επειδή θεωρούμε πως αν η κυβέρνηση εμμένει και προχωρήσει με την απόφαση της την ερχόμενη εβδομάδα όλα αυτά τα προβλήματα που τους παραθέτουμε (τόσο οργανωτικά όσο και θέματα ασφάλειας παιδιών και συναδέλφων) θα βγουν στην επιφάνεια εξαγγέλλουμε από σήμερα για την επόμενη εβδομάδα  προειδοποιητική αλλά και ως ένδειξη διαμαρτυρίας στάσης εργασίας  για τη μέχρι τώρα στάση της Κυβέρνησης τόσο για τα θέματα που προηγήθηκαν (Προδημοτική – Ειδική – αντικαταστάσεις εξαερισμοί – μονά θρανία κτλ) όσο και για την εφαρμογή ενός μέτρου που επιμένουν να το εφαρμόσουν ενώ παραδέχονται και οι ίδιοι ότι έχει ένα σωρό προβλήματα.

(υιοθετήθηκε από το Δ.Σ. με αλλαγή του χρονικού σημείου διεξαγωγής της- μετατέθηκε 10 μέρες πιο μετά από την αρχική μας εισήγηση) 

**** Πέραν των πιο πάνω εισηγήσεων που υιοθετήθηκαν από το Δ.Σ. της ΠΟΕΔ καταθέσαμε άλλες δύο που δυστυχώς δεν εξασφάλισαν την απαραίτητη πλειοψηφία για να μετατραπούν σε αποφάσεις.

Εισηγήσεις που δεν υιοθετήθηκαν

1.      Καλούμε τους συναδέλφους να μην αναλάβουν επιπλέον καθήκοντα που πηγάζουν από την εφαρμογή του test to stay

Τα συναρμόδια Υπουργεία αν θέλουν να το εφαρμόσουν θα πρέπει να φροντίσουν γίνεται ο έλεγχος εκτός σχολείων είτε με μονάδες που θα επισκέπτονται το πρωί τα σχολεία είτε στα Κέντρα Δειγματοληψίας που θα πρέπει να λειτουργούν από τις 7:00 π.μ.

(Δυστυχώς δεν υιοθετήθηκε από το Δ.Σ.)

2.     Μη εφαρμογή του testtostay στα Ενιαία Ολοήμερα Σχολεία. Το κύριο επιχείρημα του Υπ. Υγείας είναι πως το test to stay εφαρμόζεται επειδή κατά τις ώρες που ακολουθούν το αρνητικό test το άτομο δεν κρίνεται μεταδοτικό. Αυτό σταματά να ισχύει μετά τις 13:05 και τα παιδιά δεν θα έχουν δικαίωμα να παρευρίσκονται σε λέσχες απογευματινές δραστηριότητες, ακόμα και στα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία. Με βάση αυτό δεν θα πρέπει να θεωρείται ασφαλής ούτε η παρουσία τους στο Ενιαίο Ολοήμερο.

( Δυστυχώς δεν υιοθετήθηκε από το Δ.Σ.)

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, αντί να βελτιώνεται επιδεινώνεται η κατάσταση μέσα στα σχολεία. Η λήψη   δυναμικών μέτρων αντίδρασης δεν είναι αυτοσκοπός, δεν έχουμε όμως άλλα περιθώρια από το να μην αντιδράσουμε. Ταυτόχρονα δηλώνουμε την ετοιμότητα μας για συνέχιση του διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς για όλα τα θέματα που αφορούν στην πανδημία, για το καλό όλων μας."




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










596