ΑΚΙΔΑ: Η κακοδιαχείριση της πανδημίας μας εξαναγκάζει να προχωρήσουμε σε λήψη δυναμικών μέτρων


Με ανακοίνωση της η Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών ΑΚΙΔΑ αναφέρει:

 «Είναι παραδεκτό, πως η καθημερινότητα των εκπαιδευτικών τα τελευταία δύο χρόνια, είναι δυσβάστακτη και το ΥΠΠΑΝ δεν μερίμνησε να την αποφορτώσει. Δεν θα ήταν υπερβολή να αναφερθεί, πως τα σχολεία μέχρι σήμερα παρέμειναν ανοικτά, ένεκα των υπεράνθρωπων προσπαθειών των συναδέλφων και μόνο. Ως Α.Κί.ΔΑ. θεωρούμε την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, εξαιρετικά σοβαρή, αφού άπτεται της υγείας και ασφάλειας των μαθητών και των μελών μας, αλλά και σε βάρος της εύρυθμης και ομαλής λειτουργίας των σχολείων μας.

Στο χρονικό σημείο που βρισκόμαστε, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για την Επίσημη Πλευρά και τις ευθύνες της, μιας και το ΥΠΠΑΝ όφειλε να εξετάσει και να βρει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις εδώ και καιρό. Εν μέσω χιλιάδων κρουσμάτων και στενών επαφών κάθε μέρα, εξακολουθεί να μην παρέχεται καμία προστασία στο προσωπικό και τα παιδιά των Νηπιαγωγείων, των Ειδικών Σχολείων και των Δημοτικών.

Τονίζουμε πως οι εισηγήσεις μας, οι οποίες αποτελούν και θέσεις της ΠΟΕΔ, μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη και η εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού στις σχολικές αίθουσες δεν εισακούστηκαν, με αποτέλεσμα το πρόβλημα του συγχρωτισμού εντός των σχολικών αιθουσών να παραμένει. Σε αυτό πρέπει να συνυπολογιστεί η υποστελέχωση των σχολείων και η αδυναμία εξεύρεσης αντικαταστατών, που βαραίνει αποκλειστικά το ΥΠΠΑΝ, μιας και απέτυχε να δώσει ουσιαστικές λύσεις. Και σε αυτή την παράμετρο, δεν εισακούστηκαν οι εισηγήσεις της ΠΟΕΔ.

Εκφράζουμε δε, για ακόμη μια φορά, την έντονη αντίθεσή μας για την  απουσία μέτρων στην Προδημοτική Εκπαίδευση και τονίζουμε πως πολύ λανθασμένα και αναίτια γίνεται απαράδεκτος διαχωρισμός μεταξύ των βαθμίδων. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να γίνει ανεκτό!

Σε σχέση με την εξαγγελία της εφαρμογής του test to stay, ως Κίνηση, καταθέτουμε τις ενστάσεις και αμφιβολίες μας και την διαφωνία μας με την εφαρμογή του μέτρου. Με βάση τα όσα πληροφορηθήκαμε, θεωρούμε πως εύλογα αμφισβητείται η αναγκαιότητα και η ορθότητα αυτού του μέτρου τη δεδομένη στιγμή χωρίς αυτό να εφαρμόζεται στην υπόλοιπη κοινωνία. Πιστεύουμε, πως εκτός από τα όποια θέματα ασφάλειας και υγείας που πιθανόν να προκύψουν με την εφαρμογή του μέτρου, θα προσθέσει και άλλα πολλά προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα, που αφορούν την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των σχολείων μας. Το συγκεκριμένο μέτρο, εμπεριέχει αντιφάσεις σε σχέση με την ευρύτερη διαχείριση της πανδημίας  και θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία παιδιών και εκπαιδευτικών. Προκαλεί δε εντύπωση, πως τα σχολεία θα χρησιμοποιηθούν για πειραματισμούς, αγνοώντας τους κινδύνους που εμπεριέχει.

Ως Κίνηση απαιτούμε από τα συναρμόδια Υπουργεία, την άμεση λήψη εκείνων των μέτρων, που θα βοηθήσουν και θα στηρίξουν ουσιαστικά τα σχολεία και όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας αλλά και όσον αφορά τη στελέχωσή τους. Καταθέσαμε  και συνεχίζουμε να καταθέτουμε απόψεις στα συλλογικά Σώματα της ΠΟΕΔ, σειρά από εισηγήσεις και προτάσεις για να βελτιωθεί η καθημερινότητα των συναδέλφων και να διασφαλιστεί η ασφάλεια και υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω, θεωρούμε πως σωστά η ΠΟΕΔ και με τη δική μας συμβολή (δυστυχώς μια Κίνηση δεν ψήφισε την πρόταση παραμένοντας στη θεωρία για δυναμική αντίδραση), προχώρησε στη λήψη των πρώτων δυναμικών μέτρων, χωρίς να αποκλείεται η κλιμάκωσή τους, στην περίπτωση που η Επίσημη Πλευρά δεν προχωρήσει στην υλοποίηση των εισηγήσεων της ΠΟΕΔ. Η εξαγγελία και η εφαρμογή απεργιακών μέτρων δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά την έκφραση έντονης δυσαρέσκειας και δυσφορίας αναφορικά με την αντιμετώπιση της Προδημοτικής, Δημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης από τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας και απαίτηση για λήψη διορθωτικών μέτρων και πιο ορθολογικής διαχείρισης της κατάστασης λαμβάνοντας υπόψη και τις εισηγήσεις της ΠΟΕΔ».
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


611