ΑΚΙΔΑ: SOS εκπέμπουν τα Δημόσια Νηπιαγωγεία


Με ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών ΑΚΙΔΑ αναφέρει:

«Με μεγάλη απογοήτευση και έντονη ανησυχία έχουμε πληροφορηθεί για τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας στα Δημόσια Σχολεία και συγκεκριμένα στα Νηπιαγωγεία.

Οι αλλοπρόσαλλες και αντιφατικές αποφάσεις που λήφθηκαν κατά το άνοιγμα των σχολείων μετά την ανάπαυλα των Χριστουγέννων συνεχίζονται. Η αρχή έγινε με την επανέναρξη της λειτουργίας των Νηπιαγωγείων και των Ειδικών Σχολείων σε διαφορετική μέρα από τα Δημοτικά, η οποία όχι μόνο δεν ήταν δικαιολογημένη αλλά εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε και άνευ ουσίας, αφού μόνο το 30% περίπου των παιδιών προσήλθε στα Νηπιαγωγεία και στα Ειδικά Σχολεία. Παράλληλα, παρά την έξαρση της πανδημίας και την εντατικοποίηση των προστατευτικών μέτρων στα Δημοτικά Σχολεία, κανένα επιπρόσθετο μέτρο δεν λήφθηκε στα Νηπιαγωγεία, αφήνοντας απροστάτευτο το προσωπικό και τα παιδιά.

Δυστυχώς, οι έντονες αντιδράσεις και εκκλήσεις των νηπιαγωγών και της ΠΟΕΔ δεν έχουν εισακουστεί. Παρά την παραδοχή από μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής πως χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα στα Δημόσια Νηπιαγωγεία, η σημερινή ανακοίνωση για διεξαγωγή προαιρετικών διαγνωστικών τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου μία φορά την εβδομάδα στα παιδιά 2-5 ετών μέσω των σημείων δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας, ουσιαστικά δεν συνιστά αλλαγή ή επιπρόσθετο μέτρο σε σχέση με το τι ίσχυε μέχρι στιγμής. Παρά τις έγκαιρες και ουσιαστικές εισηγήσεις της ΠΟΕΔ, η απουσία ουσιαστικών μέτρων όπως την εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού ή τη μείωση του αριθμού των παιδιών ανά τμήμα, δυστυχώς περιορίζει τις διαθέσιμες επιλογές προστασίας και καθιστά κάποια μέτρα μονόδρομο. Σε ένα ασφυκτικό σχολικό περιβάλλον στο οποίο δεν μπορούν να τηρηθούν αποστάσεις και δεν γίνεται χρήση μάσκας, είναι αδιανόητο να μην υπάρχει τακτικός έλεγχος παιδιών και εκπαιδευτικών.

Ίσως ήρθε η ώρα να μελετηθεί η δυνατότητα αξιοποίησης ομαδικών ταυτόχρονων διαγνωστικών τεστ σάλιου PCR (pooled testing) σε όλα τα παιδιά ενός τμήματος ή σε μεγάλες ομάδες παιδιών, για τον εντοπισμό κρουσμάτων, πρακτική που εφαρμόζεται σε διάφορες χώρες. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να ελεγχθεί ολόκληρη η τάξη και σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος να τεθεί σε περιορισμό έγκαιρα ολόκληρη η τάξη και να προχωρήσουν τα παιδιά ατομικά σε τεστ ταχείας ανίχνευσης, για να εξακριβωθεί ποιο παιδί ήταν θετικό. Μια τέτοια πρακτική ή και άλλες πρέπει να μελετηθούν από τους ειδικούς και να αξιοποιηθούν, αν κριθούν επιστημονικά ορθές και υπάρχει η δυνατότητα. Παράλληλα, προσθετικά σε οποιαδήποτε μέτρα ληφθούν, μπορούν να δοθούν και self-test στους γονείς για να μπορούν να ελέγχονται τα παιδιά όταν κριθεί αναγκαίο.

Παράλληλα, η εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού και η έγκαιρη αντικατάσταση των εκπαιδευτικών και του βοηθητικού προσωπικού, τόσο στα Νηπιαγωγεία όσο και στα Δημοτικά και Ειδικά Σχολεία, θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του ιού και σε καλύτερες συνθήκες μάθησης για εκπαιδευτικούς και παιδιά. Δυστυχώς τα αρμόδια Υπουργεία, από την πρώτη στιγμή, έχουν υποτιμήσει την πανδημία ως προς τη σοβαρότητα και κυρίως τη διάρκειά της, με αποτέλεσμα να μην έχουν λάβει ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα μέτρα. Πλέον είναι προφανές πως οποιοσδήποτε σχεδιασμός γίνεται πρέπει να περιλαμβάνει και μέτρα σε βάθος χρόνου, τα οποία θα ωφελήσουν τα σχολεία μας και με το πέρας της πανδημίας.

Η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών έγκαιρα προειδοποίησε και προχώρησε σε συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες εισηγήσεις. Δυστυχώς η Κυβέρνηση συνεχίζει να διαχωρίζει τα Νηπιαγωγεία και να μην εφαρμόζει ουσιαστικά μέτρα προστασίας τους. Η προστασία των εκπαιδευτικών και των παιδιών σε όλα τα σχολεία Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης, είναι εκ των ων ουκ άνευ.  Καλούμε την Πολιτεία να πάρει ουσιαστικά μέτρα άμεσα και προειδοποιούμε πως σε αντίθετη περίπτωση, η ΠΟΕΔ δεν θα έχει άλλη επιλογή από τη συνέχιση και κλιμάκωση των μέτρων που έχει δικαιολογημένα εξαγγείλει».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










800