ΠΟΕΔ προς Γονείς Δημοτικής: Δε συντρέχει κανένας λόγος για επέκταση του διδακτικού χρόνου


«Καλούμε την Ηγεσία των Οργανωμένων Γονέων σε συμπόρευση και αποφυγή αχρείαστων αντιπαραθέσεων»

Η ΠΟΕΔ με ανακοίνωσή της απαντά στη χθεσινή ανακοίνωση των Γονέων Δημοτικής και αναφέρει:

«Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, όπου η πανδημία συνεχίζει να ταλανίζει τη Δημόσια Εκπαίδευση, το ζητούμενο είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία μας όσο το δυνατό καλύτερα υπό τις περιστάσεις, με τη συμβολή και συνεργασία όλων.

Η ΠΟΕΔ επαναλαμβάνει εμφατικά, ότι σε όλη αυτήν την προσπάθεια, οι εκπαιδευτικοί καταθέτουν καθημερινά όλες τους τις δυνάμεις, υπό αντίξοες συνθήκες, κρατώντας τα σχολεία μας ανοικτά και ασφαλή, παρέχοντας ποιοτική εκπαίδευση στα παιδιά. Εδώ και δύο χρόνια οι διευθύνσεις των σχολείων και οι εκπαιδευτικοί εργάζονται ασταμάτητα, σε υποστελεχωμένα σχολεία, με αυξημένα διοικητικά, διδακτικά και εποπτικά καθήκοντα. Ως εκ τούτου, μας προκαλούν ιδιαίτερη δυσφορία οι τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις της Ηγεσίας των Οργανωμένων Γονέων με την οποία ζητούν επέκταση της σχολικής χρονιάς.

Ως ΠΟΕΔ και ως μάχιμοι εκπαιδευτικοί, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τα θέματα που αφορούν την εκπαίδευση των παιδιών, εντοπίζοντας έγκαιρα πιθανές ελλείψεις και ανάγκες σε όλους τους τομείς: γνωσιολογικό, συναισθηματικό, κοινωνικό κ.ά. Είναι για αυτό άλλωστε που ζητήσαμε και ζητούμε επιπλέον δομές και πολιτικές που θα στηρίξουν ουσιαστικά τα παιδιά.

Όσον αφορά την ανάγκη επέκτασης του διδακτικού χρόνου για τη φετινή σχολική χρονιά, ξεκαθαρίζουμε ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα που έχουμε, δε συντρέχει κανένας λόγος για κάτι τέτοιο. Αντίθετα, λόγω των πρωτοκόλλων, ο ωφέλιμος διδακτικός χρόνος έχει αυξηθεί σημαντικά, μιας και τα παιδιά βρίσκονται συνεχώς στις τάξεις, χωρίς να πραγματοποιούνται οποιεσδήποτε εξωδιδακτικές δραστηριότητες. Από την άλλη, είναι κοινά αποδεκτό ότι οι όποιες ελλείψεις ή κενά, αντιμετωπίζονται με ουσιαστικές αλλαγές π.χ. μείωση αριθμού μαθητών ανά τάξη, παροχή ενισχυτικής διδασκαλίας, ενίσχυση της διευθυντικής ομάδας κ.ά. Παράλληλα θα πρέπει να βελτιωθούν και οι συνθήκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας (εγκατάσταση κλιματιστικών, συστημάτων εξαερισμών κ.α.). Αυτά θεωρούμε ότι θα βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και είναι αυτά που πρέπει να αποτελέσουν άμεσα αντικείμενο διαλόγου.

Καλούμε την ηγεσία των Οργανωμένων Γονέων να συμπορευθεί μαζί μας στη διεκδίκηση των πιο πάνω, αποφεύγοντας τις όποιες δημόσιες αχρείαστες τοποθετήσεις, που αφορούν μάλιστα στελέχη της ηγεσίας της ΠΟΕΔ σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και αναφορές που άπτονται σε θέματα της εσωτερικής λειτουργίας της ΠΟΕΔ. Τέτοιες ενέργειες δε βοηθούν με κανένα τρόπο τη διατήρηση καλού κλίματος μεταξύ μας».  




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










594