Πέρσι οι διορισμοί έφτασαν ως αυτόν τον αριθμό. Φέτος;


ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΤΙΝΗ*

Πολλοί είναι οι συνάδελφοι που ρωτούν εύλογα ως ποιο αριθμό έχουν φτάσει οι διορισμοί στους καταλόγους Διοριστέων και Διορισίμων του 2021, με αφορμή την ανακοίνωση των νέων καταλόγων Διοριστέων 2022, ώστε να γνωρίζουν αν έχουν πιθανότητα να διοριστούν. 

Απάντηση: δεν έχει σημασία μιας και οι κατάλογοι είναι διαφορετικοί από χρονιά σε χρονιά! Ιδιαίτερα δε όταν πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο παζλ, με πολλά στοιχεία που πρέπει να ενωθούν!

Οι φετινοί κατάλογοι ΔΙΟΡΙΣΤΕΩΝ έχουν αφαιρεθεί όσοι έχουν μονιμοποιηθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο. Επομένως, αυτό και μόνο το στοιχείο διαφοροποιεί τον κατάλογο. 

Την ίδια στιγμή, οι διορισμοί θα εξαρτηθούν και από τον κατάλογο Διορισίμων, μιας και σε αυτόν θα διαδραματίσουν ρόλο τα αποτελέσματα των εξετάσεων Διορισίμων. 

Πέραν των πιο πάνω, υπενθυμίζουμε παλαιότερο άρθρο, το οποίο και συνοψίζει αρκετά τα σημεία: 

1. Οι διορισμοί εξαρτώνται από μια σειρά παραγόντων όπως:

Α. Τον αριθμό των τμημάτων που θα έχουμε την επόμενη σχολική χρονιά (θα είναι περισσότερα ή λιγότερα τα τμήματα φέτος; ).

Β. Τον αριθμό των αφυπηρετούντων (θα έχει φέτος αρκετές αφυπηρετήσεις ή θα είναι πιο λίγες; )

Γ. Τον αριθμό των συναδέλφων που δικαιούνται φέτος μείωση δυο ωρών στο διδακτικό τους χρόνο, λόγω του ότι είναι στο 15ο και 21ο έτος.

Δ. Τον αριθμό των συναδέλφων που θα πάρουν φέτος προαγωγή.

Ε. Τον αριθμό των αλλόγλωσσων παιδιών / πρόγραμμα ΔΡΑΣΕ κλπ.

Στ. Τις διεκδικήσεις της ΠΟΕΔ (θυμίζω ότι έχουμε τη δεύτερη ώρα σε 4 τμήματα, θέσεις για ΔΡΑΣΕ κλπ) 

Ζ. Εξαγγελίες που στηρίζουν τα σχολεία και αυξάνουν τους διορισμούς 

Η. Προδημοτική: αριθμός τμημάτων

Θ. Ειδική: αριθμός εγκρίσεων παιδιών κ.ά. 

2. Μέχρι ποιο αριθμό θα φτάσουν οι κατάλογοι διοριστέων και διορισίμων;

Το παζλ γίνεται ακόμη πιο πολύπλοκο, μιας και στην εξίσωση μπαίνουν και άλλοι παράγοντες:

Α. Ανάλογα με τις ανάγκες σε σύμβαση, προτεραιότητα έχουν οι συνάδελφοι που είναι αορίστου χρόνου (να έχουν, δηλαδή, τουλάχιστον 30 μήνες με συνεχόμενη σύμβαση με βάση τα έως τώρα ισχύοντα). Φέτος, θα έχουμε και νέους συναδέλφους που συμπληρώνουν 30 μήνες και δικαιούνται το αορίστου, άρα μειώνονται θεωρητικά οι υπόλοιπες διαθέσιμες συμβάσεις. 

Β. Αφού δοθούν οι συμβάσεις για τους αορίστου χρόνου, όλες οι υπόλοιπες διαθέσιμες συμβάσεις μοιράζονται μεταξύ των δυο καταλόγων με ποσοστό 50-50%.

Γ. Από εκεί και πέρα, ουδείς γνωρίζει ως ποιον αριθμό θα φτάσει ο κάθε κατάλογος γιατί εξαρτάται αφενός από τον αριθμό των συμβάσεων, από το πόσοι και ποιοι θα κάνουν αίτηση για διορισμό με σύμβαση, από τυχόν απορρίψεις συμβάσεων, από ποιον κατάλογο είναι πιο «ψηλά» οι αορίστου χρόνου κ.ά

Δ. Ρόλο θα διαδραματίσει και το ποιοι θα είναι «ψηλά» στον κατάλογο Διορισίμων, μετά και τις εξετάσεις 2021. Αν είναι και στους δυο καταλόγους, θα πάρουν σύμβαση από τον κατάλογο που έρχεται πιο γρήγορα ο διορισμός. 

Η εμπειρία έχει καταδείξει (ως το 2020) ότι προχωρούσε πιο γρήγορα ο κατάλογος διοριστέων (γιατί είναι πιο πολλοί οι αορίστου χρόνου από αυτόν τον κατάλογο, αλλά έχει και άτομα στους καταλόγους διοριστέων που δεν αιτούνταν ή απέρριπταν διορισμό με σύμβαση γιατί εργάζονται αλλού). 

Το 2021 παρατηρήθηκε ανατροπή, μιας και προχώρησαν οι κατάλογοι διορισίμων περισσότερο (οι πλείστοι που έγιναν αορίστου ήταν από διορισίμων το 2021). Για πρώτη φορά είχαν εξαντληθεί οι κατάλογοι διορισίμων το 2021. 

Επομένως, είναι αντιληπτό ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο παζλ, με πολλές παραμέτρους και ασφαλώς εδώ θα είμαστε να ενημερώνουμε υπεύθυνα τους συναδέλφους, όπως πράττουμε ως ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ για χρόνια!

*Εκπρόσωπος ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ στη Γραμματεία ΠΟΕΔ

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










7961