Προοδευτική Δασκάλων: Απαράδεκτη η επιμονή κυβέρνησης και ΥΠΠΑΝ


Να επεκτείνουν την υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση με κουπόνια φοίτησης στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία.

Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών με ανακοίνωση της αναφέρει:

«Κυβέρνηση και ΥΠΠΑΝ επιμένουν στις θέσεις τους για την επέκταση της δωρεάν υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης από την ηλικία των 4 ετών, μέσα από επιχορηγήσεις της ιδιωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης. Όλες οι προτάσεις και εισηγήσεις τους, για τον τρόπο που εντός της επόμενης τριετίας έχουν προγραμματίσει την επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης, αφορούν την ενίσχυση της ιδιωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης και δεν περιλαμβάνουν σε αυτές πρόνοιες για ίδρυση νέων δημόσιων νηπιαγωγείων ή έστω νέων δημόσιων τμημάτων καθώς και προσλήψεις επιπλέον προσωπικού.

Η μεν τελευταία πρόταση και πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας για τροποποίηση των κανονισμών του περί Στοιχειώδους Εκπαιδεύσεως Νόμου, ο οποίος αφορά την υποχρεωτική φοίτηση και παροχή δωρεάν παιδείας, με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε ο ΥΠΠΑΝ να καθορίζει τα σχολεία  τα οποία θα φοιτούν παιδιά κάτω των 4 ετών και 8 μηνών  από τη σχολική χρονιά 2023-2024, αποτελεί το μεγαλύτερο παράθυρο για την παροχή και εισαγωγή των «κουπονιών  φοίτησης» στην προδημοτική εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, η εισήγηση/πρόθεση του ΥΠΠΑΝ είναι να μην είναι υποχρεωμένη η πολιτεία να προσφέρει θέση σε παιδιά υποχρεωτικής φοίτησης κάτω των 4 ετών και 8 μηνών στο σχολείο της γειτονιάς τους, αλλά να έχει τη δυνατότητα ο Υπουργός να τους στείλει σε άλλο νηπιαγωγείο ή να τους παρέχει το «κουπόνι φοίτησης» για το ιδιωτικό!!!!

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό, ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόθεση από πλευράς κυβέρνησης για ενίσχυση του δημόσιου νηπιαγωγείο, μέσα και από την ίδρυση νέων τμημάτων εκεί και όπου απαιτείται, μέσα τη συγκεκριμένη πρόταση.

Για την Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών, είναι ξεκάθαρο ότι μοναδική έγνοια κυβέρνησης και ΥΠΠΑΝ είναι η ενίσχυση της ιδιωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης εις βάρος της δημόσιας προδημοτικής εκπαίδευσης, γι’ αυτό εξάλλου και έχουν αφαιρέσει εντελώς από την πρότασή τους τον όρο «δημόσια» και αναφέρονται μόνο σε «Επέκταση της Υποχρεωτικής Προδημοτικής Εκπαίδευσης». Είναι άξιο απορίας πως μπορεί να επεκταθεί η ΔΩΡΕΑΝ Υποχρεωτική Προδημοτική Εκπαίδευση από την ηλικία των 4 ετών, χωρίς αυτό να περιλαμβάνει τα δημόσια νηπιαγωγεία.

Αντί λοιπόν, να σχεδιάζεται και να προγραμματίζεται μια ολοκληρωμένη πολιτική για επέκταση της Δημόσιας Δωρεάν Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης από την ηλικία των 4 ετών, μέσα από την ίδρυση νέων τμημάτων και νέων σχολείων, μέσα από την ενίσχυση και πρόσληψη νέου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, κατατίθενται από πλευράς ΥΠΠΑΝ τροποποιήσεις στη νομοθεσία, έτσι ώστε να μπορέσουν να διοχετεύσουν δημόσιο χρήμα στον ιδιωτικό τομέα, εις βάρος του δημοσίου σχολείου.

Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών θεωρεί ότι η δυναμική αντίδραση της ΠΟΕΔ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποτελεί μονόδρομο για το διδασκαλικό κίνημα. Είναι καθήκον και υποχρέωση της Οργάνωσης να προστατέψει το δημόσιο σχολείο. Την ίδια στιγμή καλούμε όλα τα πολιτικά κόμματα όπως φράξουν τον δρόμο στις συγκεκριμένες προσπάθειες της κυβέρνησης, αφού για να μπορέσουν να υλοποιήσουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους, χρειάζονται και την έγκριση της Βουλής». 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










872