Προοδευτική Δασκάλων: «Εξετάσεις» σε όλα τα παιδιά Α΄ τάξης και Προδημοτικής από το ΥΠΠΑΝ


«Ενισχύεται ο εξετασιοκεντρικός χαρακτήρας του δημόσιου σχολείου»

Με ανακοίνωσή της η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών αναφέρει: 

«Χωρίς καμία ενημέρωση και διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως χωρίς να ξεκαθαρίζουν οι λόγοι και οι στόχοι, το ΥΠΠΑΝ, προχωρεί σε καθολική εξέταση σε παγκύπρια κλίμακα όλων των μαθητών/ριων Α΄ τάξης για να εξετάσει δήθεν τον βαθμό επίτευξης των βασικών στόχων κατανόησης και παραγωγής λόγου στο μάθημα των Ελληνικών. Το ίδιο «εξεταστικό εργαλείο», προφανώς με την ίδια δικαιολογία αναμένεται να εφαρμοστεί τις επόμενες μέρες και στην Προδημοτική Εκπαίδευση.

Τα ίδια ακριβώς εργαλεία με μικρές διαφοροποιήσεις έχει επιχειρηθεί να εφαρμοστούν και στο τέλος της περσινής σχολικής χρονιάς σε Προδημοτική και Δημοτική Εκπαίδευση. Μετά την άμεση (και ορθή) αντίδραση της ΠΟΕΔ, είχαν αποσυρθεί.

Η χορήγηση τέτοιου είδους δοκιμίων σε όλους τους/τις μαθητές/τριες της Α΄ Δημοτικού σε παγκύπρια κλίμακα αποτελεί επί της ουσίας μια ενιαία μορφή εξέτασης η οποία μπορεί να δημιουργήσει και να οδηγήσει σε συγκρίσεις και κατατάξεις, τόσο σε επίπεδο μαθητή/ριας όσο και σε επίπεδο τάξεων και σχολικών μονάδων. Σαφώς και αποτελεί εντελώς διαφορετική μορφή συλλογής δεδομένων από τις άλλες μορφές που εφαρμόζονται ήδη στοχευμένα στη δημοτική εκπαίδευση και αφορούν τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία και τα δοκίμια του λειτουργικού αλφαβητισμού.

Οι ενιαίες εξετάσεις σε Α΄ τάξη και νηπιαγωγείο ενισχύουν τον εξετασιοκεντρικό χαρακτήρα του εκπαιδευτικού μας συστήματος και μας απομακρύνουν συνεχώς από το παιδοκεντρικό σχολείο. Η απαράδεκτη εμμονή της κυβέρνησης για υλοποίηση εξετάσεων για εντοπισμό κενών και αδυναμιών των παιδιών, το μόνο που πετυχαίνει είναι την κατηγοριοποίηση και το ταμπέλωμα των παιδιών μας από την ευαίσθητη ηλικία της προδημοτικής εκπαίδευσης. Οι καθολικές αντιδράσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην εφαρμογή των ενιαίων εξετάσεων τετραμήνων στη Μέση Γενική Εκπαίδευση δεν φαίνεται να προβληματίζουν τους κυβερνώντες, οι οποίοι επιχειρούν την εφαρμογή τους και σε Προδημοτική και Δημοτική Εκπαίδευση.

Οι κυβερνώντες οφείλουν να επικεντρωθούν στην υιοθέτηση εκείνων των εργαλείων και στην εφαρμογή εκείνων των εκπαιδευτικών πολιτικών που θα βοηθήσουν την/τον εκπαιδευτικό να στηρίξει όλα τα παιδιά για να βελτιωθούν τόσο στον μαθησιακό όσο και στον κοινωνικό-συναισθηματικό τομέα. Οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν πολύ καλά τις δυνατότητες αλλά και τις αδυναμίες όλων παιδιών της τάξης τους και το λιγότερο που χρειάζονται είναι ενιαίες εξετάσεις σε πρότυπα εθνικών επιπέδων παιδείας για να τις διαπιστώσουν. Δεν υπάρχει κανένας βάσιμος, από παιδαγωγικής πλευράς λόγος, να υιοθετηθούν τέτοιου είδους αντιπαιδαγωγικές πολιτικές. Αυτό που χρειάζονται οι εκπαιδευτικοί είναι έμπρακτη στήριξη και βοήθεια από τους αρμοδίους για να ασκήσουν σωστά και αποτελεσματικά τον παιδαγωγικό τους ρόλο προς όφελος όλων των παιδιών.

Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών καλεί την ΠΟΕΔ να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να αποσυρθούν άμεσα τα συγκεκριμένα δοκίμια που προωθούν τη σύγκριση και την κατάταξη των παιδιών από τόσο μικρή ηλικία».  




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1231