Η ποιοτική εκπαίδευση είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των παιδιών


ΤΗΣ ΜΥΡΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ*

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα ενημέρωσης για τον Αυτισμό στις 2 Απριλίου, είναι σημαντικό να επισημάνουμε την ανάγκη εκσυγχρονισμού του εκπαιδευτικού μας συστήματος, σε σχέση με θέματα διαφορετικότητας και της ανάγκης προώθησης της Ενιαίας Εκπαίδευσης. Της Ενιαίας Εκπαίδευσης που στόχο θα έχει την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης σε όλα τα παιδιά και άρση των όποιων δυσκολιών αντιμετωπίζουν παιδιά που βιώνουν οποιαδήποτε μορφή δυσμένειας όπως είναι για παράδειγμα κάποια μορφή αναπηρίας, η φτώχεια, η μετανάστευση κλπ. Μέχρι όμως να γίνει αυτό, είναι σημαντικό να επισημανθούν θέματα που αφορούν την ισχύουσα κατάσταση γύρω από την Ειδική Εκπαίδευση και χρήζουν βελτίωσης.

Βασική αρχή είναι ότι όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως της όποιας διαφορετικότητάς τους, έχουν δικαίωμα σε ποιοτική εκπαίδευση και ο έγκαιρος εντοπισμός της είναι βασικός παράγοντας ως προς αυτό. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει δυνατή η άμεση παρέμβαση προς τα παιδιά. Από την πρώτη μέρα εισδοχής τους στο εκπαιδευτικό σύστημα, θα πρέπει να υπάρχουν εκείνοι οι μηχανισμοί που να εντοπίζουν δυσκολίες ή διαφορετικότητα με στόχο στη συνέχεια να τους παρέχεται η κατάλληλη εκπαίδευση.

Σε συνέχεια όμως με τον έγκαιρο εντοπισμό, είναι σημαντικό να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για το κάθε παιδί, για άμεση παρέμβαση είτε μέσα από την παροχή Ειδικής Εκπαίδευσης είτε και μέσα από ενισχυτική διδασκαλία. Σημαντική παράμετρος σε αυτό είναι και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, ειδικότερα των εκπαιδευτικών τυπικής τάξης, σε θέματα που αφορούν τρόπους διαφοροποίησης της διδασκαλίας ή/και της εκπαίδευσης παιδιών που ανήκουν στην Ειδική Εκπαίδευση. Ταυτόχρονα, πρακτικές που θέλουν στα μέσα της χρονιάς, σε παιδιά Ειδικής Εκπαίδευσης, να μειώνεται ο παρεχόμενος για Ειδική Εκπαίδευση χρόνος, επειδή αυξήθηκε ο αριθμός των παιδιών που τη χρειάζονται σε μια σχολική μονάδα, πρέπει να αποφεύγονται.

Κάτι το οποίο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, είναι και η μείωση του αριθμού μαθητών/τριών μέσα σε μία τάξη όπου φοιτούν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Εύκολα μπορεί  γίνει αντιληπτό πόσο δύσκολο έως ακατόρθωτο είναι για τον/την εκπαιδευτικό να διαφοροποιήσει τη διδασκαλία του μέσα σε μία τάξη με 25 παιδιά εκ των οποίων ένα ή και περισσότερα αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες.

Υπάρχει επιπλέον ανάγκη αναβάθμισης τόσο των σχολικών κτηρίων αλλά και ανάγκη για πλήρη εξοπλισμό τους σε ψηφιακές συσκευές. Αρκετά σχολεία δεν έχουν τον απαιτούμενο αριθμό ειδικών αιθουσών ώστε να μπορεί να γίνεται η Ειδική Εκπαίδευση των παιδιών ή το χειρότερο αριθμός αιθουσών-εργαστηρίων δεν είναι προσβάσιμα σε όλα τα παιδιά. Ταυτόχρονα είναι πολύ σημαντικό τα σχολεία να αναβαθμιστούν με ψηφιακές συσκευές έτσι ώστε να μπορεί να γίνεται χρήση λογισμικών που ανταποκρίνονται στις εκπαιδευτικές τους ανάγκες. Εκ των ων ουκ άνευ είναι και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στα λογισμικά αυτά.

Ζητούμενο λοιπόν η Πολιτεία και ειδικότερα το Υπουργείο Παιδείας να ενσκήψει σε θέματα Ειδικής Εκπαίδευσης και μέσα από ένα θεσμοθετημένο διάλογο να γίνει κατορθωτή η βελτίωση ή/και η επίλυση των όποιων προβλημάτων. Στόχος όλων είναι η παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης προς όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως διαφορετικότητας. Άλλωστε όπως είπε και η Αμερικανίδα χορογράφος Μάρθα Γκράχαμ: «Θυμήσου ότι είσαι μοναδικός. Αν αυτό δεν αξιοποιηθεί, τότε κάτι υπέροχο έχει χαθεί».

*Πρόεδρος ΠΟΕΔ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










891