Προοδευτική Δασκάλων: Χαιρετίζουμε τις προτάσεις νόμου του ΑΚΕΛ για τα δικαιώματα των αορίστου


«Η συζήτηση πρέπει να αγγίξει και τα θέματα που αφορούν τόσο τους αντικαταστάτες όσο και τους εκπαιδευτικούς που θα έχουν έστω και ένα έτος υπηρεσία με σύμβαση από τον κατάλογο διοριστέων το 2027»

Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών με ανακοίνωσή της «εκφράζει την ικανοποίησή της και χαιρετίζει την ενέργεια του ΑΚΕΛ να καταθέσει πρόταση νόμου στη Βουλή για τη διασφάλιση των αορίστου χρόνου εκπαιδευτικών μετά το 2027, χρονολογία που καταργούνται οι κατάλογοι διοριστέων και παραμένουν μόνο οι κατάλογοι διορισίμων. Την ίδια στιγμή, οι προτάσεις νόμου του ΑΚΕΛ διασφαλίζουν και άλλα δικαιώματα των αορίστου χρόνου εκπαιδευτικών, όπως η απαγόρευση του τερματισμού απασχόλησης, όπως δηλαδή συμβαίνει και με τους αορίστου χρόνου υπαλλήλους στον υπόλοιπο κρατικό τομέα.

Με την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, η οποία αποτελεί τροποποίηση των περί δημόσιας εκπαιδευτικής υπηρεσίας νόμων του 1969 εώς 2021:

  1. Διατηρούν τη θέση τους στον κατάλογο διορισίμων όσοι εκπαιδευτικοί έχουν μετατραπεί σε αορίστου χρόνου, ανεξαρτήτως αν έχουν παρέλθει τα δέκα χρόνια από την επιτυχία στις εξετάσεις και βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας θα πρέπει να διαγραφούν.
  2. Δεν επηρεάζονται οι αορίστου χρόνου εκπαιδευτικοί από τον κατάλογο διοριστέων με την κατάργηση των καταλόγων και για σκοπούς μόνιμου διορισμού μετά το 2027, τοποθετούνται σε νέο κατάλογο που θα δημιουργηθεί,  στον οποίο η σειρά προτεραιότητας θα καθοριστεί με κανονισμούς.
  3. Διασφαλίζεται η εξομοίωση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς, όσον αφορά συνταξιοδοτικά δικαιώματα και άδειες ασθενείας.
  4. Απαγορεύεται ο καθ’ οιονδήποτε χρόνο τερματισμός των αορίστου χρόνου εκπαιδευτικών λόγω πλεονασμού, βάσει διατάξεων του περί Τερματισμού της Απασχολήσεως Νόμου.

Επιπλέον, θεωρούμε αναγκαίο ότι η όλη συζήτηση πρέπει να αγγίξει και τα θέματα που αφορούν τόσο τους αντικαταστάτες εκπαιδευτικούς όσο και τους εκπαιδευτικούς που θα έχουν έστω και ένα έτος υπηρεσία με σύμβαση από τον κατάλογο διοριστέων το 2027.

Αναμένουμε ότι η συγκεκριμένη πρόταση θα συζητηθεί σε επίπεδο Επιτροπής Παιδείας της Βουλής το συντομότερο δυνατό και θα παρθούν όλες οι απαραίτητες αποφάσεις, έτσι ώστε να διορθωθούν οι όποιες στρεβλώσεις έχουν δημιουργηθεί με την εφαρμογή του Νέου Σχεδίου Διορισμού στην Εκπαίδευση το 2016 και να αρθούν όλες οι αδικίες».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










808