Εκσυγχρονισμός των θεραπευτικών παροχών και της Ειδικής εκπαίδευσης στη Δημοτική


ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ*

«Άλλαξε τον τρόπο σκέψης σου και θα αλλάξεις τον κόσμο»
Norman Vincent Peale

Αν θέλουμε η κυπριακή κοινωνία να είναι μια σύγχρονη κοινωνία στην οποία θα κυριαρχεί το δίκαιο και η ισότητα, τότε ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση των θεραπευτικών παροχών και της Ειδικής Εκπαίδευσης στη Δημοτική εκπαίδευση αποτελούν αδήριτη ανάγκη.

Πρωτίστως, χρήζει εκσυγχρονισμού και τροποποίησης Ο ΠΕΡΙ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 1999,  καθώς επίσης και διεύρυνσή του, έτσι  ώστε, να παρέχονται δωρεάν θεραπείες σε όλα τα παιδιά που χρήζουν θεραπειών, όπως είναι η παροχή λογοθεραπείας και  εργοθεραπείας.

Σε ένα κράτος δικαίου βάσει και της Αρχής της ισότητας,  πρέπει όλα τα παιδιά να δικαιούνται δωρεάν θεραπευτικές παροχές, πέραν των υφιστάμενων παιδιών με ειδικές ανάγκες, όπως ισχύει μέχρι στιγμής. Επιπλέον, οι αυξημένες ανάγκες των παιδιών σε θέματα που άπτονται της εργοθεραπείας, απαιτούν διεύρυνση  της δυνατότητας παροχής εργοθεραπείας τόσο στα δημοτικά σχολεία όσο και στα δημόσια νηπιαγωγεία, πέραν των ειδικών σχολείων .

Πλέον, στις σχολικές μονάδες φοιτούν μαθητές και μαθήτριες που αντιμετωπίζουν  δυσκολίες και ιδιαιτερότητες και χρειάζονται εργοθεραπεία, όπως παιδιά με αισθητηριακά προβλήματα, στο φάσμα του αυτισμού, με ΔΕΠΥ, με προβλήματα σίτισης και με προβλήματα που άπτονται την αδρή και λεπτή κινητικότητα.

Επιπλέον, χρήζει ανάγκης ο καθορισμός κριτηρίων παροχής λογοθεραπείας τα οποία δεν πρέπει να περιορίζουν τις παροχές μονάχα  σε παιδιά με ειδικές ανάγκες. Από το 1999 δεν έχουν υπάρξει αλλαγές, αφαιρώντας αυτό το δικαίωμα από τους μαθητές/ριες που χρήζουν θεραπευτικών παροχών χωρίς αναπηρίες και προκαλώντας δυσμένεια μεταξύ των παιδιών.

Ακόμη, χρήζει αύξησης ο παρεχόμενος χρόνος στη λογοθεραπεία καθώς, το 1,3 δηλαδή 52 λεπτά σε εβδομαδιαία βάση δεν καλύπτει τις απαιτούμενες ανάγκες των παιδιών και έχει μειωθεί εξ αιτίας των αποκοπών της κρίσης του 2013. Με τον μειωμένο παρεχόμενο χρόνο δεν είναι εφικτό να επιτευχθεί η απαιτούμενη στοχοθέτηση και να είναι σε θέση να φτάσει στο απόγειο των δυνατοτήτων του το κάθε παιδί ξεχωριστά με εξατομίκευση. Το ίδιο ισχύει και για την ειδική εκπαίδευση που περιορίζεται στο 1,8 αντί 2,3 όπως παλιότερα.

Εν κατακλείδι, η τροποποίηση και ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας, η διεύρυνση των κριτηρίων παροχής εργοθεραπείας και λογοθεραπείας, η αύξηση των ομάδων των παιδιών που δικαιούνται δωρεάν παροχής θεραπειών και ειδικής εκπαίδευσης, η αύξηση του χρόνου παροχής λογοθεραπείας και ειδικής εκπαίδευσης στα παιδιά που εγκρίνονται, αποτελούν βασικά στοιχεία και απαραίτητες προϋποθέσεις για μια σύγχρονη κοινωνία, βασισμένη στις αρχές του δικαίου και της ισότητας. 

Λογοθεραπεύτρια Λογοπαθολόγος

Μέλος της Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










748