Καιρός να διορθωθεί και αυτή η «εκπαιδευτική αδικία»


Άμεσα αύξηση του διοικητικού χρόνου των ΒΔ Δημοτικής εκπαίδευσης από τη νέα σχολική χρονιά.

ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ*

Είναι κοινά αποδεκτό, ότι σε οποιοδήποτε οργανισμό η ομαλή πορεία και εξέλιξη του στηρίζεται στη διευθυντική ομάδα. Πόσω μάλιστα σε έναν εκπαιδευτκό οργανισμό, σε ένα σχολείο, η σημαντικότητα και ο ρόλος που διαδραματίζει η διευθυντική ομάδα είναι αναντίλεκτη.

Δυστυχώς, παρόλες τις αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας, αλλά πιο ειδικά στο κυπριακό εκπαιδευτικό μας σύστημα, ο χρόνος διοίκησης που δίνεται στη διευθυντική ομάδα δεν εχει διαμορφωθεί ανάλογα. Είναι πάγιο αίτημα της οργάνωσης μας, ΠΟΕΔ, εδώ και χρόνια η αύξηση του διοικητικού χρόνου της διευθυντικής ομάδας με παράλληλο μηδενισμό του εκπαιδευτικού χρόνου των διευθύνσεων, μιας και η σημασία μιας τέτοιας κίνησης θα έχει θετικότατο αντίκρισμα  σε όλοκληρο το εκπαιδευτικό μας οικοδόμημα.

Τα τελευταία χρόνια αν και έγιναν μικρά, αλλά σημαντικά βήματα βελτίωσης του διοικητικού χρόνου διευθυντών / διευθυντριών, δυστυχώς, εδώ και 30 και πλέον χρόνια καμιά αλλαγή δεν παρατηρήθηκε στην αύξηση του διοικητικού χρόνου των Βοηθών Διευθυντών (ΒΔ) και Βοηθών Διευθυντριών (ΒΔ) Δημοτικής εκπαίδευσης. Μιας ομάδας εκπαιδευτικών που θεωρείται η ραχοκοκαλιά της διευθυντικής ομάδας ενός σχολείου και θα τολμήσω να το πω, ίσως η πιο αδικημένη ομάδα εκπαιδευτικών όσον αφορά στη συνάρτηση καθηκόντων-ευθυνών και χρόνου εργασίας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα Σχέδια Υπηρεσίας, ένας/μια ΒΔ «Βοηθά τον διευθυντή/ντρια στην ομαλή και αποδοτική λειτουργία του σχολείου τόσο στον διοικητικό όσο και το διδακτικό τομέα» και επιπλέον «έχει ευθύνη για τομείς δραστηριοτήτων που του αναθέτει ο διευθυντής/ντρια". Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι με εκπαιδευτικό χρόνο 23 δ.π τη βδομάδα  ο χρόνος που αναλογεί στα πιο πάνω διοικητικά καθήκοντα ενός ΒΔ είναι δυσανάλογος των ευθυνών και καθηκόντων που έχουν οι ΒΔ σε μια σχολική μονάδα (δημοτικής εκπαίδευσης). Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που ο διοικητικός χρόνος μιας αντίστοιχης οργανικής θέσης ΒΔ στη Μέση εκπαίδευση είναι μεγαλύτερος (και πολύ ορθά).

Στην ίδια δύσκολη θέση με ελάχιστο διοικητικό χρόνο βρίσκονται και οι διευθύνσεις των νηπιαγωγείων μας. Λόγω έλλειψης οργανικών θέσεων στις θέσεις του διευθυντή/διευθύντριας Προδημοτικής εκπαίδευσης, αναγκάζονται απλοί νηπιαγωγοί να εκτελούν καθήκοντα διεύθυνσης νηπιαγωγείου με ελάχιστο ή και μηδενικό διοικητικό χρόνο. Και σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, πρέπει άμεσα να δοθεί ο διοικητικός χρόνος (ή/και να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις διευθυντών προδημοτικής) που αναλογεί με τα καθήκοντα και ευθύνες μιας διευθυντικής θέσης.

Είναι ο καιρός λοιπόν, αρχής γενομένης από τη νέα σχολική χρονιά να διορθωθεί και αυτή η "εκπαιδευτική αδικία". Ήρθε η στιγμή να αναγνωριστεί και έμπρακτα ο σημαίνων ρόλος του ΒΔ σε μια σχολική μονάδα και να αυξηθεί ο διοικητικός χρόνος αυτής της εκπαιδευτικής ομάδας (ΒΔ Δημοτικής) που μαζί με τη διεύθυνση χρειάζονται τον κατάλληλο διοικητικό χρόνο ώστε να διαχειρίζονται αποτελεσματικά, τα σύνθετα και πολλαπλά ζητήματα που προκύπτουν σε καθημερινή βάση σε μια σχολική μονάδα (μια αναγκαιότητα που αναδείχθηκε με τον πιο εμφαντικό τρόπο και εν μέσω πανδημίας).

*Μάχιμος Εκπαιδευτικός
Πρόεδρος ΠΑ.Δ.Ε.Δ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
Μέλος ΔΣ ΠΟΕΔ 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1146