Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Διευθυντών Σχολείων (ESHA) 2022, στη Λεμεσό, 20-21 Μαΐου 2022


School Leadership 2020+: Trends Challenges

Πραγματοποιείται στην Κύπρο, 20-21 Μαΐου 2022 (Παρασκευή και Σάββατο) στο ξενοδοχείο Parklane στη Λεμεσό, το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Διευθυντών Σχολείων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού ESHA (European School Heads Association). Το Συνέδριο, το οποίο αρχικά ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2020, διοργανώνεται ανά διετία σε διαφορετικό κράτος μέλος του Οργανισμού μετά από υποβολή υποψηφιοτήτων. Εξαιτίας της πανδημίας, μετά από δύο αναβολές, το Συνέδριο πραγματοποιείται τέσσερα χρόνια μετά το προηγούμενο που είχε πραγματοποιηθεί στην Εσθονία το 2018.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου έχει προσκληθεί να κηρύξει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, την Παρασκευή 20 Μαΐου στις 9.00 π.μ. Το συνέδριο των Ευρωπαίων διευθυντών σχολείων πραγματοποιείται για δεύτερη φορά στην Κύπρο μετά το 2010 και αυτό αποτελεί μια ξεχωριστή τιμή για την Κύπρο. Ταυτόχρονα, η διοργάνωση του συνεδρίου στην Κύπρο επιβεβαιώνει τη συμμετοχή και τη συμβολή της Κύπρου στον διεθνή διάλογο στα θέματα παιδείας.

Θέμα του Συνεδρίου είναι Σχολική Ηγεσία 2020+: Τάσεις και Προκλήσεις και σε αυτό θα παρουσιάσουν εργασίες 23 πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι πολιτικών και επαγγελματικών οργανισμών από: Αυστρία, Βρετανία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Νορβηγία, Ολλανδία και Κύπρο καθώς και από τον ΟΟΣΑ, τη Microsoft και τη Διεθνή Οργάνωση Συνδέσμων Γονέων. Στις εργασίες του διήμερου συνεδρίου θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 400 σύνεδροι - διευθυντές σχολείων όλων των βαθμίδων από όλες τις χώρες της Ευρώπης και η γλώσσα διεξαγωγής θα είναι η Αγγλική. Για όσους σύνεδρους το ζητήσουν, θα παρέχονται υπηρεσίες μετάφρασης.

Πέραν των 150 συνέδρων είναι Κύπριοι και προέρχονται από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία όλων των βαθμίδων, ενώ συμμετοχή στο συνέδριο έχουν δηλώσει και στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, κυρίως από το σώμα των Επιθεωρητών. Πέρα από την παρακολούθηση των εργασιών του διήμερου συνεδρίου, οι σύνεδροι από το εξωτερικό θα λάβουν μέρος σε οργανωμένες επισκέψεις μελέτης σε σχολεία όλων των τύπων σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου και στο πλαίσιο του ίδιου συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί και η Γενική Συνέλευση της ESHA.

Η θεματική του συνεδρίου σχετίζεται με την αποστολή της Εκπαίδευσης και τις προσδοκίες από τον ρόλο της εκπαίδευσης με έμφαση στις έννοιες ποιότητα, αξίες και συμπερίληψη. Σχετίζεται επίσης με τον δημοκρατικό προσανατολισμό της σχολικής εκπαίδευσης. Η ποιότητα και οι αξίες αναφέρονται στο περιεχόμενο και στις διαδικασίες στην αίθουσα διδασκαλίας και στο σχολικό σύστημα ενώ η έννοια της συμπερίληψης αναφέρεται στον σεβασμό όλων των παιδιών, ανεξάρτητα από το κοινωνικό-οικονομικό υπόβαθρο και την ιδιαιτερότητα.

Το Συνέδριο συνδιοργανώνεται από διευθυντές δημοτικών σχολείων, εκ μέρους της ΠΟΕΔ, και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, σε συνεργασία με την ESHA (European School Heads Association).

ESHA είναι η Ευρωπαϊκή Οργάνωση Διευθυντών Σχολείων για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Μέλη της ESHA είναι οι εθνικές οργανώσεις για διευθυντές και βοηθούς διευθυντές σχολείων και σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες εκπροσωπούνται στην ESHA από έναν ή περισσότερους οργανισμούς. Η Κύπρος εκπροσωπείται στην ESHA από διευθυντές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που είναι μέλη της ΠΟΕΔ. Στην επαγγελματική κοινότητα της ESHA ανταλλάσσονται εμπειρίες, οράματα και απόψεις και γεννιούνται νέες ιδέες για το μέλλον της Εκπαίδευσης και τον ρόλο της Σχολικής Ηγεσίας, ώστε να υπάρξει διάχυση γνώσης με κοινό στόχο τη βελτίωση της εκπαίδευσης εντός των κρατών μελών της.

Η διοργάνωση του Συνεδρίου στην Κύπρο αποτελεί ευκαιρία για τους Κύπριους διευθυντές και διευθύντριες των σχολείων, όλων των βαθμίδων, να έχουν μια εμπειρία ανταλλαγής και διάχυσης δοκιμασμένων πρακτικών και νέων ιδεών με συναδέλφους από όλη την Ευρώπη. Πρόκειται για ένα γεγονός με υψηλό κύρος στον διεθνή χώρο και δύσκολα αναμένεται να φιλοξενηθεί παρόμοια διοργάνωση στην Κύπρο κατά τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Το Συνέδριο ESHA 2022, χρονικά πραγματοποιείται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι στην παγκόσμια ιστορία καθώς η ανθρωπότητα εξέρχεται από μια πανδημία και την ίδια στιγμή εισέρχεται στην κρίση ενός πολέμου στην Ευρώπη. Οι ιστορικές συγκυρίες ανέκαθεν ήταν καθοριστικές για τον προσανατολισμό της εκπαίδευσης διαμορφώνοντας προσδοκίες για τον ρόλο της και σε κάθε περίπτωση τα σχολεία καλούνται να ανταποκριθούν στις προκλήσεις κάθε χρονικής συγκυρίας. Καθοριστικότερος μπορεί να αποδειχθεί ο ρόλος των διευθύνσεων των σχολείων καθώς επωμίζονται ρόλο διευκολυντή, υποστηρικτή και θεματοφύλακα του προσανατολισμού της εκπαιδευτικής πράξης εντός των σχολείων.

Φιλοδοξία των διοργανωτών, είναι μέσα από τις εργασίες του Συνεδρίου να αναδειχθούν ιδέες και να γίνει ανταλλαγή δοκιμασμένων πρακτικών προς όφελος του περιεχομένου, των διαδικασιών και του προσανατολισμού της Εκπαίδευσης, ώστε τα σχολεία να μπορούν να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των ατόμων, των κοινωνιών και των κρατών στη βάση των κοινά αποδεκτά αξιών.

Το κόστος διοργάνωσης καλύπτεται κατά κύριο λόγο από τα δικαιώματα συμμετοχής των συνέδρων. Παρόλα αυτά, η πραγματοποίηση του Συνεδρίου δε θα ήταν εφικτή χωρίς την οικονομική υποστήριξη χορηγών: Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Υφυπουργείο Τουρισμού, Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ), Microsoft, Ελληνική Τράπεζα, της Altius Ασφαλιστική, Anatomage, Schools Advisory Services, Βιβλιοπωλείο ΠΑΡΓΑ και Οργάνωση Επιθεωρητών Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Το Συνέδριο αποτελεί ένα γεγονός υψηλού κύρους και μια σπάνια ευκαιρία για τους διευθυντές και διευθύντριες των σχολείων μας επιβεβαιώνοντας ότι οι συνεργασίες μεταξύ επαγγελματιών πρώτης γραμμής και αρμόδιων φορέων μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά για τη βελτίωση θεσμών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η συνεργασία μεταξύ διευθυντών σχολείων και Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας αναμένεται να αποδειχθεί  ευεργετική για τη διαρκή βελτίωση των σχολείων μας.

Κωνσταντίνος Μιχαήλ, PhD

Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής

ESHA 2022, Biennial Conference




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










991