ΑΚΙΔΑ για την Αξιολόγηση μαθητή/τριας: Πού στοχεύει το ΥΠΠΑΝ;


Σε ωφέλιμο διάλογο ή μετωπική σύγκρουση;

Με ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Κίνηση δασκάλων Νηπιαγωγών ΑΚΙΔΑ αναφέρει:

«Η αξιολόγηση μαθητή/τριας στη Δημοτική Εκπαίδευση είναι ένα πολυσυζητημένο και πολυδιάστατο θέμα, το οποίο απασχολεί το ΥΠΠΑΝ, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς τα τελευταία 4 χρόνια. Συγκεκριμένα, από το 2019, χρονιά που ανακοινώθηκε η εφαρμογή του Ενιαίου Σχεδίου Αξιολόγησης μαθητή/τριας, εκκρεμεί η συνέχιση και ολοκλήρωση του διαλόγου έτσι ώστε να βελτιωθεί και να οριστικοποιηθεί ο τρόπος εφαρμογής της αξιολόγησης μαθητή/τριας στη Δημοτική εκπαίδευση. Μία από τις θέσεις της ΠΟΕΔ είναι πως η ΣΕΠ (Σχολική Έκθεση Προόδου), σε αυτό το στάδιο, δεν πρέπει να επιδεικνύεται ούτε και να δίνεται γραπτώς σε μαθητές/τριες και γονείς. Παράλληλα, ο τρόπος ενημέρωσης της επόμενης βαθμίδας για το περιεχόμενο της ΣΕΠ παραμένει ακόμα ασαφής, με ευθύνη της Αρμόδιας Αρχής, και αποτελούσε ένα από τα πολλά θέματα για τα οποία ζητήθηκε ο διάλογος με το ΥΠΠΑΝ.

Με έκπληξη ενημερωθήκαμε μέσα από ανακοίνωση των Οργανωμένων Γονέων Δημοτικής πως σε συνάντηση που είχαν με τον ΥΠΠΑΝ και τον ΔΔΕ, το αίτημα των γονιών να τους κοινοποιείται η ΣΕΠ, έγινε δεκτό. Χωρίς καμία συμμετοχή των εκπαιδευτικών στον διάλογο και χωρίς καμία ενημέρωσή τους, το ΥΠΠΑΝ, για μια ακόμα φορά, μονομερώς δεσμεύθηκε δημόσια  για ένα ζήτημα, για το οποίο εκκρεμεί η συζήτησή του με τον επίσημο φορέα των εκπαιδευτικών.

Δυστυχώς όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι η πρώτη φορά που το ΥΠΠΑΝ αυθαίρετα και χωρίς τη διεξαγωγή διαλόγου τοποθετείται δημόσια χωρίς να έχει προκύψει συμφωνία με τον καθ’ ύλη αρμόδιο εταίρο στον Κοινωνικό Διάλογο, που είναι η ΠΟΕΔ. Μόλις πριν μερικές βδομάδες το ΥΠΠΑΝ αποφάσισε και ανακοίνωσε την εφαρμογή διαγνωστικών εξετάσεων στην Προδημοτική εκπαίδευση, για την αποτίμηση της ανταπόκρισης των παιδιών Προδημοτικής σε επιδιώξεις Γλωσσικής Αγωγής. Μετά από δημόσιες τοποθετήσεις έγκριτων ακαδημαϊκών τις διαφωνίες των ίδιων των νηπιαγωγών, που αφορούσαν, ανάμεσα σε άλλα, την καταστρατήγηση παιδαγωγικών αρχών που διέπουν την εκπαίδευση στο Νηπιαγωγείο αλλά και πιθανά ζητήματα ασφάλειας των παιδιών, τα οποία και εντοπίστηκαν έγκαιρα και παρουσιάστηκαν στον Υπουργό, πλην, όμως, από την πλευρά του παραγνωρίστηκαν και παραμερίστηκαν, η ΠΟΕΔ έδωσε οδηγία στις/στους νηπιαγωγούς να μην το εφαρμόσουν και ζήτησε συνάντηση με το ΥΠΠΑΝ έτσι ώστε να συζητηθεί ευρύτερα η αξιολόγηση μαθητή/τριας στη Δημοτική εκπαίδευση έτσι ώστε να διαφανεί ότι αυτό πράγματι μπορεί να εφαρμοστεί απρόσκοπτα.

Φαίνεται πως το ΥΠΠΑΝ προκρίνει τη λήψη μονομερών αποφάσεων αντί γόνιμου διαλόγου, πρακτική που αντί σε ορθή και πλήρη εφαρμογή της αξιολόγησης μαθητή/τριας, θα οδηγήσει σε μετωπική σύγκρουση και πιθανόν σε λήψη περαιτέρω μέτρων. Καλούμε το ΥΠΠΑΝ όπως προχωρήσει άμεσα σε εξαντλητικό και γόνιμο διάλογο με την ΠΟΕΔ έτσι ώστε να συνδιαμορφώσουν την αξιολόγηση μαθητή/τριας, προς όφελος του εκπαιδευτικού συστήματος και κυρίως των παιδιών.

Τέλος, σημειώνουμε, για μια ακόμα φορά, πως διεξοδικός και εξαντλητικός διάλογος απαιτείται να διεξαχθεί και για τα δεκάδες άλλα θέματα για τα οποία η ΠΟΕΔ έχει ζητήσει συναντήσεις με το ΥΠΠΑΝ».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










844