ΑΚΙΔΑ: Άμεση ψήφιση του νέου Συνταξιοδοτικού


Με ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών αναφέρει:

"Η κατοχύρωση των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των συναδέλφων που δεν ήταν μόνιμοι πριν την 1η Οκτωβρίου 2011 ήταν ένα από τα πλέον φλέγοντα ζητήματα που απασχολούσαν τόσο τους εκπαιδευτικούς όσο και τους υπαλλήλους στον κρατικό τομέα. Κατέστη, δε, η επίλυση του κρίσιμου αυτού εργασιακού ζητήματος προτεραιότητα του Συνδικαλιστικού Κινήματος απέναντι στην υπεροπτική και αναλγητική αντιμετώπιση του από πλευράς Κυβέρνησης, η οποία, επιτέλους, κάπου στα μέσα της παρελθούσας δεκαετίας αποφάσισε να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου. Η πολιτική που εφάρμοσε, όμως, ήταν παρελκυστική για μεγάλο διάστημα.

Την 20η Μαΐου 2021, μετά από εξαντλητικό και γόνιμο διάλογο και υποχωρήσεις από όλους τους εμπλεκομένους, επιτεύχθηκε η πολυπόθητη συμφωνία. Χιλιάδες συνάδελφοι και συναδέλφισσες οι οποίοι/ες βίωναν αβεβαιότητα για το μέλλον τους, επιτέλους βρέθηκαν ένα βήμα πριν τη διασφάλιση.

Δυστυχώς, με ξεκάθαρη την ευθύνη να βαραίνει την Κυβερνητική Πλευρά, υπήρξε καθυστέρηση, αδικαιολόγητη καθυστέρηση στις διαδικασίες, με αποτέλεσμα να πάρει 12 μήνες στην Κυβέρνηση να περάσει το νομοσχέδιο από το Υπουργικό Συμβούλιο και να το καταθέσει στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Τη Δευτέρα, 20 Ιουνίου, 13 ολόκληρους μήνες μετά την αρχική συμφωνία, επιτέλους έγινε μια πρώτη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Οι πλείστες Οργανώσεις αν και κατέθεσαν κάποιες εισηγήσεις, χαιρέτισαν το νομοσχέδιο και έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για άμεση κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, πριν το οριστικό κλείσιμό της για τις θερινές διακοπές.

Με έκπληξη παρατηρήσαμε πως στην Ημερήσια Διάταξη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής της ερχόμενης Δευτέρας, 27 Ιουνίου, απουσιάζει αυτό το φλέγον θέμα. Σε περίπτωση μη έγκαιρης ψήφισης του νομοσχεδίου, ακόμη περισσότεροι δημόσιοι λειτουργοί θα αποχωρήσουν από το επάγγελμα χωρίς κανένα συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Καλούμε την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής όπως προχωρήσει σε άμεση συζήτηση του Νομοσχεδίου, έτσι ώστε αυτό να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφισή του, και την ΠΟΕΔ όπως εντείνει τις πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Α.Κί.ΔΑ, με σταθερές θέσεις τα τελευταία 10 χρόνια, έχει συνδιαμορφώσει το Νέο Συνταξιοδοτικό και θα συνεχίσει να καταθέτει προτάσεις για περεταίρω βελτίωσή του, προς όφελος των συναδέλφων/ισσών, όπως απαιτείται σε κάθε διαδικασία παρακολούθησης και αναδιαμόρφωσης των εργασιακών ζητημάτων, τα οποία από το 2010 και μετά μπήκαν σε μια ολοένα και πιο απαιτητική διαχείριση. Σημειώνεται πως η Α.Κί.ΔΑ. ήταν σταθερή στην άποψη για καθολική εφαρμογή του Κρατικού Συνταξιοδοτικού Συστήματος, που ισχύει για όλους τους μόνιμους δημόσιους λειτουργούς, που μονιμοποιήθηκαν μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2011 και όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά, με εισαγωγή του Ταμείου Προνοίας για τους νεότερους, όπως κάποιοι ένθερμα υποστήριζαν, στηρίζοντας την Κυβερνητική μέχρι πρόσφατα θέση.

Ταυτόχρονα η Κίνησή μας ζητά τόσο από το Υπουργείο Οικονομικών όσο και από την Πρόεδρο και τα Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών να σταματήσουν να εφευρίσκουν δικαιολογίες για περαιτέρω εγκληματική καθυστέρηση εις βάρος των εργαζομένων και να προχωρήσουν στην ψήφισή του νομοσχεδίου".




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










692