Ευχάριστα νέα για διορισμούς 2022-23 μεν, ανάγκη για συνέχιση πετυχημένων εκπαιδευτικών πολιτικών δε


 ΤΩΝ ΑΝΤΩΝΗ ΤΙΝΗ ΚΑΙ ΣΩΚΡΑΤΗ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ*

Μετά και την ανακοίνωση των τελικών καταλόγων Διοριστέων και Διορισίμων 2022, πολλοί συνάδελφοι Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης απευθύνουν στα στελέχη της ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ το (ορθό) ερώτημα κατά πόσο την επόμενη σχολική χρονιά θα έχουμε αυξημένους ή μειωμένους διορισμούς. Ένα κρίσιμο ζήτημα γιατί αφορά το μέλλον εκατοντάδων ανθρώπων.

Όσοι παρακολουθούν το θέμα από κοντά, έχουν εντοπίσει από μεριάς της ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, μια υπεύθυνη τοποθέτηση (με δημόσια αρθρογραφία, πάντα μακριά από λαϊκισμούς και χωρίς να εκμεταλλευόμαστε την αγωνία των συναδέλφων) όσον αφορά πληθώρα θεμάτων που τους αφορούν. Ήδη, τοποθετηθήκαμε δημόσια αναφέροντας τους αριθμούς ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΕΩΝ για το 2022-2023, αλλά και γιατί είναι δύσκολο να γίνεται πρόβλεψη ως ποιον αριθμό θα φτάσουν οι κατάλογοι.

Το ίδιο υπεύθυνα πράξαμε και για την στελέχωση 2021-2022 (μονιμοποιήσεις, τους αορίστου χρόνου συμβασιούχους, το ερώτημα μέχρι ποιον αριθμό θα φτάσουν οι κατάλογοι για την επόμενη σχολική χρονιά 2021-2022, αλλά και τις αφυπηρετήσεις των επόμενων χρόνων). Με αίσθημα ευθύνης αναφερθήκαμε το 2021-2022 στις πρώτες ενδείξεις που προέκυψαν από τις εγγραφές και τη μείωση τμημάτων στη Δημοτική, αλλά και την αύξηση τμημάτων στην Προδημοτική.

Τώρα όμως, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για τις πρώτες ενδείξεις για την περίοδο 2022-2023. Μετά από έρευνα που διενήργησε η ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, επαφές με αρμόδιους και μελέτη των δεδομένων ή/και δημοσιευμάτων, έχουμε καταλήξει στα ακόλουθα συμπεράσματα :

Α. Δημοτική

Κατά την περσινή χρονιά, έγινε κατορθωτό να εξασφαλιστούν δεκάδες επιπλέον συμβάσεις (σε σχέση με την προπέρσινη χρονιά), μεγάλο μέρος των οποίων αφορούσε το πρόγραμμα ΔΡΑΣΕ. Η τεράστια επιτυχία της ΠΟΕΔ, πάντα με την συμπαράσταση της ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, ήταν πολύ σημαντική. Η επιτυχία με τους σχεδόν 80 επιπλέον διορισμούς στην πράξη πέρσι (σε σχέση με πρόπερσι) κρίνεται σπουδαία και πρωτοφανής , αν αναλογιστεί κανείς ότι είχαμε και σημαντική μείωση τμημάτων. Έτσι, μέσα από την έντονη δράση ΠΑΔΕΔ και ΠΟΕΔ, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε συμβάσεις από τον Υπεύθυνο Τμήματος, τα ΔΡΑΣΕ, από έγκριση διαφόρων παρεκκλίσεων κ.ά.

Φέτος, αναμένεται πως θα είμαστε στα ίδια αριθμητικά επίπεδα με πέρσι τον Δεκέμβρη 2021, όταν εξασφαλίσαμε τις δεκάδες συμβάσεις αυτές. 

Αν επιτευχθεί ο στόχος για να δοθούν και φέτος νέες συμβάσεις ΔΡΑΣΕ ή/και για άλλες εκπαιδευτικές πολιτικές, τότε θα έχουμε για άλλη μια χρονιά πολύ αυξημένους αριθμούς διορισμούς. Το ζητούμενο όμως είναι και η επαναφορά πετυχημένων πολιτικών όπως είναι για παράδειγμα οι διορισμοί εκπαιδευτικών στα σχολεία ΔΡΑΣΕ και η διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας από μόνιμο προσωπικό.

Σίγουρα, όμως, και φέτος οι διορισμοί θα είναι αυξημένοι. Πέραν του γεγονότος ότι θα χρειαστούν αριθμητικά οι επιπλέον περσινές συμβάσεις (μικρή αύξηση τμημάτων, βιολογικός παράγοντας, νέες παρεκκλίσεις, συντονιστές ΔΡΑΣΕ κλπ), υπάρχουν και περίπου 15 αφυπηρετήσεις και αυτές βοηθούν στο να αυξηθούν οι διορισμοί στην πράξη.

Συγκριτικά, λοιπόν, το συμπέρασμα για τους διορισμούς είναι πως θα είμαστε τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα αριθμητικά (αναμένεται να έχουμε περισσότερες λόγω των αφυπηρετήσεων). Επιπλέον, υπάρχει η προοπτική περαιτέρω αύξησης μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΔΡΑΣΕ και τη διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας, όπως ζητάει επιτακτικά η ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ.

Β. Προδημοτική:

Αναμένεται αύξηση των συνολικού αριθμού: γύρω στις 20 περίπου συμβάσεις και μονιμοποιήσεις περισσότερες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (οι οποίες ήταν ήδη αυξημένες κατά περίπου 30 σε σχέση με πρόπερσι). Αν σε αυτές συμπεριλάβουμε και τις αφυπηρετήσεις, ο αριθμός θα αυξηθεί ακόμη λίγο.

Γ. Ειδική:

Από την ενημέρωση που υπάρχει μέχρι στιγμής, αναμένεται αύξηση του αριθμού συμβάσεων. Λόγω της φύσεως της δομής στελέχωσης της Ειδικής, οι διορισμοί συνεχίζονται και κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Αναμένονται πάνω από 20 - 50 νέες συμβάσεις – μονιμοποιήσεις συνολικά. Πάντα, όμως, να έχουμε υπόψη ότι στην Ειδική δίνονται σταδιακά.

Όλα τα πιο πάνω, πάντοτε, μεταφέρονται με επιφύλαξη, μιας και αναμένουμε να τα δούμε να υλοποιούνται στην πράξη.

Δ. Το πάγιο αίτημα της ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ και της ΠΟΕΔ είναι στο τραπέζι:

Η περσινή χρονιά κατέδειξε ότι ο διορισμός μόνιμου προσωπικού στα σχολεία ΔΡΑΣΕ που να διδάσκουν στα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία την Ελληνική ως δεύτερη γλώσσα, ήταν αναγκαία και προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι εκπαιδευτικές πολιτικές χρειάζονται σταθερότητα, με σταθερό και έμπειρο εκπαιδευτικό προσωπικό (μόνιμους ή συμβασιούχους) που να συμβάλλουν με την παρουσία τους σε όλες τις εκφάνσεις της σχολικής κοινότητας. Επομένως, διεκδικούμε και αναμένουμε και φέτος να προσφερθούν  συμβάσεις για τα σχολεία ΔΡΑΣΕ. Είναι αναμφίβολα μια εκπαιδευτική πολιτική και εκπαιδευτική αναγκαιότητα για το καλό των παιδιών μας και της παιδείας του τόπου ευρύτερα.

Υ.Γ. Διαβάστε και την απαίτηση της ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ για πρόσθετους διορισμούς με στόχο να ενισχυθούν τα ΔΡΑΣΕ+ https://paideia-news.com/poed/2022/06/23/i-kybernisi-na-eksetasei-amesa-to-endexomeno-gia-prosthetes-symbaseis-sta-drase/

Υ.Γ. 2: Να υπενθυμίσουμε ότι στους διορισμούς έχουν προτεραιότητα οι συνάδελφοι αορίστου χρόνου, οι αριθμοί των οποίων αυξάνονται κάθε χρόνο.

*Εκπρόσωποι ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










3185