Στήριξη στη Διοίκηση του σχολείου


ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ*

Στο παρόν άρθρο η αναφορά στο σχολείο αφορά στο Δημόσιο Δημοτικό Σχολείο και στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο, γιατί ακριβώς αυτά είναι που ταλανίζονται από την παραγνώριση, με την οποία η Αρμόδια Αρχή τα αντιμετωπίζει, ως προς τη σημασία που η διοίκηση έχει για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Τα τελευταία 20 χρόνια οι απαιτήσεις στις οποίες οι διοικήσεις των σχολείων καλούνται να ανταποκριθούν αυξάνονται, εντείνονται και διευρύνονται συνεχώς. Στο σημείο αυτό οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως η Πολιτεία, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, έπραξε τα δέοντα σε σχέση με την ενίσχυση της διοικητικής δυνατότητας των Δημόσιων Λυκείων, των Δημόσιων Γυμνασίων και των Δημόσιων Τεχνικών Σχολών. Συγκεκριμένα μηδένισε τον διδακτικό χρόνο των Διευθυντών, μείωσε αυτό των Βοηθών Διευθυντών Α και Βοηθών Διευθυντών, αύξησε τις θέσεις τους σε κάθε σχολείο. Ταυτόχρονα υπηρετεί σε αυτά με πλήρες ωράριο Γραμματειακό Προσωπικό, που αριθμεί 2 ή και 3 γραμματείς.

Με τις ρυθμίσεις αυτές παρέχονται στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως αριθμού μαθητών, οι κατάλληλες προϋποθέσεις υποστήριξης για απερίσπαστη επιτέλεση του διοικητικού έργου.

Ξεκάθαρα διαπιστώνεται η ανάγκη άμεσης αλλαγής της πολιτικής απαξίωσης του διοικητικού έργου, ώστε να παρασχεθεί η απαιτούμενη εκ των πραγμάτων στήριξη του εκπαιδευτικού έργου που επιτελείται στα Δημόσια Δημοτικά Σχολεία και Δημόσια Νηπιαγωγεία. Η απαίτηση αυτή στοιχειοθετείται από τα όσα καλούνται τα σχολεία μας να διαχειριστούν αφενός προς όφελος των μαθητών μας, ήτοι εκπαιδευτικά, κοινωνικά, συμπεριφορικά, αφετέρου γραφειοκρατικά, ασφάλειας και υγείας, κτιριολογικά, εξοπλισμού, οικονομικά, στήριξης και ανάπτυξης του προσωπικού, επαφής με τους θεσμικούς συνεργάτες.

Τα σχολεία ως ανθρωποκεντρικοί οργανισμοί είναι σε συνεχή αναδιοργάνωση του χρόνου και των προτεραιοτήτων της καθημερινότητάς τους, με έγνοια, στόχο και μέριμνα την αρμονία με τη διατήρηση της σταθερότητας της προσφοράς της αγωγής και μάθησης των παιδιών. Οι συνθήκες ζωής στον 21ο αιώνα έχουν αλλάξει και αλλάζουν ραγδαία. Αυτό δημιουργεί πολλές αναταράξεις στην κοινωνία, τις οποίες ο κάθε πολίτης βιώνει όλο και πιο έντονα. Το τι αντιμετωπίζουν οι οικογένειες αντανακλάται στο θυμικό, στην αντίληψη της ευθύνης, στη συγκρότηση της σκέψης, στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών. Το σχολείο βρίσκεται σε μια συνεχή διαδικασία αναδιάταξης της λειτουργίας του για να διαχειριστεί ισόρροπα το πολυδιάστατο της παρουσίας του παιδιού και τις εκφάνσεις, τόσο τις ατομικές όσο και τις ομαδικές, των αντιδράσεων του σε κάθε ερέθισμα.

Πειστήριο της ανταπόκρισης του ΥΠΑΝ στην αποστολή του είναι να ενισχύσει το σχολείο στην επιτέλεση της αποστολής του. Εκ των ων ουκ άνευ συνιστά η διοικητική ενδυνάμωσή του: Αύξηση του διοικητικού χρόνου στα στελέχη της διοίκησης με την ταυτόχρονη μείωση του διδακτικού χρόνου – μηδενισμού του, γραμματειακή υποστήριξη με πλήρες ωράριο για κάθε ένα από τα σχολεία ξεχωριστά, Αυτή την ενδυνάμωση, όπως την ξεκίνησε εδώ και 20 χρόνια στα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης, όπως την τεκμηριώνει η ακαδημαϊκή κοινότητα εδώ και χρόνια, όπως τη δικαιολογεί η Επίτροπος Διοίκησης, οφείλει το ΥΠΑΝ να την προωθήσει χθες.

Οι δυσκολίες, τα προβλήματα, οι προκλήσεις όχι μόνο δεν περιμένουν αλλά αυξάνονται κι εντείνονται. Η πίεση για να δίνονται λύσεις λόγω των χρονοδιαγραμμάτων είναι συνεχής. Τα παιδιά δικαιούνται να βιώνουν το καλύτερο ως συνέπεια μιας ορθολογικής και αποτελεσματικής διοίκησης. Κάθε νέα σχολική χρονιάς αποτελεί μια νέα ευκαιρία για το ΥΠΑΝ να αποδείξει ότι πολιτεύεται στο να ενισχύει τη λειτουργία των σχολείων. Εδώ και τώρα, στο πλαίσιο των διαδικασιών της ολοκλήρωσης της στελέχωσης των σχολείων, το ΥΠΑΝ επιβάλλεται να δώσει δείγματα γραφής επί τούτου.

Πρόεδρος Α.Κί.ΔΑ.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










870