Μαθητές με Μεταναστευτική Βιογραφία


Ο φτωχός συγγενής που σιγά σιγά αποκτά τον πλούτο που του αξίζει (Μέρος Β)

ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΟΔΥΣΣΕΩΣ*

Πριν από λίγες μέρες σε συνέντευξη τύπου ο ΥΠΑΝ αναφέρθηκε και πάλι σε ενίσχυση των διαδικασιών.

υποδοχής και ομαλής ένταξης των μαθητών/τριών με μεταναστευτική βιογραφία και της ελληνομάθειας. Το θέμα επανήλθε στην επιφάνεια μετά την ανακοίνωση της ΠΑΔΕΔ-ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, σχετική αρθρογραφία των στελεχών της ΠΑΔΕΔ-ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ και την ανησυχία που εξέφρασε η ΠΟΕΔ με αποστολή επιστολής προς τον ΥΠΑΝ (14/07/2022) και με έκδοση ανακοίνωσης (18/07/2022)  λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν κατά την έναρξη της περσινής σχολικής χρονιάς.

Πιο συγκεκριμένα, τουλάχιστον στα σχολεία ΔΡΑ.ΣΕ.+ «το πρόγραμμα καθυστέρησε κατά δύο μήνες να ξεκινήσει, με αποτέλεσμα τα παιδιά να απωλέσουν υπερπολύτιμο χρόνο στήριξης τόσο εντός όσο και εκτός τάξης». Επιπλέον λίγο μετά την έναρξη του προγράμματος «λόγω του μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών που εργάζονταν στο πρόγραμμα [...] με το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών και επειδή δεν υπήρχαν αντικαταστάτες/τριες να εργαστούν στα σχολεία, το ίδιο το ΥΠΑΝ έκρινε απαραίτητο εκατοντάδες εργαζόμενοι στα σχολεία ΔΡΑ.Σ.Ε.+ να αποχωρήσουν από το πρόγραμμα για να εργαστούν σε αντικαταστάσεις».  Όπως όμως επισημαίνει η ΠΟΕΔ, «κατά την περσινή σχολική χρονιά το πρόγραμμα δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα και οι μαθητές/τριες που είχαν τη μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης, βρέθηκαν σε δυσμενέστερη θέση».

Δεν μπορεί αυτή η κατάσταση να επαναληφθεί και κατά την σχολική χρονιά 2022-2023, αφού όλοι ξέρουμε ότι σύμφωνα με τον «Οδηγό Υποδοχής Παιδιών με Μεταναστευτική Βιογραφία» του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου υπάρχουν σημαντικές δραστηριότητες προετοιμασίας οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν κατά τις πρώτες μέρες στο σχολείο είτε από τους εκπαιδευτικούς αποκλειστικά, είτε σε συνεργασία με τα παιδιά και τους γονείς. Όπως φάνηκε εκ των πραγμάτων «το πρόγραμμα ουσιαστικά λειτούργησε με την αξιοποίηση των 62 συμβασιούχων που διορίστηκαν στα σχολεία ΔΡΑ.Σ.Ε.+, οι οποίοι/ες [...] επιτελούσαν τον ρόλο τους κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες», δεδομένο το οποίο παραδέκτηκε και το ίδιο το ΥΠΑΝ αφού σε επιστολή του προς την ΠΟΕΔ (0/02/2021) είχε αποδεχθεί ότι αυτές οι συμβάσεις εξασφαλίζουν «καλύτερη λειτουργικότητα» στα σχολεία ΔΡΑ.Σ.Ε.+.

Σημειώνουμε δε ότι διαχρονική θέση της Οργάνωσης είναι η λειτουργία «Μεταβατικών Τμημάτων» για παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία, στο πλαίσιο των οποίων τα παιδιά να βοηθηθούν στην εκμάθηση της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας, αλλά και η παραχώρηση χρόνου στις σχολικές μονάδες, ως μέρος της στελέχωσης, για παροχή ενισχυτικής διδασκαλίας σε αυτά τα παιδιά.

Με την προ ολίγων ημερών δήλωση του ΥΠΑΝ (21/07/2022) για την «ενίσχυση των διαδικασιών υποδοχής και ομαλής ένταξης των μαθητών/τριών με μεταναστευτική βιογραφία και της ελληνομάθειας» φαίνεται ότι θέλει να ενισχύσει περαιτέρω αυτό τον τομέα της κυπριακής εκπαίδευσης. Ιδιαίτερα σημαντικά και προς την σωστή κατεύθυνση είναι τα οχτώ συγκεκριμενα σημεία ενίσχυσης στα οποία αναφέρθηκε ο Υπουργός, στα οποία οφείλει το ΥΠΑΝ να ενσωματώσει και τη θέση της ΠΟΕΔ για ένταξη της διδασκαλίας της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας στα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία στη στελέχωση της κάθε σχολικής μονάδας και όχι να γίνεται με αγορά υπηρεσιών. Αυτό θα οδηγήσει και στην καλύτερη και εγκαιρότερη προετοιμασία των σχολικών μονάδων και σε αυτόν τον τομέα, πάντα προς όφελος των παιδιών...  

Αφού το ΥΠΑΝ παραδέχεται ότι «Οι μαθητές και μαθήτριες με μεταναστευτική βιογραφία αποτελούν πλέον μια σημαντική μερίδα του μαθητικού πληθυσμού σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος και πρακτικά σε όλη τη χώρα», ας τους ενισχύσει - πάντοτε σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα που ξέρει καλύτερα τις ανάγκες των μαθητών/τριών - με τα κατάλληλα εφόδια ώστε να επιτευχθεί ο στόχος όλων μας, που δεν είναι άλλος, από το να συμμετέχουν τα παιδιά αυτά  «ουσιαστικά στην εκπαιδευτική διαδικασία και να έχουν ισότιμες ευκαιρίες μόρφωσης».

*Εκπαιδευτικός

Προεδρος ΠΑΔΕΔ-Πρωτοπορία Κερύνειας

Μέρος 1:

https://paideia-news.com/poed/2021/02/20/mathites-me-metanasteytiki-biografia-o-%C2%ABftoxos-syggenis%C2%BBpoy-apokta-ton-ployto-poy-toy-aksizei/

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1059