Θετικό βήμα για έγκαιρη πληρωμή των αντικαταστατών και μια ακόμη εισήγηση για τις ανάγκες αντικαταστάσεων


Θετικό βήμα για έγκαιρη πληρωμή των αντικαταστατών και μια ακόμη εισήγηση για τις ανάγκες αντικαταστάσεων

ΤΩΝ ΑΝΤΡΕΑ ΟΝΗΣΙΦΟΡΟΥ, ΧΡΙΣΤΟΥ ΒΟΥΡΑ ΚΑΙ ΓΑΒΡΙΕΛΛΑΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ*

Στην τελευταία εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας (η λεγόμενη «αρχική εγκύκλιος»), γίνεται αναφορά στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στην απόσυρση του εντύπου για τις βεβαιώσεις αντικατάστασης και την έναρξη της νέας διαδικασίας ηλεκτρονικής καταχώρησης του διαστήματος που εργάστηκε ο/η αντικαταστάτης.  

Η πιο πάνω εξέλιξη είναι άκρως σημαντική και θετική, μιας και πλέον η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά, χωρίς καθυστερήσεις και οι αντικαταστάτες μας θα έχουν τις βεβαιώσεις τους έγκαιρα. Ταυτόχρονα, εξαλείφεται κάθε «δικαιολογία» για τη μη έγκαιρη καταβολή του μισθού των αντικαταστατών μας.

Η πιο πάνω εξέλιξη αποτελεί μια ακόμη δικαίωση για την ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, η οποία στις 29/7/2020 κατέθεσε ΔΗΜΟΣΙΑ και ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ την εισήγησή της, θέση που είχε επαναλάβει ξανά, με νέα ανακοίνωση, στις 25 Ιανουαρίου 2021.

Συγκεκριμένα, η πρόταση της ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ περιλάμβανε ρητή αναφορά στην ανάγκη για άμεση, ηλεκτρονική καταχώρηση του διαστήματος που εργάστηκε ο/η αντικαταστάτης μέσω του ΣΕΠ ή άλλης διαθέσιμης ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Σχετικά, η ΠΟΕΔ είχε αποστείλει επιστολή (ημερ. 27/1/2021) προς το ΥΠΑΝ ζητώντας επιτακτικά την πραγματοποίηση συνάντησης μεταξύ των αρμοδίων αναφορικά με το ζήτημα των πληρωμών των αντικαταστατών, αφού είχαν προηγηθεί και τηλεφωνικές επαφές της ηγεσίας της ΠΟΕΔ με το Λογιστήριο και άλλους φορείς. Δείγμα της συνεχούς έγνοιας της ΠΟΕΔ για τους αντικαταστάτες μας.

Είναι θετικό ότι το Υπουργείο έκανε δεκτή την πρόταση της ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ και της ΠΟΕΔ, αφού η έγκαιρη καταβολή των μισθών είναι εξαιρετικά σημαντική! Οι αντικαταστάτες μας, οι άνθρωποι που στηρίζουν ποικιλοτρόπως τις σχολικές μας μονάδες, δικαιούνται όπως όλοι οι εργαζόμενοι την έγκαιρη καταβολή μισθού!  

Με αφορμή την υιοθέτηση αυτής της πρότασης, επαναφέρουμε την πρόταση όπως και οι ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ σε ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΆΣΕΙΣ να αποστέλλονται και αυτές ηλεκτρονικά, μέσω της ίδιας πλατφόρμας ΣΕΠ (ή άλλης σχετικής) στα Επαρχιακά. Δηλαδή, οι σχολικές μας μονάδες να αποστέλλουν μόνο ηλεκτρονικά τις ανάγκες (μαζί με όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζονται) ώστε αυτές να δίνονται έγκαιρα στην ΕΕΥ, να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις και να αποφεύγονται τηλεφωνήματα ή άλλες ξεπερασμένες για την εποχή μας καταστάσεις.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη διαφάνεια που υπάρχει μετά την υιοθέτηση της πρότασης για το ΑΡΙΑΔΝΗ και την ηλεκτρονική διεκπεραίωση των αντικαταστάσεων (μια πρόταση από το 2011), θα οδηγήσει σε μια πιο τάχιστη διαδικασία διευθέτησης των αναγκών σε αντικαταστάσεις και των πληρωμών της μισθοδοσίας των αντικαταστατών μας.

Αναμένουμε, ταυτόχρονα, και τις απαντήσεις του ΥΠΑΝ για τα υπόλοιπα συνδικαλιστικά θέματα των αντικαταστατών όπως αυτά εκφράστηκαν από την ΠΟΕΔ στην ΜΙΤΕΠΕΥ για θέματα αντικαταστατών.

Α. Η ανακοίνωση της ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ στις 29/7/2020: https://paideia-news.com/poed/2020/07/29/paded-protoporia-adikaiologiti-i-megali-kathysterisi-stin-pliromi-ton-antikatastaton/

Β. Η ανακοίνωση της ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ στις 25/1/2021  https://paideia-news.com/poed/2021/01/25/paded-protoporia-anisyxia-gia-ti-megali-kathysterisi-stin-pliromi-antikatastaton/

Γ. Η νέα εγκύκλιος του ΥΠΑΝ για τον τρόπο πληρωμής αντικαταστατών

https://archeia.moec.gov.cy/mc/810/d5_antikatastasi_ekpaideftikon.pdf

Δ. Το (ατομικό) ΣΕΠ θα έχει και τις βεβαιώσεις αντικαταστάσεων https://sep.dias.ac.cy/account/login.aspx

*Εκπαιδευτικοί – Αντικαταστάτες   




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2071