ΑΚΙΔΑ: Τα Δημόσια Νηπιαγωγεία χρειάζονται στήριξη, όχι ακατανόητες περικοπές


«Απαιτούμε από το ΥΠΑΝ, την άμεση επαναφορά της πρακτικής που εφαρμόστηκε τα τελευταία δύο χρόνια και ταυτόχρονα να γίνει διαβούλευση  ώστε να ενισχυθεί επίσημα το βοηθητικό προσωπικό των νηπιαγωγείων».

Με ανακοίνωσή της, η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών αναφέρει:

«Κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια, το ΥΠΑΝ είχε προχωρήσει με το άνοιγμα των σχολείων, στην εργοδότηση 116 επιπλέον Σχολικών Βοηθών για αποτελεσματικότερη εφαρμογή των Υγειονομικών Πρωτοκόλλων στα Δημόσια Νηπιαγωγεία. Επρόκειτο για εργοδότηση σχολικών βοηθών νηπιαγωγείων για τέσσερις ώρες, σε νηπιαγωγεία που λειτουργούν δύο ή τέσσερα τμήματα και εξυπηρετούνται από μια ή δύο βοηθούς αντίστοιχα. Σύμφωνα με το ίδιο το ΥΠΑΝ, η πρόσληψή τους έγινε με στόχο την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, εκεί και όπου ο συνολικός αριθμός σχολικών βοηθών επιφορτίζεται εκ των πραγμάτων, με μεγαλύτερο φόρτο εργασίας.

Δεν θα ήταν υπερβολή να αναφερθεί πως ήταν ένα από τα ελάχιστα μέτρα που είχαν εφαρμοστεί από την Κυβέρνηση για στήριξη των δημόσιων νηπιαγωγείων, για αντιμετώπιση των προβλημάτων που αναπόφευκτα προέκυψαν από την πανδημία, αλλά και τη δεδομένη δύσκολη καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν. Ως μέτρο, χαιρετίστηκε ορθώς από την ΠΟΕΔ αλλά και τις ίδιες τις νηπιαγωγούς, μιας και είχε ουσιαστικά οφέλη στην εύρυθμη λειτουργία των νηπιαγωγείων. Εξάλλου, η αύξηση του αριθμού των σχολικών βοηθών, ώστε να αντιστοιχεί μία προσοντούχα σχολική βοηθός ανά τμήμα, ήταν ένα πάγιο αίτημα της Οργάνωσης και των νηπιαγωγών.

Κατά τη φετινή σχολική χρονιά, με έκπληξή μας, διαπιστώσαμε πως αντί να συνεχιστεί η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου και να επεκταθεί, αποφασίστηκε ο τερματισμός του, αφού το ΥΠΑΝ δεν ενέκρινε τη συνέχιση της εφαρμογής του.

Η συγκεκριμένη απόφαση, είναι εν πολλοίς ακατανόητη και απαράδεκτη. Κατά την ανανέωση της εφαρμογής του θεσμού, τον Σεπτέμβριο του 2021, το ΥΠΑΝ αναγνώρισε τη σημασία του, αναφέροντας πως: «η πρόσληψη σχολικών βοηθών δημόσιων νηπιαγωγείων -όπως αποδείχθηκε και κατά την περσινή σχολική χρονιά- συμβάλλει καθοριστικά στην εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων νηπιαγωγείων για καλύτερη εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, την επιτήρηση των παιδιών και την παροχή ουσιαστικής βοήθειας προς τα παιδιά και τις νηπιαγωγούς κατά τις υπόλοιπες ώρες του Ωρολόγιου Προγράμματος». Ταυτόχρονα,ο ίδιος ο ΥΠΑΝ, σε συνάντηση με την ΠΟΕΔ για το διαγνωστικό εργαλείο αξιολόγησης της Γλωσσικής Αγωγής στα Νηπιαγωγεία, στις αρχές Μαΐου, είχε ανακοινώσει τη συνέχιση του θεσμού και για την επόμενη σχολική χρονιά, ανεξάρτητα από την επιδημιολογική εικόνα. Τέσσερις μήνες μετά και ενώ διαφάνηκε η χρησιμότητα του θεσμού, το ΥΠΑΝ χωρίς τεκμηρίωση τερματίζει αυτή την πολύτιμη στήριξη που είχαν τα νηπιαγωγεία και τα παιδιά, δημιουργώντας ξανά δυσχερέστερες συνθήκες στην καθημερινότητά τους.

Το ΥΠΑΝ, αφού αναγνωρίζει τη χρησιμότητα του θεσμού οφείλει να συνεχίσει την εφαρμογή του, λαμβάνοντας υπόψη πως τα πρωτόκολλα συνεχίζουν να υφίστανται αλλά και πως είναι πλέον αναγκαιότητα η ύπαρξη μίας καταρτισμένης σχολικής βοηθού ανά τάξη. 

Η ανάγκη για αύξηση του βοηθητικού προσωπικού στα νηπιαγωγεία ήταν πάντα πάγιο ζητούμενο της ΠΟΕΔ, ώστε να υπάρχει καλύτερη ανταπόκριση στις ανάγκες των παιδιών και της εκτέλεσης του παιδαγωγικού έργου των νηπιαγωγών. Πολύ σοβαρό θεωρείται επίσης το γεγονός ότι στο νηπιαγωγείο τα παιδιά έχουν ανάγκη βοήθειας καθώς δεν αυτοεξυπηρετούνται εντελώς. Η παρουσία δεύτερης σχολικής βοηθού, θα έπρεπε να είναι εκ των ων ουκ άνευ, μιας και η παρουσία τους είναι ιδιαίτερα βοηθητική στην τάξη, τόσο για τα παιδιά, όσο και την εκπαιδευτικό.

Ως Κίνηση, έχουμε την έντονη άποψη, πως η Επίσημη Πλευρά, έχει την υποχρέωση να παίρνει τα δέοντα εκείνα μέτρα, για να αμβλύνει τις δυσκολίες της καθημερινότητας των νηπιαγωγείων. Αντί αυτού, το ΥΠΑΝ δείχνει με σκληρό τρόπο την απροθυμία του να στηρίξει τα νηπιαγωγεία και αφήνει τις νηπιαγωγούς και τα παιδιά αβοήθητα, αποδεικνύοντας ακόμα μια φορά την έλλειψη έγνοιας και πολιτικής βούλησης για ενδυνάμωση της Προδημοτικής Εκπαίδευσης.

Απαιτούμε από το ΥΠΑΝ, την άμεση επαναφορά της πρακτικής που εφαρμόστηκε τα τελευταία δύο χρόνια και ταυτόχρονα να γίνει διαβούλευση  ώστε να ενισχυθεί επίσημα το βοηθητικό προσωπικό των νηπιαγωγείων, ανεξάρτητα από τις επιδημιολογικές συνθήκες. Μια τέτοια πολιτική θα βοηθούσε έμπρακτα την ομαλή λειτουργία των νηπιαγωγείων».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










623