Έναρξη νέας σχολικής χρονιάς: Στο ίδιο έργο θεατές


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ*

Η επιστροφή των μαθητών και μαθητριών σήμερα στα σχολεία, σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουν καταβληθεί τεράστιες προσπάθειες από την ΠΟΕΔ, ώστε τα σχολεία να είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους μαθητές. Δυστυχώς για ακόμα μια φορά, τα κενά που παρατηρούνται αλλά και τα διαχρονικά προβλήματα που υπάρχουν, σαφέστατα επηρεάζουν την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Εννοείται πως οι εκπαιδευτικοί, όπως κάθε χρόνο, καταβάλλουν και θα συνεχίσουν να καταβάλλουν υπερπροσπάθειες, για να καλύψουν τα κενά, τις ελλείψεις και τις παραλήψεις της Πολιτείας, με κύρια έγνοια τα παιδιά. Αυτός ο υπέρμετρος ζήλος των εκπαιδευτικών είναι ουσιαστικά και ο κύριος λόγος, που τα σχολεία αποτελούν ένα χαρούμενο, υγιές και ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά.

Τα σχολεία μας, υποδέχθηκαν σήμερα τους μαθητές χωρίς κλιματιστικά στις σχολικές αίθουσες, παρά τις ανακοινώσεις και τις δημόσιες δεσμεύσεις ή και πρωτοβουλίες πολιτικών προσώπων. Σε συνθήκες αφόρητης ζέστης, είναι αυτονόητο πως τα παιδιά αλλά και οι εκπαιδευτικοί, έχουν να αντιμετωπίσουν ένα σοβαρότατο εμπόδιο που αποτελεί τροχοπέδη στη μαθησιακή διαδικασία. Προφανώς οι εξαγγελίες και οι αναφορές σε προγραμματισμό[1], δεν λύνουν το πρόβλημα, ούτε ομαλοποιούν τη κατάσταση. Χρειάζονται λύσεις και πράξεις, άμεσα!

Η σχολική χρονιά αρχίζει, χωρίς να έχουν εγκατασταθεί συστήματα εξαερισμού σε όλες τις σχολικές αίθουσες. Ενώ για ακόμη μια χρονιά τα σχολεία θα λειτουργούν με υγειονομικά πρωτόκολλα και ενώ ο κορονοϊός συνεχίζει να επηρεάζει τις ζωές μας, το ΥΠΑΝ περιορίστηκε στην περσινή εξαγγελία για πιλοτική εφαρμογή εγκατάστασης 100 συσκευών. Μια πιλοτική εφαρμογή που είχε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο μελέτης και εξαγωγής συμπερασμάτων, το οποίο έχει παρέλθει πριν μήνες. Αξίζει να ληφθεί υπόψη, πως έχει τονιστεί από τους ειδικούς, πως η διασφάλιση κατάλληλης ποιότητας αέρα στις σχολικές αίθουσες αποτελεί μια επιβεβλημένη ενέργεια για να θωρακίσει, σε κάποιο βαθμό τα σχολεία, σε ακόμα μια δύσκολη σχολική χρονιά. Ακόμα δυστυχώς, αναμένονται τα επόμενα βήματα από πλευράς Πολιτείας και ενώ τα σχολεία έχουν ήδη ανοίξει.

Δεν μπορεί να παραληφθεί το γεγονός πως η σχολική χρονιά ξεκινά με  πολλά κτίρια να είναι εργοτάξια ή μαθητές να φιλοξενούνται σε λυόμενες αίθουσες, που σαφέστατα επηρεάζει τη σχολική καθημερινότητα.

Ζητούμενο ακόμα, είναι η εναρμόνιση της λειτουργίας των σχολείων, με τη λειτουργία της υπόλοιπης κοινωνίας, σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας. Ξεκάθαρα χρειάζεται αναδιαμόρφωση των πρωτοκόλλων, ώστε να επιτρέψουν την ορθολογικότερη λειτουργία των σχολείων και να υπάρχει συνάφεια με το τι συμβαίνει έξω από τα σχολεία. Μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο, ακατανόητα δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιορισμοί που δυσκολεύουν τη λειτουργία των σχολείων - σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό των νηπιαγωγείων -αλλοιώνοντας και τη φιλοσοφία λειτουργίας που τα διέπει.

Σε σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό, συνεχίζουν να υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, τα οποία δυστυχώς παραμένουν άλυτα για χρόνια. Στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αυτή τη στιγμή εργάζονται χιλιάδες έκτακτοι εκπαιδευτικοί σε συνεχή εργασιακή αβεβαιότητα. Πρόκειται για εκπαιδευτικούς αορίστου χρόνου, που θα έπρεπε να έχουν μονιμοποιηθεί, συμβασιούχους που κάθε χρόνο αγωνιούν αν θα διοριστούν λόγω των στρεβλώσεων του συστήματος διορισμών, αντικαταστάτες που εργάζονται σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και το 2027 θα είναι εκτός εκπαίδευσης…

Τα σχολεία επίσης, είναι υποστελεχωμένα σε διευθυντικό, γραμματειακό και βοηθητικό προσωπικό, ιδίως τα νηπιαγωγεία. Ακατανόητα δε, φέτος το ΥΠΑΝ επέλεξε να μην επαναδιορίσει  σχολικές βοηθούς νηπιαγωγείων για τέσσερις ώρες, σε νηπιαγωγεία που λειτουργούν δύο ή τέσσερα τμήματα και εξυπηρετούνται από μια ή δύο βοηθούς αντίστοιχα. Ένα μέτρο με ουσιαστικά οφέλη στην εύρυθμη λειτουργία των νηπιαγωγείων, αφαιρέθηκε, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τη λειτουργία των νηπιαγωγείων.

Σημειώνεται, πως μέχρι και σήμερα, τα σχολεία δεν είναι ακόμη πλήρως στελεχωμένα σε μόνιμο προσωπικό και αντικαταστάτες, παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις και επίσημες δηλώσεις[2][3]. Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, γίνονταν διορισμοί, μεταθέσεις και μετακινήσεις, πράγμα που καταδεικνύει πως για ακόμη μια χρονιά, η στελέχωση παρουσίασε αστοχίες. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο διορισμός αντικαταστατών στις 9 Σεπτεμβρίου, προηγήθηκε του διορισμού συμβασιούχων, με αποτέλεσμα άτομα που εξασφάλισαν αντικατάσταση λίγη ώρα αργότερα να αφήσουν αναγκαστικά τη θέση, αφού έτυχαν διορισμού με σύμβαση. Συνεπακόλουθα, αριθμός σχολείων έμειναν ξεκρέμαστα, με το προσωπικό να μην αναπληρώνεται για την πρώτη μέρα επιστροφής των μαθητών. Το συγκεκριμένο γεγονός προκάλεσε δικαιολογημένα, μεγάλη αναστάτωση, τόσο ανάμεσα στους επηρεαζόμενους συναδέλφους, αλλά αναπόφευκτα, άφησε σχολεία αστελέχωτα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αυτά είναι μόνο κάποια, από τα δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία και σε μεγάλο βαθμό επηρεάζουν την καθημερινότητα των παιδιών και των εκπαιδευτικών. Δυστυχώς, όσο η πολιτική της Κυβέρνησης στηρίζεται σε επικοινωνιακά παίγνια και όσο το ΥΠΑΝ εμμένει σε οικονομίστικες λογικές, δεν πρόκειται να δούμε το Δημόσιο Σχολείο εκεί που πραγματικά αξίζει να βρίσκεται. Οι πραγματικές καινοτομίες ξεκινούν από τις επενδύσεις σε υλικοτεχνική υποδομή και τον σεβασμό και στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού. Όλα τα άλλα, είναι απλά για λαϊκή κατανάλωση με απώτερο στόχο την παραπλάνηση της κοινωνίας.

*Γενικός Οργανωτικός Γραμματέας ΠΟΕΔ, Γενικός Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ


[1] https://www.kathimerini.com.cy/gr/kypros/paideia/yppan-exei-lifthei-i-apofasi-gia-klimatistika-sta-sxoleia

[2] https://paideia-news.com/ypoyrgos/2022/09/12/i-stelexosi-ton-sxoleion-einai-pliris-dilonei-o-prodromoy/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

[3] https://politis.com.cy/politis-news/510449/ola-etoima-ga-tin-enarxi-ton-scholeion-diagoseis-sto-dimotiko-kai-stin-prodimotiki




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










818