Η απάτη με τη δωρεάν προσχολική εκπαίδευση


ΤΗΣ ΕΛΙΝΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ*

Ο υπουργός Παιδείας πρόσφατα ανάφερε το εξής σχετικά με το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για την Προδημοτική: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι είναι πιθανό να αρνηθούμε σε 8.000 παιδιά δωρεάν Προδημοτική». Τι παγίδες κρύβει αυτή η φράση άραγε;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει άτοκα δάνεια στα κράτη μέλη για σχέδια που θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη μετά την πανδημία. Τα κράτη μέλη οφείλουν να υποβάλουν βιώσιμα σχέδια τα οποία θα αναδιαμορφώσουν με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς. Τι έκανε όμως το υπουργείο παιδείας της Κύπρου; Παρουσίασε μια μονόπλευρη πρόταση «επένδυσης» 12,2 εκατομμυρίων χωρίς να δέχεται διάλογο ή αναδιαμόρφωση με τους ενδιαφερόμενους φορείς, παρά μόνο ασκεί ασφυκτική πίεση σε όλους να δεχτούν την πρόταση ως έχει υπό την απειλή ότι δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές και θα χαθούν τα κονδύλια.

Τί προνοεί η πρόταση αυτή; Να παρέχεται σε παιδιά ηλικίας 4 – 4,8 ετών δωρεάν και υποχρεωτική φοίτηση σε σχολεία έτσι ώστε οι γονείς να μπορούν να ενισχύουν την αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα όμως το κράτος δείχνει απρόθυμο να δημιουργήσει δομές για φοίτηση αυτών των παιδιών στο δημόσιο σχολείο και προτείνει να αξιοποιήσουμε 12,2 εκατομμύρια για να δοθούν κουπόνια φοίτησης σε 8000 σχεδόν παιδιά, έτσι ώστε να φοιτήσουν δωρεάν σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία για ένα χρόνο. Για να μπορέσει όμως η φοίτηση 8000 παιδιών να είναι δωρεάν με το κονδύλι των 12,2 εκατομμυρίων θα πρέπει τα δίδακτρα για το κάθε παιδί να ανέρχονται στα 127 ευρώ το μήνα. Υπάρχει ιδιωτικό νηπιαγωγείο στην Κύπρο που μπορεί να λειτουργήσει με δίδακτρα 127 ευρώ το μήνα; Σαφώς και όχι. Εκτός και αν το νηπιαγωγείο υπολειτουργεί. Εκτός και αν το νηπιαγωγείο εργοδοτεί προσωπικό υπό συνθήκες σύγχρονης δουλείας. Εκτός και αν το νηπιαγωγείο παρέχει μια πολύ χαμηλής ποιότητας εκπαίδευση. Και αναφέρει ο υπουργός  «Δεν μπορώ πραγματικά να πιστέψω ότι είναι πιθανό να αρνηθούμε σε περισσότερα από 8.000 παιδιά και στις οικογένειες τους το ευεργέτημα που μπορούμε να έχουμε αυτή τη στιγμή για δωρεάν Προδημοτική Εκπαίδευση. Να τους το στερήσουμε αυτό, να στερήσουμε τη δυνατότητα από τις οικογένειες, από τους γονείς και συνήθως από τις μητέρες που αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο βάρος ».

Η πρόταση αυτή δεν είναι για στήριξη της παιδείας ή των οικογενειών. Η πρόταση αυτή είναι για ενίσχυση της αγοράς εργασίας πάνω στις πλάτες των παιδιών μας, την οποία μάλιστα θα πληρώσουμε αφού το κονδύλι δεν είναι δώρο… αλλά δάνειο από την ΕΕ. Εάν θέλετε να υποχρεώσετε τα παιδιά μας να δέχονται εκπαίδευση ποιότητας των 127 ευρώ, όχι ευχαριστούμε δεν θα τη πάρουμε. Δεν είναι ευεργέτημα το να πετάμε τα παιδιά μας σε υπηρεσίες χαμηλής ποιότητας για να έχουμε το δικαίωμα στην εργασία, ούτε το να έχουμε τα παιδιά μας στα χέρια εκπαιδευτικών που εργάζονται σε σύγχρονες συνθήκες δουλείας. Όχι δεν στηρίζετε τις γυναίκες, όπως αναφέρετε συχνά σε σχέση με το συγκεκριμένο σχέδιο, επειδή θα δημιουργήσετε χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες με στόχο να παρκάρουμε απλά τα παιδιά μας, για να ενισχύσετε την αγορά εργασίας. Μας υποτιμάτε. Ούτε και για τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία αποτελεί ευεργέτημα η πρόταση αυτή, παρά μία παγίδα. Δημιουργείτε ένα αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των μεγάλων νηπιαγωγείων που πιθανόν να μπορούν να λειτουργήσουν με χαμηλότερα δίδακτρα και των μικρών νηπιαγωγείων που τα πολύ χαμηλά δίδακτρα θα ήταν καταστροφικά.

Ευεργέτημα κύριε υπουργέ θα ήταν να μπορούσατε να προσφέρετε  δωρεάν εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά και όχι φτηνά κουπόνια. Ευεργέτημα θα ήταν η εκπαίδευση αυτή να είναι ποιοτική και όχι υπό συνθήκες εκμετάλλευσης, φτήνιας και εράνων. Ευεργέτημα για τις γυναίκες κύριε υπουργέ θα ήταν να έχουμε τη δυνατότητα τον πρώτο χρόνο της ζωής του παιδιού μας να έχουμε την ολοκληρωτική του φροντίδα και όχι στους τρεις μήνες να μας αναγκάζετε να τα στέλνουμε σε σταθμούς. Και αν καίγεστε τόσο πολύ για την οικονομία δείτε έστω για μια φορά τις εκθέσεις της ΕΕ από την οποία θέλετε εκμεταλλευτείτε κονδύλια  «Μόνον οι υψηλής ποιότητας υπηρεσίες προσχολικής εκπαίδευσης και φροντίδας αποφέρουν οφέλη· οι υπηρεσίες χαμηλής ποιότητας έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στα παιδιά και στην κοινωνία συνολικά. Τα μέτρα πολιτικής και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στα θέματα ποιότητας».

Εάν τα κόμματα και η βουλή νοιάζονται πραγματικά για την κοινωνία  θα πρέπει να  απαιτήσουν τα 12,2 εκατομμύρια να αξιοποιηθούν για αναβάθμιση της ποιότητας της προσχολικής εκπαίδευσης η  οποία να παρέχεται δωρεάν σε όλα τα παιδιά. Όχι στο να κατασπαταληθούν 12,2 εκατομμύρια για μία μόνο χρονιά με αλλότρια κίνητρα και στόχους υποσκάπτοντας έτσι τη δωρεάν δημόσια εκπαίδευση του τόπου.

*Νηπιαγωγός  




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2595