ΠΟΕΔ: Τιμώντας τον Ήρωα Δάσκαλο Φώτη Πίττα


ΤΗΣ ΜΥΡΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ*

«Ανεβαίνει μοναχός και ολόλαμπρος,

τόσο πιωμένος από φως που φαίνεται η καρδιά του,

φαίνεται μες στα σύννεφα ο Όλυμπος ο αληθινός,

και στον αέρα ολόγυρα ο αίνος των συντρόφων!»

Γράφει ο Οδυσσέας Ελύτης, θυμίζοντάς μας αυτό που έγραψε και ο Αριστοφάνης: «τους ήρωες δεν τους βρίσκεις ποτέ στο σκοτάδι». Έτσι και η φωτεινή μορφή του Ήρωα Δάσκαλου Φώτη Πίττα, που μαζί με τους ηρωικούς συναγωνιστές του, αποτελούν φάρο φωτεινό για όλους εμάς, που μεταλαμβάνουμε τα νάματα του πατριωτισμού και της αυτοθυσίας που μας κληροδότησε ο Ήρωας Δάσκαλος. 

Η πλούσια Ελληνική Γλώσσα φαντάζει φτωχική ώστε να μπορέσει να υμνήσει το ήθος, την προσωπικότητα, το αγωνιστικό σθένος και το μεγαλείο της θυσίας του νεαρού Δασκάλου. Το 1955 αποφοίτησε από το Διδασκαλικό Κολλέγιο Μόρφου και την ίδια χρονιά άρχισε να υπηρετεί την Ελληνική Παιδεία, στο Δημοτικό Σχολείου της Άχνας. Ήδη είχε αρχίσει ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ, με στόχο την απελευθέρωση του νησιού και την ένωσή του με την Ελλάδα. Από ένα τέτοιο αγώνα δεν μπορούσε να απουσιάζει ο ελληνόψυχος Δάσκαλος. Με μια αξιοθαύμαστη αγωνιστική πορεία, που κορυφώθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου του 1958, όταν εκεί, στον Αχυρώνα του Λιοπετρίου, μαζί με τους συναγωνιστές του Ανδρέα Κάρυο, Χρίστο Σαμάρα και Ηλία Παπακυριακού, ξαναζωντάνεψαν το Χάνι της Γραβιάς και έγραψαν μια από τις λαμπρές σελίδες της εποποιίας του Αγώνα της ΕΟΚΑ.

Οι τέσσερις λεβέντες με επικεφαλής τον Φώτη Πίττα, με το αρχαιοελληνικό «Μολών Λαβέ» που αντέταξαν στο κάλεσμα για παράδοση, υπενθύμισαν στον κατακτητή πως οι Έλληνες προτιμούν τον ένδοξο θάνατο από την ντροπιασμένη ζωή, παραδίδοντας στις επόμενες γενεές έμπρακτο παράδειγμα ηρωισμού.

Η ζωή, η δράση και ο θάνατος του Ήρωα Δασκάλου, γίνονται πυρσοί που φωτίζουν τον δρόμο όλων μας. Το δίδαγμα της αυτοθυσίας του για τα ιερά και τα όσια, γίνεται έμπνευση όλων εμάς που υπηρετούμε την Παιδεία και έχουμε το βαρύ έργο να διαπαιδαγωγήσουμε τα παιδιά τούτου του ημικατεχόμενου τόπου. Τέτοια λαμπρά πρότυπα έχει ανάγκη η κοινωνία μας, οι εκπαιδευτικοί μας και πολύ περισσότερο τα παιδιά μας.

Τιμούμε σήμερα τον ήρωά Δάσκαλο Φώτη Πίττα και ταυτόχρονα ανανεώνουμε την υπόσχεσή και τη δέσμευση του διδασκαλικού κόσμου,  ότι οι αξίες και τα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε και θυσιάστηκε εξακολουθούν και σήμερα να καλλιεργούνται στα σχολεία μας. Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας θα γαλουχούνται με τα δικά του ιδανικά, τα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης.

Αιωνία ας είναι η μνήμη του μεγάλου Δάσκαλου Φώτη Πίττα καθώς και όλων όσοι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Πατρίδας.

*Πρόεδρος ΠΟΕΔ
Comments (0)

Add a new comment:Newsletter


257