Μήνυμα ΠΟΕΔ στο Προεδρικό: Πολιτικές που υπονομεύουν το δημόσιο σχολείο θα μας βρουν απέναντι


Μύρια Βασιλείου: Το δημόσιο σχολείο απειλείται από επικίνδυνες πολιτικές από μέρους του Υπουργείου Παιδείας

Το μήνυμα ότι η εκπαιδευτική πολιτική πρέπει να γίνεται μέσα από τις δομές του δημόσιου σχολείου έστειλε η σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΠΟΕΔ έξω από το Προεδρικό.

Σε δηλώσεις της ενώπιον των ΜΜΕ έξω από το Προεδρικό, η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Μύρια Βασιλείου δήλωσε πως το δημόσιο σχολείο απειλείται από επικίνδυνες πολιτικές από μέρους του Υπουργείου Παιδείας.

«Βρισκόμαστε εδώ για να φωνάξουμε ‘όχι’ στην πολιτική των κουπονιών, για να φωνάξουμε ότι η όποια εκπαιδευτική πολιτική πρέπει να γίνεται μέσα από τις δομές του δημόσιου σχολείου», είπε, επαναλαμβάνοντας πως τα μέλη της Οργάνωσης συμφωνούν με την προς τα κάτω επέκταση της προδημοτικής εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων ετών, διαφωνούν ωστόσο με λανθασμένους και επικίνδυνους σχεδιασμούς και ζητούν η συγκεκριμένη πολιτική να γίνει μέσα από τη μετατροπή των κοινοτικών νηπιαγωγείων σε δημόσια και αν και εφόσον χρειαστεί και μέσα από την κτιριακή επέκταση των υφιστάμενων και ανέγερση νέων νηπιαγωγείων.

«Πολιτικές που υπονομεύουν το δημόσιο σχολείο, πολιτικές που αλλοιώνουν τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης δεν θα μας βρουν σύμφωνους, θα μας βρουν απέναντι», κατέληξε.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Παγκύπριας Κλαδικής Νηπιαγωγών, Μάρω Γασπαρή, είπε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο βάζει ταφόπλακα στο δημόσιο νηπιαγωγείο και ζήτησε τόσο από την εκτελεστική εξουσία, όσο και από τη νομοθετική την άλλη εβδομάδα στη Βουλή να το ξανασκεφτούν και να το περάσουν με τροποποίηση. «Είμαστε υπέρ της επέκτασης της δημόσιας προδημοτικής προς τα κάτω αλλά όχι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και όχι με κουπόνια», συμπλήρωσε.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Δημοτικής Εκπαίδευσης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γιώργος Λουκά εξέφρασε συμπαράσταση στον αγώνα της ΠΟΕΔ και των γονέων για την αναβάθμιση της προδημοτικής εκπαίδευσης και τόνισε πως πρώτη έγνοια για κάθε κράτος πρέπει να είναι η επένδυση στην παιδεία καθώς χωρίς παιδεία δεν έχουμε καλή κοινωνία.

Η ΠΟΕΔ επέδωσε ψήφισμα διαφωνίας με τον κυβερνητικό σχεδιασμό που απευθύνεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το ψήφισμα παρέλαβε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του, Ανδρέας Ιωσήφ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ακολούθως αναφέρεται πως την ώρα που πραγματοποιείτο η εκδήλωση διαμαρτυρίας είχαν ήδη απαντηθεί οι ανησυχίες της ΠΟΕΔ κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, προσθέτοντας πως η Κυβέρνηση ήταν και παραμένει υποστηρικτής του δημόσιου σχολείου και σε αυτή την προσπάθεια για παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης στα παιδιά μας καθοριστικοί εταίροι είναι και οι εκπαιδευτικοί.

«Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη συντελέστηκαν ριζικές αλλαγές στην παιδεία και έγιναν σημαντικές τομές προς όφελος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Όλες οι μεταρρυθμίσεις είναι προς όφελος του δημόσιου σχολείου το οποίο η Κυβέρνηση στηρίζει με αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής, προώθηση της ψηφιακής και πράσινης εκπαίδευσης κ.α. Στο Σχέδιο «Κύπρος – το Αύριο», την παρακαταθήκη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις επόμενες γενιές, περιλαμβάνονται για την παιδεία επενδυτικές δράσεις που ξεπερνούν τα 100 εκ. ευρώ», καταλήγει η ανακοίνωση.

 
Comments (0)

Add a new comment:Newsletter


326