Κρίσιμη η συνεδρία της Βουλής την ερχόμενη Παρασκευή


*ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΤΙΝΗ

Πραγματοποιείται την ερχόμενη Παρασκευή η τελευταία συνεδρία της Βουλής για το 2022, συνεδρία στην οποία υπάρχουν πολλά και σημαντικά νομοθετήματα προς έγκριση. Είναι η τελευταία συνεδρία της Βουλής πριν τις προεδρικές εκλογές και οι αποφάσεις της νομοθετικής εξουσίας είναι πολύ σημαντικές για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την Εκπαίδευση και συνδικαλιστικά, τα μέλη της ΠΟΕΔ.

Συγκεκριμένα, στην τελευταία συνεδρία της Βουλής θα συζητηθούν πλειάδα νομοθετημάτων που μας αφορούν:

1. Ο 3ος συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2022, στον οποίο περιλαμβάνονται οι πιστώσεις για τις 60 θέσεις στο ΔΡΑΣΕ (οι πιστώσεις αυτές υπάρχουν και στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2023).

2.  Το συνταξιοδοτικό για τους υπαλλήλους του Δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

3.   Προδημοτική Εκπαίδευση

4.   Οι κανονισμοί λειτουργίας των σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης.

5.  Πλειάδα άλλων νομοθετημάτων που αφορούν τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις κ.ά και που επηρεάζουν πολλά μέλη της ΠΟΕΔ.

Είναι πολύ σημαντικό για τον/την αναγνώστη/τρια να γνωρίζει ότι η νομοθετική εξουσία έχει συγκεκριμένες παραμέτρους στις οποίες μπορεί να κινηθεί (όπως η συνταγματικότητα κάποιων νομοθετημάτων ή τροπολογιών που μπορούν να κατατεθούν). Ιδιαίτερα σημαντικό να τονιστεί είναι και το γεγονός ότι η Βουλή δεν μπορεί να εγκρίνει τροπολογίες που να επιβαρύνουν τα κρατικά ταμεία έστω και με ένα σεντ επιπλέον έξοδα (μόνο η εκτελεστική εξουσία μπορεί να το πράξει αυτό). Όλα αυτά στο πλαίσιο της διάκρισης των εξουσιών. 

Ως εκ τούτου, τροπολογίες που ακούγεται ότι θα κατατεθούν για το συνταξιοδοτικό και θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, καλύτερα να αποφευχθούν για να μην υπάρξει ο κίνδυνος αντισυνταγματικότητας. Ας σεβαστούν οι βουλευτές ή/και τα κόμματα που θα το πράξουν, τις συμφωνίες των συντεχνιών μας με το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών και να μην θέσουν σε κίνδυνο το συνταξιοδοτικό. Αν διαπιστώσουμε ότι, προεκλογικά, κάποιοι παίζουν παιχνίδια και θέτουν σε κίνδυνο το συνταξιοδοτικό μέλλον χιλιάδων εκπαιδευτικών και δημοσίων υπαλλήλων, να είναι βέβαιοι ότι θα υπάρξει έντονη αντίδραση…

Παράλληλα, πρέπει να αναφερθεί ότι μας ξενίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι φαίνεται να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη οι προτεινόμενοι κανονισμοί λειτουργίας των Δημοτικών Σχολείων. Είμαστε βέβαιοι ότι η Βουλή θα συμφωνήσει στην αναβολή της ψήφισής τους. Ως γνωστό, οι κανονισμοί των σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης ενώ δεν έχουν συζητηθεί εδώ και χρόνια, η δομή του Υπουργείου προχώρησε μονομερώς στην κατάθεση των κανονισμών. Η τελευταία συζήτηση είχε γίνει πριν πολλά χρόνια και από τότε καταχωνιάστηκαν σε ντουλάπια. Τώρα, χωρίς οποιαδήποτε διαβούλευση με την ΠΟΕΔ για επικαιροποίηση, τέθηκαν ενώπιον της Βουλής… Επομένως, είναι μονόδρομος η αναβολή στη ψήφισή τους.

Την ίδια στιγμή, όλοι και όλες γνωρίζουν τις απόψεις μας για τα ζητήματα που αφορούν την επέκταση της Προδημοτικής και την ανάγκη για σχεδιασμό που να θωρακίζει το Δημόσιο Σχολείο.

Σημαντικός είναι ο 3ος συμπληρωματικός προϋπολογισμός. Η ψήφιση του έχει καθυστερήσει πολύ και για μας στη Δημοτική Εκπαίδευση αυτή η καθυστέρηση μας έχει στοιχίσει πολύτιμο διδακτικό χρόνο μέσα από το πρόγραμμα ΔΡΑΣΕ.

Για όλα τα πιο πάνω θέματα, η Βουλή καλείται να λάβει τις αποφάσεις της. Είμαστε βέβαιοι ότι θα ληφθούν οι ορθότερες υπό τις περιστάσεις αποφάσεις, με στόχο ένα καλύτερο μέλλον για τους εργαζομένους αυτού του τόπου.

Ως ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ θα παρακολουθούμε πολύ στενά την συνεδρία της ερχόμενης Παρασκευής και θα ενημερώνουμε τους συναδέλφους μας, μέλη της ΠΟΕΔ, μέσα από τους λογαριασμούς της παράταξής μας στα ΜΚΔ. Όπως υπεύθυνα πράττουμε καθημερινά.

*Εκπρόσωπος ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










926