Ανακρίβειες και παραπληροφόρηση από τον ΥΠΑΝ για την Προδημοτική


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ*

Ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) έκανε ποδαρικό στο 2023 με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που είχε ολοκληρώσει το 2022: Με ανακρίβειες και παραπληροφόρηση! Με αφορμή την τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή, σε σχέση με τη νομοθεσία που διέπει τη δωρεάν υποχρεωτική φοίτηση στην Προδημοτική εκπαίδευση, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια υπόθαλψης της τροπολογίας με απώτερο σκοπό να οδηγήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε αναπομπή στο Ανώτατο του σχετικού νόμου. Ας δούμε αναλυτικά κάποιες από τις δηλώσεις και ανακοινώσεις του, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά μύθοι.

ΥΠΑΝ – ΜΥΘΟΣ 1: «Αντισυνταγματικό να μην έχει ο γονιός την επιλογή φοίτησης του παιδιού του σε νηπιαγωγείο».

ΑΛΗΘΕΙΑ 1: Η μείωση του ορίου για υποχρεωτική φοίτηση στην Προδημοτική εκπαίδευση (για τη σχολική χρονιά 2023-24) από τα 4 χρόνια και 8 μήνες στα 4 χρόνια και 6 μήνες, δεν επηρεάζει την επιλογή φοίτησης σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο. Εναπόκειται στην επιλογή της κάθε οικογένειας, αν θα εγγράψει το παιδί της σε δημόσιο ή ιδιωτικό νηπιαγωγείο. Η τροπολογία που έγινε αφορούσε αποκλειστικά και μόνο το όριο ηλικίας. Εάν κάποιος γονιός, που έχει παιδί ηλικίας 4 χρόνων και 6 μηνών και πάνω, επιθυμεί να το εγγράψει σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο, δεν απαγορεύεται από τη νομοθεσία ούτε είναι αντισυνταγματικό.

Εάν ο ΥΠΑΝ δεν γνωρίζει καλά τη νομοθεσία, ας μελετήσει ξανά το άρθρο 2/εδάφιο 1 του  περί Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης (Υποχρεωτική Φοίτηση και Παροχή Δωρεάν Παιδείας) Νόμο.

ΥΠΑΝ - ΜΥΘΟΣ 2: «Τα κοινοτικά Νηπιαγωγεία δεν είναι οργανωμένα σχολεία, αφού τα διευθύνουν οι κατά τόπους Σύνδεσμοι Γονέων».

ΑΛΗΘΕΙΑ 2: Τα κοινοτικά Νηπιαγωγεία είναι οργανωμένα σχολεία και δεν διευθύνονται από τους κατά τόπους Συνδέσμους Γονέων. Διευθύνονται από τη διεύθυνση του οικείου νηπιαγωγείου. Οι Σύνδεσμοι Γονέων εισφέρουν κατά 50% στο κόστος λειτουργίας του κοινοτικού νηπιαγωγείου. Το υπόλοιπο 50% το εισφέρει το κράτος, δηλαδή κύριε ΥΠΑΝ το δικό σου Υπουργείο.

ΥΠΑΝ - ΜΥΘΟΣ 3: «Τα κονδύλια του ταμείου ανάκαμψης δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς επέκτασης δημόσιων νηπιαγωγείων ή/και μετατροπής κοινοτικών σε δημόσια νηπιαγωγεία».

ΑΛΗΘΕΙΑ 3: Στον Άξονα Πολιτικής 5 (Απασχόληση, κοινωνική προστασία, εκπαίδευση και ανθρώπινο δυναμικό) του ταμείου ανάκαμψης γίνεται αναφορά για επέκταση της δωρεάν υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων ετών. Δεν γίνεται αναφορά για αποκλειστική επένδυση αυτών των χρημάτων (€12,2 εκ.) στην ιδιωτική εκπαίδευση. Παράλληλα γίνεται αναφορά για δημιουργία 2 πρότυπων Τεχνικών Σχολών στη Λάρνακα και στη Λεμεσό (€38 εκ.) Αφού επιτρέπεται η ανέγερση δημοσίων Τεχνικών Σχολών, πώς απαγορεύεται η επέκταση των δημόσιων νηπιαγωγείων ή/και η μετατροπή κοινοτικών σε δημόσια νηπιαγωγεία;  

Είναι πασιφανές ότι σκοπός του ΥΠΑΝ είναι να διοχετεύσει όλα τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης στον ιδιωτικό τομέα και την ίδια ώρα να πλήξει το δημόσιο σχολείο. Παράλληλα, με τις δηλώσεις και τις ανακοινώσεις του, θέλει να ωθήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, 2 σχεδόν μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του, να αναπέμψει τον νόμο στο Ανώτατο. Σε αυτή την περίπτωση, ενδεχομένως να χαθούν τα €12,2 εκ. για την Προδημοτική Εκπαίδευση. Και όλα αυτά για ένα γινάτι του ΥΠΑΝ που δεν θέλει να ενισχυθεί το δημόσιο σχολείο.

Στο μεταξύ η απόφαση που είχε παρθεί στη Βουλή ήταν ομόφωνη (συμπεριλαμβανομένων και των βουλευτών του κυβερνώντος ΔΗΣΥ) και στην παρουσία των εκπροσώπων του ΥΠΑΝ. Για το τι μεσολάβησε και φθάσαμε στα σημερινά δεδομένα, την αποκλειστική ευθύνη την έχει ο ίδιος ο ΥΠΑΝ, ο οποίος θα είναι και ο ηθικός αυτουργός αν χαθεί το κονδύλι για την Προδημοτική Εκπαίδευση.

Πρόεδρος Ε.Ε ΠΟΕΔ ΠΑΦΟΥ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1716