Ο διακεκριμένος επιστήμονας, Κωνσταντίνος Δόβρολης, ο οποίος εργαζόταν έως πρόσφατα ως Καθηγητής στη Σχολή Πληροφορικής του Georgia Institute of Technology στις ΗΠΑ, εκ των κορυφαίων ερευνητικών πανεπιστήμιων στον κόσμο, επελέγη από το Συμβούλιο Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ), ως ο νέος Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Υπολογιστικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (CaSToRC) του ΙΚυ. Ο Καθ. Δόβρολης ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου 2023.
«Είναι μια εξαιρετική περίοδος για την Υπολογιστική Επιστήμη και Τεχνολογία, καθώς τα σχετικά γνωστικά αντικείμενα βρίσκονται αναμφίβολα στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων σε ό,τι αφορά την έρευνα και καινοτομία. Πρόκειται για πεδία έρευνας που έχουν οδηγήσει σε σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις και αποτελούν κινητήρια δύναμη πίσω από μερικές από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες στον κόσμο. Οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται είναι πολλές, και διαθέτουμε όλα όσα χρειαζόμαστε για να πετύχουμε σπουδαία πράγματα για το Ινστιτούτο Κύπρου, για την Κύπρο και για ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Καθηγητής Δόβρολης κατά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Ο Πρόεδρος του ΙΚυ, Καθ. Κώστας Παπανικόλας, εξέφρασε την πεποίθησή ότι το CaSToRC, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του Καθ. Δόβρολη, αναμένεται να αναπτύξει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο έρευνας και καινοτομίας του κέντρου, πλήρως ευθυγραμμισμένο με την αποστολή και τη στρατηγική ατζέντα του ΙΚυ, υποστηρίζοντας έμπρακτα την ανάπτυξη του οργανισμού.
Ο Καθ. Δόβρολης είναι απόφοιτος του Πολυτεχνείου Κρήτης (1995), του Πανεπιστημίου του Rochester (M.S. 1996) και του Πανεπιστημίου Wisconsin-Madison (Ph.D. 2000). Η έρευνά του είναι έντονα διεπιστημονική, συνδυάζοντας τη Θεωρία Δικτύων, την Ανάλυση Δεδομένων, τη Μηχανική Μάθηση και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Μαζί με τους συνεργάτες και φοιτητές του, έχουν δημοσιεύσει σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων, συμπεριλαμβανομένης της επιστήμης του κλίματος, της βιολογίας και της νευροεπιστήμης. Το τελευταίο διάστημα, η ομάδα έρευνάς του Καθ. Δόβρολη επικεντρώθηκε σε νευρο-εμπνευσμένες αρχιτεκτονικές για Μηχανική Μάθηση με βάση όσα είναι σήμερα γνωστά για τη δομή και λειτουργία του εγκεφάλου.
Σύμφωνα με το Google Scholar, οι δημοσιεύσεις του καθ. Δόβρολη έχουν λάβει περισσότερες από 15.000 αναφορές (h-index: 56). Η έρευνά του έχει χρηματοδοτηθεί από αμερικάνικους οργανισμούς όπως η NSF, NIH, DOE, DARPA και από εταιρείες όπως η Google, Microsoft και Cisco. Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στη Γαλλία (STMicroelectronics), τη Νορβηγία (Simula Research), την Ελλάδα (ΙΤΕ) και την Κύπρο (CYENS και ΚΙΟΣ).