Τελευταία ανοικτή επιστολή προς ΠτΔ


Η αποτυχία στην Παιδεία και μια έκκληση για την υστάτη

*ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΤΙΝΗ

Εκπνέει σε λίγες βδομάδες η θητεία της παρούσας κυβέρνησης και ο απολογισμός είναι αναγκαίος σε όλους τους τομείς. Είμαι βέβαιος, Πρόεδρε, ότι και εσείς κάνετε διαρκώς απολογισμό και αξιολόγηση του έργου της διακυβέρνησής σας στα 10 χρόνια που είστε στο πηδάλιο του κράτους.

Νομίζω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου πως η κυβέρνησή σας αξιολογείται αρνητικά στον τομέα της Παιδείας. Και σε αυτό έχετε και εσείς προσωπικά, μεγάλη ευθύνη. Κυρίως για τις αποτυχημένες πολιτικά επιλογές σας να ηγηθούν το πηδάλιο του Υπουργείου Παιδείας. Φεύγει η κυβέρνησή σας και αφήνει δραματικά μεγάλες εκκρεμότητες, πολιτικές που απέτυχαν και κυρίως, απαράδεκτες πρακτικές στον χώρο της Εκπαίδευσης. Πρακτικές που οδήγησαν χιλιάδες εκπαιδευτικούς στους δρόμους το 2018, τις οικογένειες να σας επιρρίπτουν ευθύνες για το απαράδεκτο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών που καταδυναστεύει την οικογενειακή ανάπαυση, αβεβαιότητα για τις εγγραφές των παιδιών μας στην Προδημοτική, αφήσατε το εκπαιδευτικό μας σύστημα χωρίς καινούριο σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, ενώ έντονο παραμένει το συγκρουσιακό κλίμα μεταξύ όλων των φορέων της Εκπαίδευσης και του Υπουργείου ή/και του ίδιου του ΥΠΑΝ και πολλά άλλα.

Τις επόμενες μέρες αποχωρεί και ο υφιστάμενος Υπουργός Παιδείας, ο οποίος «παραδίδει», ανάμεσα σ’ άλλα και τα ακόλουθα:

  1. Φοβερές εκκρεμότητες και αδιέξοδα στην Προδημοτική Εκπαίδευση, αφού δεν κατάφερε εδώ και 3 χρόνια να ετοιμάσει ένα σοβαρό προγραμματισμό για την επέκταση της υποχρεωτικής Προδημοτικής από την ηλικία των 4 χρόνων.
  2. Καμιά ουσιαστική συζήτηση επί της ουσίας για ένα ακόμη προαπαιτούμενο για το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου, την ίδια στιγμή που η ΠΟΕΔ κατέθεσε ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων για την αξιολόγηση, σε αρκετές παρουσιάσεις ενώπιον της δομής του Υπουργείου.   
  3. Αντί να καταθέσει πρόταση για νέες οργανικές θέσεις στην Εκπαίδευση, μόλις την περασμένη βδομάδα κατέθεσε εισήγηση για ΑΠΟΛΥΣΗ εκατοντάδων εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου και συμβασιούχων τον επόμενο Σεπτέμβρη, προκαλώντας τεράστια αναστάτωση σε χιλιάδες επηρεαζόμενους και τις οικογένειές τους στη μέση των εορτών. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ.
  4. Άφησε, χωρίς διάλογο, να καταχωνιαστούν στα συρτάρια για χρόνια οι νέοι κανονισμοί λειτουργίας των σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης. Όταν το έπραξε, επιτέλους, έφαγε άλλη μια πόρτα από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, αφού δεν έπεισε κανένα για τη μη διαβούλευση με την ΠΟΕΔ. Κατέθεσε, δηλαδή, κανονισμούς χωρίς διαβούλευση και αυτοί επιστράφηκαν.
  5. Ανάγκασε χιλιάδες οικογένειες να κλειστούν (από τον Νοέμβριο) στα σπίτια τους για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στα διαγωνίσματα και άλλες αξιολογικές υποχρεώσεις των παιδιών των γυμνασίων και λυκείων. Κάτι που συνεχίζεται και τον Ιανουάριο με τις υποχρεώσεις στο πλαίσιο των εξετάσεων τετραμήνων, με αρνητικές συνέπειες στον θεσμό της οικογένειας.
  6. Νομοθεσίες κατατέθηκαν στη Βουλή για τις οποίες ουδέποτε ο αρμόδιος Υπουργός ασχολήθηκε σοβαρά, με αποτέλεσμα να εκτίθεται και δημόσια, αλλά και από το βήμα της Βουλής. Κατηγορήθηκε από την Πρόεδρο της Βουλής με σχετική επιστολή, υπήρξαν αναφορές από Βουλευτές (συνεδρίες Βουλής 2/12/2022 και 28/12/2022) ότι συμφώνησε με νομοθεσίες και μετά μετάνιωσε, δεν απάντησε σε επιστολές, κ.ά
  7. Υποσχέθηκε να φέρει πρόταση ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου «εντός δυο βδομάδων» για τα κλιματιστικά, αλλά πέρασαν έκτοτε 6 μήνες χωρίς κανένα απτό αποτέλεσμα.
  8. Υποχρεώθηκε τελικά να φέρει εισήγηση ενώπιον του Υπουργικού (μέσα Σεπτεμβρίου) για το πρόγραμμα διδασκαλίας της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας, αν και του είχε ζητηθεί να το πράξει έγκαιρα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2022-2023. Η υλοποίηση της πολιτικής αυτής έγινε κατορθωτό να πραγματοποιηθεί μόλις στα μέσα Δεκεμβρίου 2022, την ίδια ώρα που ενώπιον του ΔΣ ΠΟΕΔ δήλωνε ότι αυτό θα γινόταν «σε δυο βδομάδες».
  9. Παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα της κατάργησης του καθεστώτος της αγοράς υπηρεσιών, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα το επόμενο χρονικό διάστημα.
  10. Έχει αφήσει δεκάδες εκκρεμότητες σε σωρεία άλλων ζητημάτων στη Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση.
  11. Βρίσκεται σε διαρκή σύγκρουση με πολλούς φορείς της εκπαίδευσης και δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης κανενός ουσιαστικά φορέα της εκπαίδευσης.

Κύριε Πρόεδρε,

Με θάρρος το 2019 απευθύνθηκα δημόσια προς εσάς για να αναφέρω την έντονη αντίθεσή μου στον πολιτικό διορισμό Προδρόμου στη θέση του Υπουργού. Παρόμοια ήταν και η δική μου πεποίθηση και το 2021 όταν αποφασίσατε, δυστυχώς, να υποκύψετε στις νουθεσίες ορισμένων για να διατηρήσετε τον κ. Προδρόμου στον υπουργικό θώκο, στερώντας μια διαφορετική επιλογή. Σκεφτείτε μόνο, πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν λαμβάνατε διαφορετικές αποφάσεις. 

Σήμερα, λίγους μήνες προτού εκπνεύσει η θητεία σας, έχετε τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάσταση. Δώστε τη λύση για την Προδημοτική υπογράφοντας τη νομοθεσία και παράλληλα, καλέστε το Υπουργείο να προχωρήσει στις εγγραφές κανονικά στη βάση της νομοθεσίας που αναφέρει ρητά πως τα σχολεία μας είναι δημόσια ή ιδιωτικά (εδάφιο 2.1 της σχετικής νομοθεσίας).  

Κύριε Πρόεδρε,

Στη ζωή κάνουμε επιλογές. Κάποιες εξ αυτών είναι πετυχημένες και κάποιες όχι. Στη δική σας περίπτωση, στον χώρο της Εκπαίδευσης σας έχουν αφήσει προσωπικά εκτεθειμένο. Έστω και την υστάτη, προτού να είναι αργά, διέξοδο στο ζήτημα της Προδημοτικής. Τουλάχιστον, να σώσετε στο τέλος τα προσχήματα στον χώρο της εκπαίδευσης.

*Εκπαιδευτικός

Αναγκαίο ΥΓ: οι απόψεις αυτές είναι προσωπικές και δεν εκφράζουν κατ’ ανάγκη τους οργανισμούς στους οποίους συμμετέχω.




Comments (1)

  1. Κυριάκος Παπασολομώντος:
    Jan 08, 2023 at 10:25 PM

    Καλά τα λέτε. Τζαι σκεφτείτε οτι εψηφίσαν την παρούσα κυβέρνηση 2 φορές τζαι εν εκάμαν τίποτε; Τς τς τς


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1447