Προεδρικές εκλογές 2023: Απαραίτητες οι σαφείς και ξεκάθαρες θέσεις για τα εκπαιδευτικά ζητήματα.


ΤΩΝ ΜΙΧΑΛΗ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ* ΚΑΙ ΛΕΩΝΙΔΑ ΧΑΤΖΗΛΟΪΖΟΥ**

Το τελευταίο διάστημα ο ευαίσθητος χώρος της Παιδείας βρίσκεται σε συνεχή αναταραχή ένεκα της πρακτικής της παρούσας Κυβέρνησης, για ελλιπή διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς. Παρατηρήθηκε να προωθούνται νομοσχέδια στη Βουλή χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος, να ανακοινώνονται εκπαιδευτικές πολιτικές χωρίς την απαιτούμενη διαβούλευση, τα οποία δικαίως προκάλεσαν αντιδράσεις. Δυστυχώς γίναμε μάρτυρες της συνεχούς προσπάθειας της Επίσημης Πλευράς για δημιουργία εντυπώσεων, προβάλλοντας έργο στην κοινωνία, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο παρά επικοινωνιακά παιχνίδια. Ταυτόχρονα, υπάρχουν διαχρονικά βαλτωμένα εκπαιδευτικά ζητήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης, καθώς και δικαστικές αποφάσεις που δεν έχουν γίνει σεβαστές.

Βρισκόμαστε λίγες βδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές του 2023. Τις εκλογές για την ανάδειξη του ανώτατου αξιωματούχου του κράτους, που θα έχει το πηδάλιο του τόπου για τα επόμενα πέντε χρόνια. Τα ζητήματα που αφορούν την Παιδεία και το εκπαιδευτικό σύστημα θα έπρεπε να είναι ψηλά στην ατζέντα στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του κάθε υποψηφίου. Την ίδια ώρα, οι θέσεις των υποψηφίων, για τα καυτά ζητήματα της εκπαίδευσης, πρέπει να είναι διατυπωμένες με λεπτομέρεια, σαφήνεια και ειλικρίνεια, ώστε ο ψηφοφόρος να έχει σαφή εικόνα για τη θέση τους. Η κοινωνία έχει δικαίωμα αλλά και απαίτηση να γνωρίζει και οι υποψήφιοι την υποχρέωση να καταθέσουν τη φιλοσοφία τους για τα θέματα Παιδείας.

Επιγραμματικά, κάποια από τα θέματα που πρέπει να απαντηθούν αναλυτικά και με σαφήνεια  από τους υποψηφίους είναι τα ακόλουθα:

-   Ξεκάθαρη πολιτική και πλάνο προάσπισης και ενίσχυσης του επαγγελματικού κύρους του εκπαιδευτικού, αφού το κύρος του επαγγέλματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και τη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

-   Επικαιροποίηση και εκσυγχρονισμός των κανονισμών λειτουργίας σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης έτσι ώστε να συνάδουν με τη σύγχρονη σχολική πραγματικότητα. Οι κανονισμοί λειτουργίας μπορούν και πρέπει να βοηθήσουν τις σχολικές μονάδες στην αντιμετώπιση της ολοένα και αυξανόμενης βίας και παραβατικότητας που τις καταδυναστεύει.

-   Ο νέα Κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη να προσέλθει στον διάλογο για τον εκσυγχρονισμό του Σχεδίου Αξιολόγησης του εκπαιδευτικού και του εκπαιδευτικού έργου. Ανάμεσα σε άλλα, ένα νέο σύστημα αξιολόγησης προαπαιτεί επιπρόσθετα διοικητικά καθήκοντα για το υφιστάμενο προσωπικό (διευθυντές και βοηθούς διευθυντές) αλλά και δημιουργία νέων θέσεων προαγωγής. Η αύξηση του διοικητικού χρόνου των διευθυντών και βοηθών διευθυντών και η δημιουργία των απαραίτητων θέσεων προαγωγής είναι ένα ζήτημα για το οποίο οι υποψήφιοι οφείλουν να τοποθετηθούν ξεκάθαρα.

-   Ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα οφείλει να αξιολογεί και να εκσυγχρονίζει τόσο το ωρολόγιο όσο και το αναλυτικό πρόγραμμα και τη διδακτέα ύλη. Ενδεικτικά αναφέρουμε την αύξηση των ολοήμερων σχολείων, την επέκταση των διαλειμμάτων, την επικαιροποίηση απαρχαιωμένων σχολικών εγχειριδίων, τη μείωση της διδακτέας ύλης εκεί όπου απαιτείται, κ.ά.

-  Κατάργηση της αγοράς υπηρεσιών στην εκπαίδευση, με πλήρη συμμόρφωση στις σχετικές δικαστικές αποφάσεις.

-   Επέκταση της δημόσιας υποχρεωτικής Δημόσιας Προδημοτικής προς τα κάτω, από την ηλικία των τεσσάρων ετών, με ξεκάθαρη θέση πως θα στηριχτεί το δημόσιο σχολείο, χωρίς τη χρήση κουπονιών. Ανακοίνωση σαφούς χρονοδιαγράμματος προώθησης της βελτίωσης και της δημιουργίας των κατάλληλων υποδομών, προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού (εκπαιδευτικού και βοηθητικού) με αύξηση οργανικών θέσεων καθώς και διευθυντικών θέσεων στα Νηπιαγωγεία.

-   Η επόμενη Κυβέρνηση θα έχει να διαχειριστεί την κατάργηση του καταλόγου διοριστέων το 2027. Χιλιάδες μάχιμοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι καταθέτουν ψυχή στην τάξη για σειρά ετών θα εκδιωχθούν εν μία νυκτί. Οι υποψήφιοι οφείλουν να επεξηγήσουν στους ψηφοφόρους πώς θα προστατέψουν τους αντικαταστάτες, συμβασιούχος και αορίστου χρόνου εκπαιδευτικούς. Παράλληλα, τα δικαιώματα των αντικαταστατών είναι ένα θέμα που θα πρέπει να περιλαμβάνεται στις θέσεις όλων των υποψηφίων.

-   Εκσυγχρονισμός και επικαιροποίηση της νομοθεσίας και των κανονισμών Ειδικής Εκπαίδευσης / Ενιαίας Εκπαίδευσης, μέσα από γόνιμο διάλογο με όλους τους εμπλεκομένους.

-   Βελτίωση των διαδικασιών αξιολόγησης των παιδιών που χρήζουν ειδικής εκπαίδευσης και αναθεώρηση της πολιτικής στήριξής τους.

-    Θεσμικός διάλογος και προώθηση θεμάτων εκπαιδευτικής πολιτικής:

  • Ολοκλήρωση θεσμού υπεύθυνου τμήματος στο Δημοτικό, Νηπιαγωγείο και στα Ειδικά Σχολεία.
  • Ουσιαστική στήριξη παιδιών με βιογραφικό μεταναστευτικής βιογραφίας.
  • Αναδιάρθρωση και βελτίωση της λειτουργίας των σχολείων ΔΡΑΣΕ.
  • Ενίσχυση και βελτίωση του Προαιρετικού Ολοήμερου Σχολείου.
  • Επέκταση των Ενιαίων Ολοήμερων Σχολείων.
  • Ολοκληρωμένη εκπαιδευτική πολιτική για στήριξη παιδιών που αντιμετωπίζουν ρίσκο λειτουργικού αναλφαβητισμού.
  • Ολοκληρωμένο και συστηματικό πρόγραμμα επαγγελματικής ανάπτυξης εκπαιδευτικών.
  • Αύξηση των Οργανικών θέσεων και μείωση του αριθμού των εκτάκτων εκπαιδευτικών προς όφελος της έγκαιρης και σωστής στελέχωσης των σχολικών μονάδων.
  • Επικαιροποίηση των κανονισμών μετάθεσης των εκπαιδευτικών λειτουργών και βελτίωση των κανονισμών τοποθετήσεων – μετακινήσεων.
  • Αύξηση διευθυντικών θέσεων και αύξηση διοικητικού χρόνου διευθυντικής ομάδας.
  • Αναθεώρηση διδακτικού χρόνου εκπαιδευτικών.
  • Πρόσληψη προσοντούχου γραμματειακού προσωπικό με πλήρη απασχόληση σε όλα τα σχολεία.
  • Πρόσληψη μίας καταρτισμένης σχολικής βοηθού, για κάθε τάξη Προδημοτικής.
  • Πρόσληψη των απαραίτητων σχολικών συνοδών εκεί που απαιτείται.
  • Συνέχιση του διαλόγου για ολοκλήρωση και βελτίωση της εφαρμογής του ενιαίου σχεδίου αξιολόγησης μαθητή.
  • Κ.ά.

Οι υποψήφιοι, έχουν υποχρέωση προς την κοινωνία των πολιτών να τοποθετηθούν και να καταθέσουν τις θέσεις τους, στα πολλά και ανοιχτά κεφάλαια στον χώρο της Εκπαίδευσης. Οφείλουν να καταθέσουν το όραμά τους και να παραθέσουν την πολιτική – στρατηγική που θα εφαρμόσουν για να το υλοποιήσουν. Τα ζητήματα είναι πολλά και βαλτωμένα και είναι σαφές πως ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα έχει να διαχειριστεί πολλά και καυτά ζητήματα άμεσα. Σε κάθε περίπτωση, οι ψηφοφόροι, η κοινωνία, οι πολίτες, έχουν δικαίωμα αλλά και απαίτηση να γνωρίζουν, το όραμα των υποψηφίων προέδρων για την παιδεία του τόπου, ώστε να ζυγίσουν τα δεδομένα, πριν προσέλθουν στις κάλπες!

*Γενικός Οργανωτικός Γραμματέας ΠΟΕΔ, Γενικός Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ

*Μέλος ΔΣ ΠΟΕΔ, Γενικός Οργανωτικός Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










710