Στις ελληνικές καλένδες η πρόταση του ΥΠΑΝ για την κατάργηση της αγοράς υπηρεσιών;


TΩΝ ΛΕΩΝΙΔΑ ΧΑΤΖΗΛΟΪΖΟΥ ΚΑΙ ΜΙΧΑΛΗ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ**

Εδώ και μια και πλέον δεκαετία το απαράδεκτο καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών χρησιμοποιείται στην εκπαίδευση, δίνοντας άλλοθι στην εργοδοτική πλευρά να εκμεταλλεύεται ασύστολα τους νεαρούς συνήθως συναδέλφους, αντιμετωπίζοντάς τους ως αναλώσιμους και δεύτερης κατηγορίας εκπαιδευτικούς.

Παρά τις δικαστικές αποφάσεις και τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις που τελεσίδικά επικυρώθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς και την καταδίκη αυτής της πρακτικής εργοδότησης  από τους πλείστους φορείς και Οργανωμένα Σύνολα, το ΥΠΑΝ επιδεικνύει προκλητική ανοχή και κωλυσιεργία, παρατείνοντας ολοένα και περισσότερο την αγωνία των επηρεαζόμενων.

Στις 15 Ιουνίου 2022, λίγες βδομάδες πριν την ολοκλήρωση της περσινής σχολικής χρονιάς, το ΥΠΑΝ απέστειλε συγκεκριμένη πρόταση στις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, καταγράφοντας τις βασικές πτυχές της κατ’ αρχήν προσέγγισης του Υπουργείου για το θέμα. Κατά την παρουσίαση της πρότασης, το ΥΠΑΝ ισχυρίστηκε πως οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί, δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί την επόμενη σχολική χρονιά (2022 – 2023), λόγω της χρονικής συγκυρίας.

Παρ΄ όλα αυτά, η ΠΟΕΔ άμεσα απέστειλε επιστολή προς τον Γενικό Διευθυντή του ΥΠΑΝ με ερωτήματα, έτσι ώστε να συνεχιστεί και να εντατικοποιηθεί ο διάλογος. Έκτοτε, έξι μήνες μετά, το ΥΠΑΝ τηρεί σιγή ιχθύος, ροκανίζοντας τον χρόνο μέχρι την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς. Δεν είναι καθόλου απίθανο στην επόμενη συνάντηση που θα γίνει για το θέμα, να ακουστούν οι ίδιες απαράδεκτες δικαιολογίες.

Την ίδια ώρα, εκκρεμεί η παρουσίαση του σχεδιασμού που ο ίδιος ο Υπουργός δεσμεύτηκε ενώπιον του ΔΣ της ΠΟΕΔ, για τα σχολεία ΔΡΑΣΕ+ πως θα γίνει, ο οποίος θα περιλάμβανε συγκεκριμένη πολιτική κατάργησης της αγοράς υπηρεσιών για την εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας. Καταγράφηκε δε η παραδοχή του πολιτικού προϊστάμενου του ΥΠΑΝ, πως ο θεσμός τα τελευταία δύο χρόνια, δεν λειτούργησε όπως θα έπρεπε. Δυστυχώς και σε αυτό το κεφάλαιο, το ΥΠΑΝ κρίνεται ανακόλουθο και αναξιόπιστο, με σοβαρό πλέον τον κίνδυνο τον επόμενο Σεπτέμβρη (έναρξη σχολικής χρονιάς 2023-2024), να βρισκόμαστε στην ίδια απαράδεκτη κατάσταση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

Με την ολοκλήρωση των Προεδρικών Εκλογών και την ανάληψη καθηκόντων από τον/την επόμενη ΥΠΑΝ, το ζήτημα της αγοράς υπηρεσιών πρέπει να φιγουράρει ψηλά στην (ομολογουμένως μακροσκελή) λίστα προτεραιοτήτων του/της. Ο διάλογος πρέπει να επαναρχίσει άμεσα έτσι ώστε να μην χαθεί άλλη μια σχολική χρονιά και να συνεχίσει να εφαρμόζεται το απαράδεκτο καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών στην εκπαίδευση. Αναντίλεκτα η εργασιακή εκμετάλλευση και ο κατά γενική ομολογία εργασιακός μεσαίωνας που βιώνουν εκατοντάδες συνάδελφοι, πρέπει οριστικά να τερματιστεί.

*Μέλος ΔΣ ΠΟΕΔ, Οργ. Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ

**Οργ. Γραμματέας ΠΟΕΔ, Γεν. Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ
Comments (0)

Add a new comment:Newsletter


409