ΑΚΙΔΑ: Αγορά Υπηρεσιών: Είναι δυνατόν ανάμεσα στα τριβόλια της αναξιοπιστίας να ανθίσει η αξιοπιστία;


Η απόφαση του Υπουργικού, λήφθηκε στην εκπνοή της παρούσας Κυβέρνησης και φορτώνεται ουσιαστικά για εφαρμογή στην επόμενη

Με ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών ΑΚΙΔΑ αναφέρει:

«Στις 26 Ιανουαρίου 2023, ανακοινώθηκε η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τερματισμό του διορισμού των εκπαιδευτικών στα 14 Απογευματινά και Βραδινά Προγράμματα του ΥΠΑΝ με το σύστημα της Αγοράς υπηρεσιών[1].

Την ανακοίνωση υποδέχθηκαν οι ενδιαφερόμενοι όπως και οι κριτικά σκεπτόμενοι πολίτες με μειδίαμα, αγανάκτηση, ανησυχία, θυμό, ερωτήσεις. Απόλυτα φυσιολογικό, αφού εδώ και δώδεκα περίπου χρόνια η Κυπριακή Πολιτεία αφού ξεκίνησε με την εφαρμογή του ΙΔΑΒΕΠ, προχώρησε ακάθεκτη και κάθετη στην αγορά υπηρεσιών. Ο διάλογος απαξιώθηκε και από τους τέσσερις Υπουργούς της Παιδείας: Κενεβέζος, Καδής, Χαμπιαούρης, Προδρόμου, με εμφανή την απροθυμία ή και την άρνησή τους να δώσουν ουσιαστικές λύσεις.

Η απόφαση του Υπουργικού, λήφθηκε στην εκπνοή της παρούσας Κυβέρνησης και φορτώνεται ουσιαστικά για εφαρμογή στην επόμενη, της οποίας τον προσανατολισμό η Κυπριακή Κοινωνία αναμένει να δει στην πράξη μετά την 1η Μαρτίου και όχι με εξαγγελίες πριν τις 12 Φεβρουαρίου.

Η απόφαση του Δικαστηρίου από το 2020, μπήκε στο συρτάρι και ανασύρθηκε πριν λίγες μέρες καθόλου τυχαία, ως μέρος της προσπάθειας παρουσίασης ενός όμορφου κόσμου, ηθικά και αγγελικά πλασμένου.

Φυσικά με το άκουσμα της ανακοίνωσης, υπάρχει η μερίδα αυτών που θριαμβολογεί και προσπαθεί να επιβάλει την ανακούφιση, με προφανή τον σκοπό της.

Ως Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών:

  1. Εκφράσαμε και εκφράζουμε από την πρώτη στιγμή την αντίθεσή μας στον διορισμό εκπαιδευτικών με το απαράδεκτο καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών, ένα καθεστώς:

v  που δημιουργεί πολλών ταχυτήτων εκπαιδευτικούς στα εργασιακά τους και που τους μεταχειρίζεται ως σύγχρονους είλωτες,

v  που πλήττει την εύρυθμη λειτουργία του Δημόσιου Σχολείου,

v  που στοχεύει στην υποβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης,  γιατί αυτές ήταν και είναι οι συνέπειες αυτής ανάλγητης εργασιακής και εκπαιδευτικής πολιτικής που εφαρμόζεται.

  1. Γνωρίζουμε το πολιτικό παιγνίδι της υποκρισίας αλλά και της ανάλγητης εκμετάλλευσης που παίζεται εις βάρος των συναδέλφων μας, μα και της καθημερινότητας των σχολείων και των παιδιών.

Ως εκ τούτου η Α.Κί.ΔΑ.:

  1. Υπογραμμίζει την απόλυτη εκπαιδευτική σύνδεση και συνέχεια του έργου που επιτελείται στη διδασκαλία των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία, του Ενιαίου και Προαιρετικού Ολοήμερου Σχολείου με το Δημόσιο Σχολείο, Δημοτικό και Νηπιαγωγείο, της κανονικής ημερήσιας λειτουργίας του.
  2. Καταδικάζει την απουσία διαλόγου και υπενθυμίζει πως εδώ και 6 μήνες η ΠΟΕΔ απέστειλε επιστολή στο ΥΠΑΝ με σειρά από ερωτήματα για τις ασάφειες, κενά και παραλήψεις της πρότασης που είχε κατατεθεί και δεν έλαβε καμία απάντηση, ούτε συνεχίστηκε ο διάλογος. Η πρόσφατη ανακοίνωση του ΥΠΑΝ που αναφέρεται σε "διαβουλεύσεις που έγιναν με συνδικαλιστικούς φορείς" είναι αναληθής και καθόλα παραπλανητική.
  3. Αναγνωρίζει πως η σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ήταν επιβαλλόμενη και καλώς λήφθηκε.
  4. Αναμένει να δει τις προθέσεις της Κυβέρνησης, ως προς το περιεχόμενο της εφαρμογής της.
  5. Ζητά τη συμμετοχή της ΠΟΕΔ στον θεσμοθετημένο και επιβαλλόμενο διάλογο, για τον καθορισμό του τρόπου λειτουργίας των ΠΟΣ, ΠΟΝ, ΕΟΣ και ΔΡΑΣΕ+ και τον τρόπο εργοδότησης των εκπαιδευτικών στα επηρεαζόμενα προγράμματα. Θέτει δε με σαφήνεια, πως η ρύθμιση που μπορεί να γίνει αποδεκτή, είναι με προσφορά συμβάσεων. Τονίζεται πως η οποιαδήποτε πολιτική εφαρμοστεί, πρέπει να συνδιαμορφωθεί με την ΠΟΕΔ.

Είναι ξεκάθαρο πως η ΠΟΕΔ έχει να χειριστεί ακόμα ένα σημαντικό ζητούμενο, τόσο εκπαιδευτικό όσο και εργασιακό. Η Α.Κί.ΔΑ. δηλώνει παρούσα για να συμβάλει με θέσεις και ενέργειες για να διεκδικηθεί το επιβαλλόμενο για τον δάσκαλο και τη νηπιαγωγό μα και για το παιδί και το Δημόσιο Σχολείο».


[1] https://www.pio.gov.cy/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%B8%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B1-%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF.html?id=32595#flat




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










621