ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ*
Τα ζητήματα που η νέα Κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί είναι πολλά και σύνθετα, περισσότερα από προηγουμένως και πιο πολύπλοκα.
Στη Δημόσια Εκπαίδευση οι 4 Υπουργοί της Κυβέρνησης Αναστασιάδη και οι 2 της Κυβέρνησης Χριστόφια άνοιξαν όλα τα θέματα που αφορούν το σχολείο, το εκπαιδευτικό σύστημα και το εργασιακό πλαίσιο των εκπαιδευτικών. Φυσικά αρκετά τα βρήκαν ανοικτά και εκκρεμεί από τους μακαριστούς Υπουργούς της Κυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου, αρχής γενομένης από την Έκθεση για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση.
Ο δάσκαλος και η νηπιαγωγός, ο γονιός και ο μαθητής διαπιστώνουν πως υπάρχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε (οι λόγοι είναι προφανείς) μιας οργανωμένης διαχείρισης όλων των θεμάτων, ώστε να δοθούν απαντήσεις και να ενισχυθεί η εκπαίδευση των παιδιών με τρόπο, που αυτά αφενός να χαίρονται τη σχολική καθημερινή, αφετέρου να την βιώνουν ως ωφέλιμη και χρήσιμη.
Στον χάρτη των προτεραιοτήτων του νέου ΥΠΑΝ καλούνται μεθοδευμένα να ορίσουν, απαιτήσουν και επιζητήσουν ΑΜΕΣΑ και με επιμονή την τοποθέτηση και διεξοδική διαχείριση των ζητουμένων τόσο η ΠΟΕΔ όσο και οι Οργανωμένοι Γονείς. Αν το επιτύχουν, δε, μέσα από συμπόρευση και κοινό κώδικα έκφρασης του αιτούμενου.
Η εμπειρία εδώ και 20 χρόνια απέδειξε πως στη νέα εποχή για τη Δημόσια Εκπαίδευση, στην Κύπρο σηματοδοτήθηκε με την Έκθεση για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση, ολοένα και περισσότερο πλήττεται η Δημοκρατία σε ό, τι αφορά τις προσπάθειες «βελτίωσης» του Εκπαιδευτικού Συστήματος.
Είναι σαφές, ως εκ τούτου, πως από την 1η Μαρτίου 2023 επιβάλλεται να τεθεί εκ νέου το πλαίσιο λειτουργίας των δημοκρατικών διαδικασιών κοινωνικού διαλόγου.
Επειδή η εμπειρία μας κατά τον 21ο αιώνα μας έδειξε πως οι προσδοκίες για το καλύτερο διαψεύδονται όλο και πιο πολύ, σε ό, τι αφορά στην επαναφορά της Δημοκρατίας στη Δημόσια Εκπαίδευση την ευθύνη οφείλουμε να την αναλάβουμε ως Συλλογικότητες οι Εκπαιδευτικοί και οι Γονείς.
Εν κατακλείδι σημειώνεται απλά: Αναμένοντας τους διορισμούς, προετοιμαζόμαστε με καθαρό λόγο και ξεκάθαρη απαίτηση για Δημοκρατία.
*Πρόεδρος Α.Κί.ΔΑ.