COOLTOUR: Το ΤΕΠΑΚ συμμετείχε στην έρευνα της KÖME


To Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) συμμετείχε στην έρευνα της KÖME (Ένωση Διαχειριστών Πολιτιστικής Κληρονομιάς - Ουγγαρία) για τη σχέση των Millennials με την πολιτιστική κληρονομιά, στο πλαίσιο του έργου «COOLTOUR - Millennials for Cultural Heritage» που συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα και προτάσεις της έρευνας:

  • Οι Millennials αγαπούν τα ταξίδια, αλλά σε σύγκριση με άλλες ηλικιακές ομάδες προτιμούν τον δημιουργικό τουρισμό, τα εναλλακτικά καταλύματα και τον πλήρως ψηφιακό τουρισμό. Οι Millennials επιθυμούν την αυθεντικότητα. Θέλουν να μαθαίνουν, αλλά αν υπάρχει και ένας κοινωνικός σκοπός πίσω από αυτό, τόσο το καλύτερο!
  • Για να προσελκύσουν νεότερο κοινό, οι φορείς πολιτιστικής κληρονομιάς θα πρέπει να υιοθετήσουν τις αρχές εξατομίκευσης, όπως για παράδειγμα τα εξατομικευμένα εκθέματα μικρότερης κλίμακας.
  • Τα συναισθήματ αποτελούν ουσιαστικό μέρος της εμπειρίας των Μillennials. Για να προσελκύσουν συναισθηματικά τους επισκέπτες, οι φορείς πολιτιστικής κληρονομιάς πρέπει πρώτα να εξετάσουν τι θα ήθελαν να αισθανθούν οι επισκέπτες. Για τους Μillennials, η νοσταλγία αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο.
  • Οι φορείς πολιτιστικής κληρονομίας θα πρέπει να υιοθετήσουν μια ψηφιακή στρατηγική κάνοντας χρήση της διαθέσιμης τεχνολογίας για να προβάλουν πιο αποτελεσματικά την ουσία της πολιτιστικής κληρονομιάς των εκθεμάτων τους.
  • Οι φορείς οφείλουν να αξιοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των Millennials έχουν προφίλ στα ΜΚΔ.

Οπότε... πως θα εμπλακούν οι Millennials;

  • Με το να συνδεθεί μια δράση ή εκδήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με κάποιο σκοπό.
  • Με την πραγματική δέσμευση. Η δέσμευση δεν σταματά με ένα tweet, ένα post ή μια συνομιλία. Οι νέες και οι νέοι θέλουν να αισθάνονται ευπρόσδεκτες/οι τόσο στις διαπροσωπικές τους επαφές όσο και στο site ενός χώρου πολιτιστικής κληρονομιάς.
  • Δημιουργήστε εκδηλώσεις που προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία στους Μillennials      

Ποιες δεξιότητες πρέπει να καλλιεργήσουν οι φορείς της πολιτιστικής κληρονομιάς για να επικοινωνούν και να συνεργάζονται καλύτερα με τους Millennials;

  • Να αποκτήσουν επίγνωση της ιδιαίτερης και ρευστής σχέσης αυτής της ομάδας με την έννοια της πολιτιστικής κληρονομιάς
  • Να κατανοήσουν το κοινωνικό-ψυχολογικό τους προφίλ και να μάθουν να διαμορφώνουν τις πρακτική τους πάνω σε αυτό το υπόβαθρο
  • Να κάνουν την ερμηνεία τους πιο προσωπική και βιωματική και να οργανώνουν την αφήγηση τους με διάφορα μέσα (προσωπική επικοινωνία αλλά και χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας)
  • Να παράγουν ιδέες και να δημιουργούν προγράμματα για κοινωνικούς σκοπούς
  • Να αξιοποιούν τις αρχές και τις μεθόδους της συνδημιουργίας, της συμμετοχής και της εξατομίκευσης στην ανάπτυξη προγραμμάτων πολιτιστικής κληρονομιάς
  • Να εμπλέκουν τους Μillennials σε διαφορετικά επίπεδα (ιδιαίτερα online)
  • Να αξιοποιούν διαφορετικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και να δημιουργούν αναρτήσεις που να μπορούν να κοινοποιηθούν εύκολα
  • Να οργανώνουν προγράμματα που λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες και τα κίνητρα τους
  • Να ζητούν σχόλια και ανατροφοδότηση

Τα μουσεία πρέπει να αναγνωρίσουν την αλλαγή στη βάση των επισκεπτών τους. Τα κέντρα πολιτισμού πρέπει να επικεντρωθούν σε εσωτερικές πτυχές λειτουργίας τους για να είναι κομμάτι αυτής της αλλαγής. Η αλλαγή ξεκινά από τη διαφοροποίηση στη χρήση της γλώσσας, του τρόπου διοίκησης και της λήψης ανατροφοδότησης. Αλλάζοντας αυτά τα τρία χαρακτηριστικά, τα μουσεία μπορούν να προσφέρουν καλύτερα ψηφιακά και ζωντανά προγράμματα που να εμπλέκουν το κοινό.

Γνωρίστε τους εταίρους του έργου…

Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete / Association of Cultural Heritage Managers/

Ένωση Διαχειριστών Πολιτιστικής Κληρονομιάς - KÖME

Η ΚÖME είναι μια κοινότητα ανθρώπων που εργάζονται σε τομείς που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά στην Ουγγαρία. Ιδρύθηκε το 2012 από αποφοίτους του iASK (Institute of Advanced Studies Kőszeg), το οποίο αναγνώρισε την ανάγκη για μια ανεξάρτητη πλατφόρμα που να προωθεί την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά. Στα έργα τους δεσμεύονται να συνδυάζουν επαγγέλματα που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά και διαφορετικές απόψεις και γνώσεις που σπάνια επικοινωνούν μεταξύ τους. Δεσμεύονται να ενισχύσουν την ποιότητα, τις διεθνείς διαστάσεις και τη δυναμική της αναγέννησης της ουγγρικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η σχολή τους αντιπροσωπεύει ένα ευρύ φάσμα πεδίων, όπως η αρχιτεκτονική, η αρχαιολογία, η ιστορία της τέχνης, η προστασία της φύσης και οι σύγχρονες (παραστατικές) τέχνες.

Η δύναμη της KÖME έγκειται στη συνεργασία και στην συμπερίληψη των διαφορών. Το σύνθημα τους είναι ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΜΑΖΙ!

ÁRPÁD BŐCZÉN, (arpad@heritagemanager.hu)

Αρχιτέκτονας, υπεύθυνος πολιτιστικής κληρονομιάς, ραδιοφωνικός παραγωγός, πρόεδρος της KÖME. Τα κύρια ενδιαφέροντα του είναι οι σχέσεις μεταξύ κληρονομιάς, τοπίου και πολιτιστικών αλλαγών. Είναι εθνικός συντονιστής, πιστοποιημένος ερμηνευτικός συγγραφέας και ερμηνευτικός οδηγός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ερμηνεία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Rita Dankovics (rita@heritagemanager.hu)

Ιστορικός, Ειδικός Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Ξεναγός. Μεταπτυχιακό στις Σπουδές Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Πτυχίο στην Ιστορία, την Ιστορία της Τέχνης και τη Μουσειολογία από το Πανεπιστήμιο Eötvös Loránd

Σε συμμόρφωση με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων της ΕΕ (GDPR) που τέθηκε σε ισχύ στις 25 Μαΐου 2018, σας ενημερώνουμε ότι τα προσωπικά δεδομένα που παρέχετε στο COOLTOUR PROJECT περιλαμβάνονται σε αρχείο που διαχειρίζεται η Associazione Enti locali per le attività Culturei e di spettacolo , ως Υπεύθυνος Επεξεργασίας Δεδομένων, εκ μέρους των εταίρων του -χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ- έργου COOLTOUR και χρησιμοποιείται αποκλειστικά για δραστηριότητες παρακολούθησης, αξιολόγησης και αναφοράς, καθώς και για τη διάχυση επαγγελματικών ανακοινώσεων, ενημερωτικών δελτίων, εκδηλώσεων ή προωθήσεων που διοργανώνονται απευθείας από οποιονδήποτε από τους εταίρους του έργου COOLTOUR συνεργάτες ή από προσεκτικά επιλεγμένα τρίτα μέρη.

Μπορείτε να ανακαλέσετε τη συγκατάθεση που μας έχετε δώσει ανά πάσα στιγμή. Ομοίως, μπορείτε να ασκήσετε τα δικαιώματά σας για πρόσβαση, διόρθωση, ακύρωση και εναντίωσης δωρεάν αποστέλλοντας το αίτημά σας συνοδευόμενο από το αντίγραφο ή τα δεδομένα της ταυτότητας σας στο email direzione@assoentilocali.it.

Για να δείτε την πολιτική απορρήτου μας ή/και πληροφορίες σχετικά με τα Προσωπικά Δεδομένα σας, τους σκοπούς και τα μέρη στα οποία κοινοποιούνται τα Δεδομένα, επικοινωνήστε με το direzione@assoentilocali.it.

Η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παραγωγή αυτής της δημοσίευσης δεν συνιστά έγκριση του περιεχομένου που αντικατοπτρίζει μόνο τις απόψεις των συγγραφέων και η Επιτροπή δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










364