ΑΚΙΔΑ: Επιβάλλεται διόρθωση των στρεβλώσεων, όχι συντήρησή τους


Με ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών αναφέρει:

 «Ο διάλογος για το νέο καθεστώς εργοδότησης των αδιόριστων εκπαιδευτικών στα Απογευματινά και Βραδινά Προγράμματα του ΥΠΑΝ, μετά και από τη σχετική απόφαση του Δικαστηρίου, είναι ήδη σε εξέλιξη. Επιβάλλεται, δε, να ολοκληρωθεί εντός της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, ώστε οι όποιες συμφωνημένες ρυθμίσεις να υπάρξει δυνατότητα να ψηφιστούν αν χρειαστεί, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε Νόμο, για να ισχύσουν από τη σχολική χρονιά 2023 – 2024.

Είναι σαφές ότι σε ό, τι αφορά στη Δημοτική Εκπαίδευση τα Προγράμματα

-   Ενιαίο Ολοήμερο Σχολείο,

-   Προαιρετικό Ολοήμερο Σχολείο (Δημοτικό Σχολείο, Δημόσιο Νηπιαγωγείο, Ειδικό Σχολείο),

-    Δρα.Σ.Ε.+,

-    Ενισχυτική Διδασκαλία (Παιδιά με μεταναστευτική Βιογραφία, Πρόγραμμα Λειτουργικού Αλφαβητισμού)

είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το Ωρολόγιο Πρόγραμμα, το Αναλυτικό Πρόγραμμα και τη συνολική εκπαιδευτική μαθησιακή διαδικασία της Δημόσιας Εκπαίδευσης στη Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση.

Είναι, ως εκ τούτου, καιρός οι στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν από το 2012 (με τη σύσταση του ΙΔΑΒΕΠ και στη συνέχεια με το καθεστώς της Αγοράς Υπηρεσιών) να διορθωθούν. Είναι ξεκάθαρο πως αφενός πρέπει να υπηρετείται η εύρυθμη λειτουργία του σχολείου προς όφελος των παιδιών, αφετέρου πρέπει να διασφαλίζεται η εργασιακή ασφάλεια των εκπαιδευτικών που θα διοριστούν για να καλύψουν τις πιο πάνω εκπαιδευτικές ανάγκες.

Θέση μας είναι ότι όλοι/ες οι εργαζόμενοι/ες στα πιο πάνω προγράμματα θα πρέπει να διορίζονται με βάση την κείμενη νομοθεσία περί διορισμών. Μόνο έτσι  διασφαλίζεται η νομιμότητα, η σταθερότητα προσωπικού, τα εργασιακά δικαιώματα χωρίς στρεβλώσεις και αδικίες και οπωσδήποτε η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.

Είναι, δε, σαφής η θέση μας πως καμιά πρόθεση δεν υπάρχει από πλευράς της Οργάνωσής μας να στερήσει τη δυνατότητα εργοδότησης σε άνεργους εκπαιδευτικούς, όπως πολλοί διασπείρουν για αλλότριους σκοπούς και συμφέροντα. Αυτό επιβεβαιώνεται από τις πρόσφατες τοποθετήσεις της ΠΟΕΔ.

Η Α.Κί.ΔΑ. σημειώνει πως ενέργειες, από οπουδήποτε και αν προέρχονται, οι οποίες αποκλίνουν από τις πιο πάνω προϋποθέσεις, σαφώς και θα συντηρήσουν την αλυσίδα των στρεβλώσεων.

Καλείται το ΥΠΑΝ ως εργοδότης αλλά και ως Αρμόδιο για την εκπαίδευση και τους δημόσιους εκπαιδευτικούς Υπουργείο όπως αναλάβει την ευθύνη και προχωρήσει στην ενίσχυση του Δημόσιου Σχολείου, καθώς και στη διαμόρφωση του κατάλληλου εργασιακού πλαισίου για τους εκπαιδευτικούς του.

Αναμένεται ότι οι εκτροπές που διαφαίνεται να επιδιώκονται από ορισμένους, οι οποίοι με τις δηλώσεις και ενέργειές τους προσπαθούν να θολώσουν το τοπίο και να κατευθύνουν τις διεργασίες προς κατευθύνσεις μακριά από το δέον, δεν θα γίνουν αποδεκτές από την Υπουργό Παιδείας και με την κατάλληλη πολιτική διαχείριση και μέσα από τη θεσμική διαπραγμάτευση θα δοθούν οι πλέον κατάλληλες λύσεις.

Αντίθετα, αν γίνει ανεκτή η εμπλοκή Φορέων άσχετων με την εκπαίδευση και μονομερείς αποφάσεις, που θα παρακάμπτουν τη θεσμική διαδικασία διαλόγου ΠΟΕΔ – ΥΠΑΝ σε ό, τι αφορά τα προαναφερθέντα προγράμματα, θα αποτελούν αιτία σύγκρουσης, κάτι που δεν είναι στις προθέσεις μας αλλά, ταυτόχρονα, δεν θα είναι και ευθύνη μας.

Η Α.Κί.ΔΑ. μέσα από την ΠΟΕΔ καταθέτει τις θέσεις της και ζητά όπως η Οργάνωση απαιτήσει εκείνες τις λύσεις, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στην παρούσα ανακοίνωση».




Comments (1)

  1. Maria Nerouppou:
    Mar 29, 2023 at 08:40 PM

    Ξαφνικά ο λόγος μαλακώνει, ξαφνικά δεν
    θέλουν να μείνει κανείς άνεργος, ωστόσο απαιτούν, ένα ρήμα άμεσα συνυφασμένο με τις αξίες τις οργάνωσης, να γίνονται οι συμβάσεις μέσω ΕΕΥ, για να καρπωθούν τις θυσίες των εκπαιδευτικών των προγραμμάτων εκείνοι που δεν επέλεξαν να εργαστούν στα προγράμματα ποτέ γιατί δεν τους συνέφερε οικονομικά. Γιατί ήταν μεγάλο το φορτίο της αυτοεργοδότησης σε σχέση με τα επαγγελματικά και οικονομικά ωφελήματα που προσφέρουν οι αντικαταστάσεις ή οποιοσδήποτε άλλος τομέας μισθωτής εργασίας.

    «ΑΠΑΙΤΩ-ΑΠΕΡΓΙΑ»
    Τα άλφα της οργάνωσης.
    Θα προσθέσω και την Αλαζονεία


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










575